Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Suzuki Swift 1.3 16v m13a - Szarpanie silnikiem

cipekkkkk 25 Lut 2020 21:49 105 0
  • #1
    cipekkkkk
    Poziom 5  
    Witam mam problem z autem suzuki swift 1.3 16v kod silnika M13A. Objawy nie występują ciągle, raz jest tak że jest okej, a następnym razem nie. Do meritum, auto ciężko pali jak zapali czasem zdarzy się że czuć benzynę w środku. Szarpie na wolnych obrotach. Jak już odpali to podczas jazdy brak objawów. Temat w zasadzie tyczy sie Tylko wolnych obrotów. Wkreca się normalnie, czuć włączenie się zmiennych faz. Ma moc i jedzie ogólnie normalnie, nie ma przerywań w przyspieszaniu. Komputer nie zgłasza żadnych błędów. Na obecną chwilę wyczyściłem egr, wyczyściłem przepustnice wraz z silniczkiem krokowym, uszczelniłem dolot, wymieniłem pompę paliwa, wymieniłem świece oraz podmiemiłem przepływkę na nową. Objawy nie ustaliły. Przepływka podmieniona na oryginał denso o takich samych numerach. Przeplywy takie same jak na starej. Pompa magneti marelli. Więc raczej odpada aby coś z nią było nie tak. Luzy zaworowe, rozumiem gdyby objawy występowały tylko na zimnym lub ciepłym silniku. Czujnik temperatury jest 2pinowy. Pokazuje taką samą temperaturę na liczniku jak i w komputerze. Próbowałem zaadaptować przepustnice poprzez odłączenie akumulatora oraz na pozostawieniu auta na wolnych obrotach do czasu gdy włącza się wentylatory. Brak rezultatu. Silniczek krokowy, trzpień podczas włączenia zapłonu przechodzi test. Widać i czuć w dłoni ze pracuje, trzpień nie jest porysany. Temat trudny i prosiłbym o jakieś najlepiej konkretne odpowiedzi. Z góry dzięki. Pozdrawiam.