Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Asaj - Inteligentny DomAsaj - Inteligentny Dom
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nowe sensory gazowe od Renesans zapewniają bezpieczniejsze kuchnie w domach

ghost666 26 Lut 2020 13:27 549 2
  • Nowe sensory gazowe od Renesans zapewniają bezpieczniejsze kuchnie w domach
    Firma Renesas Electronics Corporation, dostawca zaawansowanych rozwiązań półprzewodnikowych, poinformował, że produkowany przez niego czujnik gazu ZMOD4410 jest sercem inteligentnego czujnika gotowania Safera Sense. Czujnik ZMOD4410 umożliwia urządzeniu Safera Sense określenie, kiedy stężenie lotnych związków organicznych (LZO) i dwutlenku węgla (CO2) w powietrzu w kuchni użytkownika jest na niezdrowym poziomie.

    Safera wybrała ZMOD4410 dzięki jego wysokiej dokładności i niezawodności, a także niskiemu poborowi prądu. Oprócz monitorowania poziomów LZO i CO2, Safera Sense mierzy poziom wilgotności i stężenia cząstek pyłów w powietrzu, które są łatwo wdychane i absorbowane w płucach. Umieszczony nad płytą kuchenną Safera Sense ostrzega użytkowników o złej jakości powietrza w pomieszczeniu, wysyłając powiadomienia na telefon i włączając lampkę ostrzegawczą na urządzeniu.

    "Gotowanie generuje znaczne ilości LZO, CO2, wilgoci i cząsteczek unoszących się w powietrzu i jest główną przyczyną złej jakości powietrza w pomieszczeniach kuchennych i w całym domu" powiedziała Debra Deininger, dyrektor ds. Czujników przemysłowych w Renesas. "Dzięki naszemu czujnikowi ZMOD4410 inteligentny czujnik Safera Sense ostrzega użytkowników o złej jakości powietrza, aby mogli po prostu otworzyć okno lub włączyć wywietrznik, aby poprawić jakość powietrza".

    "Jesteśmy pod dużym wrażeniem parametrów ZMOD4410 i doskonałego wsparcia technicznego Renesas dla naszych prac wdrożeniowych" komentuje Samuli Lintonen, dyrektor ds. Badań i rozwoju w Safera. "Uważamy, że jest to jeden z kluczowych czynników umożliwiających tworzenie nowej generacji produktów zapewniających bezpieczeństwo i komfort w domu".

    Połączenie możliwości programowania, najlepszej w swojej klasie stabilności i czułości pomiaru LZO w ZMOD4410 sprawia, że ​​jest to doskonałe rozwiązanie dla szerokiej gamy zastosowań, w tym inteligentnych termostatów, oczyszczaczy powietrza, inteligentnych urządzeń wentylacyjnych i innych systemów automatyki domowej. ZMOD4410 jest oparty na sprawdzonych tlenkach metali (MOx), a każdy czujnik jest testowany elektrycznie i chemicznie w celu zapewnienia spójności pomiarów od partii do partii, co jest ważną zaletą dla producentów z długimi seriami produkcyjnymi. Moduły ZMOD4410 są również bardzo odporne na siloksany, co zapewnia najwyższą niezawodność, nawet w trudnych warunkach pracy.

    Renesas, oprócz opisanego powyżej sensora, oferuje także inne czujniki w ramach rodziny ZMOD, w tym czujniku jakości powietrza zewnętrznego ZMOD4510 i czujniku jakości powietrza dla sektora chłodniczego ZMOD4450.

    Źródło: https://www.eeweb.com/profile/eeweb/news/renesas-gas-sensor-enables-saferas-smart-cooking-sensor-to-identify-bad-indoor-air-quality-caused-by-cooking

