Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Saeco Lirika OTC SUP041EU - nie przelewa wody przez zaparzacz, LCD przyciemniony

Jeremy09 22 Feb 2020 17:21 3333 9
    Jeremy09
    Level 10  
    Ekspres Saeco Lirika OTC SUP041EU kupiłem nowy. Od początku zauważyłem, że podczas włączania i wyłączania ekspresu część wody z płukania wylewała się wylewką, a część lądowała do tacki ociekowej pod ekspresem. W pracy używamy ekspresu Saeco Aulika i nie zauważyłem, aby woda lądowała w tacce ociekowej. Wysłałem ekspres do serwisu na gwarancji i serwis napisał, że wymienił oringi i już jest ok. Niestety nic to nie pomogło w rozwiązaniu problemu. Odpuściłem sobie ponowną wysyłkę bo ekspres wrócił popękany, a przez ponad miesiąc męczyłem się z uzyskaniem połamanych w transporcie części obudowy (plastikowa komora młynka, przykrywka młynka).

Miesiąc po upływie gwarancji ekspres przestał robić kawę. Jednego dnia przy robieniu latte spienił i nalał mleko ale nie dolał kawy. Włączyłem robienie kawy zwykłej i do spienionego mleka dolała się kawa. Myślałem, że to drobne zacięcie, pomyłka programu. Następnego dnia włączył się komunikat o odkamienienie. Włączyłem cykl i odkamieniłem ekspres (preparatem do odkamieniania). Niestety po odkamienieniu ekspres już nie zrobił żadnej kawy. Dodatkowo podczas odkamieniania wyświetlacz na chwilę się przyciemnił (od pary?) Okazało się, że problem z dnia poprzedniego to coś poważniejszego. Ekspres nie przelewa wody przez zaparzacz. Woda z pojemnika jest pobierana ale nie wylewa się przez dysze do wylewania kawy. Rozebrałem ekspres i nie zauważyłem nigdzie korozji, mikropęknięć itp. Wszystkie rurki wewnątrz wydają się ok. Przeczyściłem wylewki, zmieniłem oringi na zaworze gorącej wody i bloku zaparzacza, nasmarowałem blok. Nic to nie pomogło. Z boku ekspresu widać dużo wydobywającej się pary podczas włączenia przycisku robienia kawy. Woda ląduje w tacce pod ekspresem. Kawa do zbiornika na zmieloną kawę trafia sucha zatem woda nie przelewa się przez zaparzacz. Lirika OTC ma 2 wylewki. Jedna na kawę druga na podłączenie końcówki spieniania mleka lub końcówki gorącej wody. Wylewka na kawę nie działa druga na mleko i gorącą wodę działa ale możliwe, że słabiej niż wcześniej. Możliwe, bo nigdy do teraz się tak nie przyglądałem.

