Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Liebherr KSD 3142 - chłodziarka chłodzi, zamrażarka nie mrozi

macmarek 22 Feb 2020 18:29 1467 1
    macmarek
    Level 11  
    Witam i proszę o pomoc.

Lodówka Liebherr KSD 3142 nr serwisowy 9971666-00.
    Zamrażarka przestała mrozić (temperatura ok 0).
    Serwisant ocenił, że na pewno do wymiany termostat, co też zrobił. Zastrzegł jednak, że może to być też wyciek czynnika i wtedy lodówka do kasacji.
    Po wymianie termostatu to samo.
    Termostat włącza i wyłącza utrzymując właściwą temperaturę w chłodziarce. Po przekręceniu pokrętła regulacji na 4 można w chłodziarce uzyskać nawet -2C.
    W zamrażalniku niestety tylko ok 0.
    Po przeszukaniu forum obejrzałem dokładnie tył lodówki.
    Zaintrygował mnie spuchnięty zimny obszar widoczny na zdj 1,2.
    Postanowiłem sprawdzić co tam się dzieje.
    Po wstępnym odkryciu okazało się (zdj 3), że pianka izolacyjna jest tam mokra i zamarznięta. Na papierze czerwone ślady pleśni.
    Usunąłem piankę idąc do góry wzdłuż mokrego śladu. Idzie tam rurka od czynnika chłodzącego z zamrażarki i jakaś kapilara też z zamrażarki (zdj 6,7). Doszedłem do miejsca (zdj 5), w którym pianka jest już sucha. Mokra pianka kończy się pod kapilarą, a przy rurce czynnika pianka ma zielonkawo niebieski ślad (jakby od jakiegoś wycieku).
    Proszę o wyjaśnienie:
    1/czy ślad zielono niebieski świadczy o wycieku czynnika w tym miejscu?
    2/co to za płyn pod kapilarą, który spowodował zawilgocenie pianki?
    3/co to za kapilara (zaczyna się w zamrażalniku (foto 6,7) a idzie później jakby w ściankę boczną lodówki?
    4/ czy lodówkę da się uratować?
    Z góry dziękuję za pomoc
    Liebherr KSD 3142 - chłodziarka chłodzi, zamrażarka nie mrozi Liebherr KSD 3142 - chłodziarka chłodzi, zamrażarka nie mrozi Liebherr KSD 3142 - chłodziarka chłodzi, zamrażarka nie mrozi Liebherr KSD 3142 - chłodziarka chłodzi, zamrażarka nie mrozi Liebherr KSD 3142 - chłodziarka chłodzi, zamrażarka nie mrozi Liebherr KSD 3142 - chłodziarka chłodzi, zamrażarka nie mrozi Liebherr KSD 3142 - chłodziarka chłodzi, zamrażarka nie mrozi Liebherr KSD 3142 - chłodziarka chłodzi, zamrażarka nie mrozi
    macmarek
    Level 11  
    Nastąpiło złomowanie