CYRUS2 wrote:Ręce opadają, jak się taką "polemikę" czyta.Uziemienie oscyloskopu to twój wynalazek.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereCYRUS2 wrote:Uziemienie oscyloskopu to twój wynalazek.
_lazor_ wrote:CYRUS2 wrote:Uziemienie oscyloskopu to twój wynalazek.
Nie mój, a producentów oscyloskopów, którzy wprost piszą w instrukcjach że usunięcie uziemienia z obudowy może grozić porażeniem.
Nadal nie ustosunkowałeś się do mojego pytania czy producenci oscyloskopów się mylą z wymogiem PE na obudowie oscyloskopu w celu uniknięcia potencjalnego porażenia?
CYRUS2 wrote:^ToM^ wrote:Może jazor to rozumie, ale chcę się wkręcić z bzdur które napisał.
Zaś Hameg w instrukcji obsługi przyrządu napisał o separacji oscyloskopu za pomocą transformatora w II klasie izolacji - podkreślono czerwonym kolorem:
^ToM^ wrote:Oczywiście badane urządzenie oddzielamy
kortyleski wrote:A jeżeli badanym "urządzeniem" jest sieć elektryczna?
_lazor_ wrote:Zamieniasz na separację amatorze.Naprawdę usuwanie PE jest głupie i przede wszystkim sprzeczne z instrukcjami obsługi oscyloskopów.
CYRUS2 wrote:_lazor_ wrote:Zamieniasz na separację amatorze.Naprawdę usuwanie PE jest głupie i przede wszystkim sprzeczne z instrukcjami obsługi oscyloskopów.
To nie jest usunięcie PE.
_lazor_ wrote:To udowadniasz że kazałeś początkującemu robić głupotę, bo kazałeś się zabezpieczać się .zwarciem w sieci 230V.
Jednocześnie problem uszkodzenia sprzętu jest podrzędny względem zagrożenia uszczerbku zdrowia.
_lazor_ wrote:Doucz się, nieużywaj pojęć których nie rozumiesz.
@cyrus21 Ty czytasz co piszesz? usunięcie ciągłości PE poprzez transformator separujący nie jest usunięciem PE?
_lazor_ wrote:Jak w tekście jest inaczej to gdzie podpuszczenie !!!
@cyrus21 czytaj źródła, bo @tom chyba Cię tylko podpuścił bo podkreślonym tekście jest napisane by separować badane urządzenie
Moderated By gulson:3.1.9. Nie ironizuj i nie bądź złośliwy w stosunku do drugiej strony dyskusji. Uszanuj odmienne zdanie oraz inne opinie na forum.
CYRUS2 wrote:_lazor_ wrote:Zamieniasz na separację amatorze.Naprawdę usuwanie PE jest głupie i przede wszystkim sprzeczne z instrukcjami obsługi oscyloskopów.
To nie jest usunięcie PE.
CYRUS2 wrote:Jazorze (...).
CYRUS2 wrote:Jazorze - jak podłączy tak jak chciałeś to nic nie zmierzy.
Nawet jak prawidłowo podłączy.
Bo połączenie N - PE wyzwoli RCD.
Musi być separacja lub zasilanie z aku.
.
_lazor_ wrote:(...) (2 klasa wymaga nadal podłączenia PE do obudowy)(...)
Łukasz-O wrote:_lazor_ wrote:(...) (2 klasa wymaga nadal podłączenia PE do obudowy)(...)
Tutaj to chyba się koledze coś pomyliło. Za taki tekst to u mnie w dziale jest ostrzeżenie
Łukasz-O wrote:To oznacza, że można zasilając oscyloskop poprzez trafo separacyjne, wykonywać pomiary z masą oscyloskopu na wysokim potencjale bez konsekwencji dla wyników pomiarów? Czy taki pomiar można wykonywać samodzielnie, bez osoby nadzorującej? Czy stanowisko pomiarowe powinno spełniać jakieś wymagania?A jednak przepisy dopuszczają separację jako jedną z metod ochrony.
Łukasz-O wrote:A jednak przepisy dopuszczają separację jako jedną z metod ochrony.
_lazor_ wrote:Każde urządzenie jest tak projektowane.
Oscyloskop jest tak projektowany by elementy obudowy (więc i złącza wyjściowe) były na PE
CYRUS2 wrote:Stosujac aku na obudowie oscyloskopu także może sie pojawić napięcie.
_lazor_ wrote:Zamiast proponować zasilenie urządzenia badanego transformatorem separującym
kortyleski wrote:_lazor_ wrote:Zamiast proponować zasilenie urządzenia badanego transformatorem separującym
Czytałeś o co chodzi w temacie? O pomiar i zobrazowanie napięcia sieciowego. Transformator może znacznie zafałszować obraz.
Łukasz-O wrote:No cóż, ten system nie jest jak widać doskonały. Jeszcze parę dni temu poprawiałem i się dało. Teraz już nie.
Dla mnie separacja to brak PE.
^ToM^ wrote:Schemat transformatora separacyjnego:
_lazor_ wrote:Tak więc tak, transformator separujący jest formą ochrony przeciwporażeniowej, jednocześnie niebezpieczne napięcie na elementach normalnie dostępnych już jest sprzeczne z ochroną przeciwporażeniową, czyż nie?
_lazor_ wrote:I jak najbardziej tektronix w swoich oscyloskopach zasilanych bateryjnie w I klasie izolacji pisze by używać nadal przewodu PE, a Fluke PM97 już nie gdyż jest w II klasie izolacji i nie ma ryzyka dotyku bezpośredniego.