Miałby ktoś jakiś pomysł co może być problemem? Blok zaparzacza, zawór? Nie chcę kupować niepotrzebnie za dużo części. Z elektroniką sobie sam nie poradzę a wyświetlacz przyciemnia się już bardzo często. Czy z wyświetlaczem może to być problem związany z parą? Woda nie ląduje tam gdzie trzeba i może para coś nagrzewa niepotrzebnie. Jest jakiś sposób na zdiagnozowanie problemu samodzielnie, czy już tylko serwis?
    sorier
    Level 28  
    Czasem pęka ten element zaparzacza, daje to objawy jak u ciebie.
    Saeco Lirika OTC SUP041EU - nie przelewa wody przez zaparzacz, LCD przyciemniony
    Jeremy09
    Level 10  
    Dziekuję za odpowiedź. Czytałem kilka postów o podobnym problemie jak mój Rzeczywiście w kilku przypadkach mikropękniecie tego elementu było problemem. Często też zawór wody lub oringi powodowały przecieki. U mnie ten element wygląda bardzo przyzwoicie. Wykrecilem go z bloku zaparzacza i nic nie zauważyłem. Jest jakiś sposób na przetestowanie tej części ? Jak wykryć mikropękniecie niewidoczne dla oka ? Zatykałem otwory i dmuchalem ustami ;-) Nic podejrzanego nie zauważyłem. Wiem, że to inne ciśnienie niż podczas parzenia kawy ale jak inaczej sprawdzic bez wymiany na nowy... Jeden z użytkowników wymienił kremowy zawór gorącej wody posiadający taka zapadkę zamykająca na czarny bez tej zapadki i zlikwidował problemy z przeciekami. Czy tak próbować? Szkoda że nie mam możliwości wypożyczenia sprawnego bloku zaparzacza to część możliwości łatwo by się wykluczyła.
    sorier
    Level 28  
    Przed wszystkim zlokalizuj wyciek, czy on na pewno jest z tego łącznika.
    Jeremy09
    Level 10  
    No właśnie nie mam pomysłu jak to zlokalizować. Po wciśnięciu przycisku robienia kawy ekspres startuje, wydobywa się dużo pary z okolic bloku zaparzacza a woda ląduje do tacki. Wszędzie od spodu pojawiają się krople od pary, od spodu mokro i nie widzę którędy woda wędruje do tacki ociekowej. Włączyłem odkamienianie jeszcze raz i proces przeszedł ale nic się nie wylało z wylewki do kawy tylko z wylewki do gorącej wody i mleka. Niestety LCD cały się przyciemnia i już prawie nie widać komunikatów. Odkamienianie robiłem praktycznie na pamięć. LCD przygasa już nawet przy włączaniu ekspresu gdy włącza się początkowe płukanie. I teraz nie wiem, czy elektronika pada, czy coś mechanicznego. Już wymieniłem czerwone oringi bloku zaparzacza i zaworu gorącej wody. Mikropęknięć nie zauważyłem. Mogę jeszcze wymienić sprężynkę z kulką w bloku zaparzacza, bądź inwestować po kolei w części. Blok zaparzacza mogę wymienić cały lub w częściach, zawór gorącej wody też (jest tam taka zapadka, zasuwka ze sprężyną) ale może jeszcze coś jest zatkanego czego nie zlokalizowałem lub elektronika szwankuje. Jest jakiś w miarę rozsądny sposób na sprawdzenie bez inwestowania w wymianę wszystkiego ? Mogło się coś zakamienić pomiędzy pompą a zaworem gorącej wody ?
    sorier
    Level 28  
    Jeremy09 wrote:
    No właśnie nie mam pomysłu jak to zlokalizować.

