Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak testujecie swoje urzadzenia?

.:KoSik:. 26 Feb 2020 10:13 1200 10
phoenixcontact
    .:KoSik:.
    Level 18  
    Witam!

Od dluzszego czasu zastanawiam sie jak powinno sie przetestowac urzadzenia ktore uruchamiamy. Coraz czesciej tworzymy urzadzenia np. do automatyki domowej, ktore pracuja ciagle, nierzadko sterujac napieciami sieciowymi.

Chcialbym rozpoczac dyskusje, jak sprawdzic / przetestowac swoje urzadzenie aby bylo bezpieczne?
    Jakich rozwiazan unikac? Jakie zabezpieczenia stosowac?

Nie wiem czy to odpowiedni dzial wiec w razie czego prosze o przeniesienie do odpowiedniego.
  • phoenixcontact
    Anonymous
    Level 1  
  • phoenixcontact
    Anonymous
    Level 1  
    Level 18  
    Nie pytam dokladnie, a jedynie chcialem poruszyc temat kontroli swoich projektow. Bezpieczenstwa przede wszystkim.

Tak jak napisalem, duzo jest teraz projektow z wykorzystaniem np. Arduino i sterowaniem roznymi urzadzeniami. Zastanawiam sie jak przeprowadzic rzetelna kontrole funkcjonowania i bezpieczenstwa takich urzadzen, ktore pracuja calymi dniami bez nadzoru (dla siebie, nie kontroli przed produkcja masowa).
    Anonymous
    Level 1  
    jarek_lnx
    Level 43  
    .:KoSik:. wrote:
    Coraz czesciej tworzymy urzadzenia np. do automatyki domowej, ktore pracuja ciagle, nierzadko sterujac napieciami sieciowymi.

Chcialbym rozpoczac dyskusje, jak sprawdzic / przetestowac swoje urzadzenie aby bylo bezpieczne?
    Jakich rozwiazan unikac? Jakie zabezpieczenia stosowac?
    Zależy o jakie bezpieczeństwo pytasz, przed ryzykiem porażenia użytkownika inaczej się zabezpieczamy, niż przed przepięciami które mogą uszkodzić urządzenie, a inaczej przed zakłóceniami które mogą spowodować błędną pracą lub zawieszenie, sieć energetyczna obfituje w zakłócenia i przepięcia :)

Instalacje automatyki domowej mogą wymagać komunikacji przewodowej lub bezprzewodowej, obie mają swoje problemy.

W przypadku jeśli Arduino będzie się zawieszać albo resetować od zakłóceń zbieranych przez samo Arduino albo przez okablowanie, może się okazać zaprojektowanie płytek od nowa jest jedynym wyjściem.

Kolega zrobił kiedyś prosty sterownik na uC PIC obwieszony plątaniną przewodów, urządzenie podobnej klasy jak projekty z Arduino, ja budowałem generator HV z transformatorem z TV, udało mi się zakłócić (nie celowo) pracę tego sterownika z odległości 6m przez dwie ściany, w pobliżu pracowały komputery i inne urządzenia elektroniczne tylko ten amatorski sterownik mikroprocesorowy się resetował i zawieszał.

Moje pierwsze urządzenie sterujące, przez triak, oświetleniem zasilanym z 230V, było podatne na zakłócenia z sieci, światło czasami błysnęło w stanie "wyłączony".

Żeby uzyskać niezawodną pracę, w różnych niesprzyjających warunkach trzeba mieć doświadczenie, szeroką wiedzę i podejść do projektu kompleksowo, co z definicji w projektach amatorskich jest niewykonalne.
    Level 18  
    jarek_lnx wrote:
    Żeby uzyskać niezawodną pracę, w różnych niesprzyjających warunkach trzeba mieć doświadczenie, szeroką wiedzę i podejść do projektu kompleksowo, co z definicji w projektach amatorskich jest niewykonalne

ale jednak w projektach amatorskich tez musimy starac sie zapobiegac chocby pozarom
    Anonymous
    Level 1  
    Level 18  
    Z Arduino podalem tylko przyklad ale i tam rowniez trzeba zastosowac tranzstory, triaki, czy zasilacze ktore moga byc zrodlem problemow.

Projekt oczywiscie wykonujemy jak najbardziej starannie ale po pierwsze jako amatorzy nie znamy wszystkich zagadnien, a wchodzimy czesto w dziedziny ktore nie sa nam do konca znane (jak chocby W.CZ.). Po drugie nawet w idealnym projekcie zdarzaja sie wadliwe podzespoly czy laminaty. Zle przyklejony radiator doprowadzi rowniez do spalenia tranzystora.

Uruchomilem ostatnio kilka urzadzen ktore dzialaja non stop i naszla mnie taka refleksja - Kiedy jestesmy pewni, ze dane urzadzenie jest bezpieczne?
    Stad moj temat i pytanie moze nieco ogolne ale mysle, ze wlasciwe, bo nawet na forum czesto pojawiaja sie komentarze, ze jakies urzadzenie wykonane jest zle, jest niebezpieczne, itd.
    Anonymous
    Level 1