    Fajne! Ranking DIY
    O autorze
    ghost666
    Tłumacz Redaktor
    Offline 
    Fizyk z wykształcenia. Po zrobieniu doktoratu i dwóch latach pracy na uczelni, przeszedł do sektora prywatnego, gdzie zajmuje się projektowaniem urządzeń elektronicznych i programowaniem. Od 2003 roku na forum Elektroda.pl, od 2008 roku członek zespołu redakcyjnego.
    ghost666 napisał 9651 postów o ocenie 7744, pomógł 157 razy. Mieszka w mieście Warszawa. Jest z nami od 2003 roku.
  • Asaj - Inteligentny DomAsaj - Inteligentny Dom
  • #2
    Marek_Skalski
    Moderator DIY
    Tak to czytam i zastanawiam się co poeta miał na myśli...
    Może jak ktoś gotuje na gazie, to można napisać, że "Gotowanie generuje znaczne ilości LZO, CO2...". Ale skąd ta emisja znacznych ilości CO2 podczas gotowania na indukcji czy klasycznej płycie elektrycznej? I proszę nie mylić CO2 (dwutlenek węgla) z CO (tlenek węgla), który faktycznie jest bardzo niebezpieczny.
    Ponadto, w każdej normalnej kuchni mamy okapy i wyciągi, a co dopiero w domu zautomatyzowanym, z mechaniczną wentylacją, rekuperatorem i całym zestawem czujników. Jeżeli gotowanie generuje znaczne ilości CO2 (ile to jest?), to gotowanie jest prawdopodobnie na tyle niebezpieczne, że istnieje zagrożenie zdrowia lub nawet życia. Wie o tym każdy, kto zajmuje się kwestiami wentylacji oraz bezpieczeństwa. To ile tego CO2 generujemy podczas gotowania? Jakie stężenie możemy osiągnąć - 700, 1500, 3000, 5000 ppm?

    Mamy jeden sensor, który ma wykrywać VOC (Volatilie Organic Compounds), tutaj nazwane LZO, czyli cząstki lżejsze od powietrza (ulatujące przez system wentylacji lub zbierające się pod sufitem) oraz CO2, czyli gaz cięższy od powietrza, który gromadzi się przy podłodze. Gdzie w takim razie zainstalować sensor, aby podawał prawidłowe dane? Według instrukcji, tuż pod okapem.

    Jeżeli układ wykryje potencjalne niebezpieczeństwo, to wyłącza wszystko. Nieważne co gotujemy. I jak tu zrobić dobry sos kantoński (w woku), jak mi wszystko wyłączy i jeszcze zaraportuje niebezpieczne zdarzenie?

    A już najbardziej potrzebuję apkę na telefon jak gotuję. Serio. Bez tej aplikacji nawet nie zauważę, że gotuję lub coś paruje. A opcja zapisywania "wydarzeń gotowania" w chmurze jakiejś firmy, to jest to czego mi najbardziej brakowało ;]
    Ciekawe kiedy dostanę nakaz zapłaty za zwiększoną emisję CO2 z tytułu gotowania? A może najpierw trzeba wykupić prawo do emisji?

    BTW. Cena urządzenia jest całkiem ok. 199 EUR + przesyłka 9,90 EUR.

    A wracając do sensora, to datasheet podaje tylko wyniki testów z użyciem etanolu i powietrza o wilgotności względnej 30%, co jest bardzo niepraktyczne w kuchni.
    Poziom CO2 nie jest mierzony (jak w metodach NDIR), tylko wyznaczany oparciu o reakcję sensora na "inne" parametry, czyli magiczny parametr eCO2.
    Sensor kosztuje około 45 PLN (np. w DigiKey), ale dostęp do sensownej dokumentacji wymaga autoryzacji, więc trudno coś przetestować bez zobowiązań, ale akurat norma w Renesas.
  • #3
    odalladoalla
    Poziom 23  
    Marek_Skalski napisał:
    Tak to czytam i zastanawiam się co poeta miał na myśli...
    To ile tego CO2 generujemy podczas gotowania? Jakie stężenie możemy osiągnąć - 700, 1500, 3000, 5000 ppm?

    Mamy jeden sensor, który ma wykrywać VOC (Volatilie Organic Compounds), tutaj nazwane LZO, czyli cząstki lżejsze od powietrza (ulatujące przez system wentylacji lub zbierające się pod sufitem) oraz CO2, czyli gaz cięższy od powietrza, który gromadzi się przy podłodze. Gdzie w takim razie zainstalować sensor, aby podawał prawidłowe dane? Według instrukcji, tuż pod okapem.

    .

    Doskonała analiza marketingowego bełkotu.
    A zrobione jest to na "to kopyto"
    Kod: c
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    figaro_tgs...serien.pdf Download (5.01 MB)