Wzrokowo. Otwierasz drzwi, blokujesz czujnik drzwi i robisz kawę. Patrzysz skąd leci woda/para.
    Jeremy09
    Level 10  
    Dzięki za podpowiedź. Próbowałem też tak i miałem jednak problem z ustaleniem wycieku. Opiszę szczegółowo, może komuś się przyda. Po otwarciu klapy zasłaniającej blok i zablokowaniu czujnika widać zawór i blok zaparzacza. Aby lepiej było widać robiłem testy po ściągnięciu osłony oddzielającej zawór gorącej wody od bloku zaparzacza. Ściągnąłem nawet zawór weryfikując, czy woda trafia do tego miejsca (woda a przynajmniej jej część dopływała do zaworu). Nic to nie dało nie widziałam wycieku z bloku zaparzacza i zaworu a para zasłaniała dużo. Mógł to być wyciek od wewnątrz/spodu bloku zaparzacza lub z układu wewnątrz ekspresu. Gorąca woda dalej wędrowała do tacki ociekowej i generowała parę i skropliny od spodu ekspresu. Nie chciałem robić za dużo kaw/testów gdyż wyświetlacz LCD się przyciemniał, więc w okolicach układu dochodziło do zawilgocenia. Nie otwierałem też ekspresu zaraz po zrobieniu kawy bo nie chciałem, aby woda z ewentualnego wycieku pociekła po układach elektroniki gdy zacznę ruszać obudową. Gdzieś wyczytałem, że ktoś testował części wstrzykując strzykawką wodę. Myślałem, że są jakieś sposoby na sprawdzenie podzespołów bez odpalania ekspresu. No dobra to tyle o testach - udało mi się ustalić coś więcej. Wczoraj przyszedł zamówiony przeze mnie używany blok zaparzacza, który kupiłem do testów lub wymiany części. Puściłem cykl i znowu nie zauważyłem wycieków od strony zaworu i bloku. Jak zwykle para pojawiła się od spodu i gdzieś wewnątrz ekspresu (nie znam się więc podejrzewałem, że od góry zaparzacza para może się dostawać do wnętrza ekspresu, otworem którym do zaparzacza wpada zmielona kawa). Wylewka kawy nie ruszyła, tym razem jednak do pojemnika na kawę trafiła zmielona kawa ale już nie sucha ale mokra. Może pierwszy zaparzacz jest gdzieś zablokowany, może odkamieniacz coś odblokował – tym zajmę się później. Otworzyłem obudowę ekspresu zaraz po cyklu parzenia i zauważyłem trochę wody. Przejrzałem rurki i inne podzespoły, wszystko wydawało się szczelne. Odkręciłem element z elektrozaworami i poczyniłem niepokojące odkrycie. Czarny plastikowy element ze zdjęć poniżej jest uszkodzony. Bardzo duża szansa, że to powoduje, iż kawa nie trafia do wylewki i pewnie stąd wydobywa się para. Czy ktoś wie jak się nazywa ten czarny element (po przykręceniu we właściwe położenie, stojąc od przodu ekspresu i patrząc z góry jest po prawej) ? Jakiś numer producenta ? Może ktoś udostępniłby instrukcję serwisową. Znalazłem instrukcję serwisową ale do modelu SUP041 a nie SUP041EU. Są różnice między tymi modelami i nie mogę znaleźć tej części. Nie wiem nawet jak wyszukać tę część. Druga sprawa, czy znajdę gdzieś filmik, który pokazuje jak to wymienić lub przynajmniej odkręcić ? Zacisków na wężykach nie chcę zbytnio odkształcać a nie wiem jak najmniej inwazyjnie je pościągać. Mógłbym zanieść część do serwisu do wymiany bez konieczności noszenia całego ekspresu. Kolejna rzecz – pęknięcie mogło powstać np.: 1. Zwyczajnie od zużycia elementu. 2. Na skutek jakiegoś zatoru 3. Od razu było - jak pisałem od nowości część wody wędrowała do tacki ociekowej (myślałem, że serwis to wychwyci ale wymienili tylko jakieś oringi i nic nie zweryfikowali, nie naprawili przecieku). Czy oprócz tej czarnej części jeszcze coś trzeba wymienić lub wyczyścić, odkamienić ?
    Będę bardzo wdzięczny za jakieś odpowiedzi.

Saeco Lirika OTC SUP041EU - nie przelewa wody przez zaparzacz, LCD przyciemniony Saeco Lirika OTC SUP041EU - nie przelewa wody przez zaparzacz, LCD przyciemniony
  • Helpful post
    sorier
    Level 28  
    Nie musisz rozpinać węży, króćce węży (szare) są blokowane zawleczkami w korpusie zaworu (czarne). Wyjmujesz zawleczki i odkręcasz zawór od szarej płytki.

Jeremy09 wrote:
    Kolejna rzecz – pęknięcie mogło powstać np.: 1. Zwyczajnie od zużycia elementu. 2. Na skutek jakiegoś zatoru 3. Od razu było

Jakość produkcji i cena, to jest powód.

Dodano po 3 [minuty]:

Jeremy09 wrote:
    nie znam się więc podejrzewałem, że od góry zaparzacza para może się dostawać do wnętrza ekspresu, otworem którym do zaparzacza wpada zmielona kawa

Ten otwór m.in służy do odprowadzania pary z komory zaparzacza.
    Jeremy09
    Level 10  
    Ekspres naprawiony. Problemy spowodowane były pęknięciem plastikowej części elektrozaworu. Niestety elektrozawór trzeba było ściągnąć z Włoch na zamówienie dlatego trochę to zajęło (dobrze że w obecnej sytuacji czekałem kilka tygodni nie miesięcy). W żadnej hurtowni i serwisie nie znalazłem w sprzedaży tego elektrozaworu. Sorier dziękuję za chęć pomocy i podpowiedzi.
    Jeremy09
    Level 10  
    Ekspres naprawiony. Problemy spowodowane były pęknięciem plastikowej części elektrozaworu. Niestety elektrozawór trzeba było ściągnąć z Włoch na zamówienie dlatego trochę to zajęło (dobrze że w obecnej sytuacji czekałem kilka tygodni nie miesięcy). W żadnej hurtowni i serwisie nie znalazłem w sprzedaży tego elektrozaworu. Sorier dziękuję za chęć pomocy i podpowiedzi.

Dodano po 2 [minuty]:

Wymiana elektrozaworu.