Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] listy rozwijane w excel - brak możliwości dwukrotnego wyboru tego samego rekordu

lizzg 27 Feb 2020 09:34 372 4
    lizzg
    Level 3  
    Moim zadaniem jest rozdzielić 150 pracowników na pokoje dwuosobowe (wg ich własnej preferencji).
    Schemat tych pokoi ma być obrazkowy (wg życzenia szefowej ;) ) w excelu (załącznik).
    Mam do tych "narysowanych" pokoi podpiętą listę rozwijaną i chciałabym aby po wpisaniu pracownika na listę do pokoju nie było więcej możliwości ponownego wybrania tego pracownika w innym pokoju.
    Nie sprawdzi się w tym przypadku wcześniejsze rozwiązanie, bazujące na możliwości tylko dwukrotnego wpisania numer pokoju przy nazwiskach, ponieważ ten plik muszę pracownikom udostępnić (chyba na onedrive), oni sami będą go wypełniać, i musieliby mieć dodatkowo jakieś zautomatyzowane okienko jaki numer jest aktualnie dostępny, a jaki jest wolny w 50% itp.
    listy rozwijane w excel - brak możliwości dwukrotnego wyboru tego samego rekordu
    dziękuję :)
    wojtech-f1
    Level 11  
    Nie ma pewności czy o taką funkcjonalność Ci chodzi ale n YT masz sposób funkcjonowania i jak to zrobić. Niestety jestem młody na forum i nie mogę wklejać linków więc w YT poszukaj: Excel - Jak stworzyć listę rozwijaną bez powtórzeń - widzowie #101
    Funkcja pomoże dodać listy do każdego pokoju i nikt nie da rady dopisać się na przykład do dwóch pokoi.
    lizzg
    Level 3  
    to może być to,
    spróbuję tak zrobić.
    dzięki!!
    :)
    wojtech-f1
    Level 11  
    W mojej ocenie to w pełni rozwiązuje Twój problem ;) Jak Ci pomoże zamknij temat :)
    lizzg
    Level 3  
    filmik w zupełności daje podpowiedzi do rozwiązania problemu.
    dziękuję