Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Makita HM1202C nie kuje, jaki smar do tego tloczka?

Przemekw1997 27 Feb 2020 15:48 2829 32
    Przemekw1997
    Level 4  
    Witam, panowie mam problem. Robię młot Makita HM1202C. Wsadziłem nowy wirnik szczotki, złożyłem go i jak włączę to kuje, ale jak go podniose i opuszcze to już nie. I znów wyłączę, włączę jak dłuto jest oparte na beton to kuje. I tak w koło. Grzeje się w górnej części bardzo delikatnie. Rozkręciłem a tam nie ma prawie smaru. Czy to może być przyczyną? Tam się daje jaki smar? I czy może być smar tam gdzie ten tloczek i tryb,. Bardzo dziękuję za odpowiedź.

stanislaw1954
    Level 43  
    A jak trzymasz młot w powietrzu, to silnik pracuje?
    Przemekw1997
    Level 4  
    Tak pracuje, jak go dołożę do betonu i włączę ładnie kuje jak go podniose i opuszcze to już tak bardzo delikatnie, prawie nic. I wyłącze i włączę nawet na pół sekundy opartego o beton to znów ładnie kuje. Również jak wyłączam go a mam go na betonie to czuć że mocniej przy wyłączaniu. Odkręcałem tam u góry, co jest ta przekładnia (koło zębate i tloczek) tloczek chodzi ładnie. Aa i panowie tam jak się odkreca u góry do tloczka, to jest gwint zepsuty, możliwe że tam puszcza powietrze czy coś i dlatego? Bo już nie mam siły na niego.
    rozen1
    Level 15  
    Sprawdź czy iglica 36 nie blokuje się w górnym położeniu, co by nie było i tak trzeba wymienić uszczelniacze 50,51 pamiętaj o smarowaniu tego układu, poczytaj o smarach stosowanych w pneumatyce elektronarzędzi. Tam od góry gdzie zaglądałeś możesz dodać smaru EPS-1
    rozen1
    Level 15  
    Kolego smax17 smar przekładniowy jak sama nazwa wskazuje jest do przekładni a nie do tłoczka, smar EPS-1 jest do przekładni młotowiertarek. Co by było gdybym do każdego typu wiertarki kupował dedykowany smar ? Ale za to smaruje czymś innym przekładnie i czymś innym pneumatykę, a jeszcze czymś innym uchwyt narzędzia.
    Na zdjęciu dwie tubki smaru Bosch jeden nieopisany, biały do pneumatyki, a drugi ? Jedna i druga tubka to koszt około 150 zł

Dodano po 3 [minuty]:

Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    rozen1 wrote:
    Na zdjęciu dwie tubki smaru Bosch jeden nieopisany, biały do pneumatyki, a drugi?

Do wałków zębatych, łożysk igiełkowych.
    Przemekw1997
    Level 4  
    Ale dziwne jest to że, kuje dopóki go nie podniose na chwilkę, i później muszę wyłączyć i włączyć już w betonie i znów kuje.
    rozen1
    Level 15  
    Widzę, że kolega woli się zachwycać się swoim problemem niż go rozwiązać. Sprawdził kolega w jakim stanie jest iglica ?
    Przemekw1997
    Level 4  
    Panowie czy chodzi wam o ten smar? Mogę tym delikatnie nasmarowac tloczek i przekładnie? Nic się nie stanie? Dzieki

Dodano po 6 [minuty]:

I czy iglica to jest numer 36 jak na foto? Będę miał wszystko rozebrane, co warto wymienić. (słabo kuje po chwili)
    rozen1
    Level 15  
    Tak iglica to jest numer 36, na iglicy bijącej w wiertło potrafi się zrobić niezły grzybek. Do wymiany 50 oraz 51 uszczelniacze na tłoku i przeciwtłoku. Aby dostać się do iglicy oraz tych uszczelek musisz z korpusu 26 wykręcić śruby 28.
    Tu masz podany link do filmu z rozbierania tego młota: https://www.youtube.com/watch?v=P2cuzPsJVdo
    Tu masz link gdzie patrząc na rysunek łatwo zamawiać części: https://gtxservice.pl/mlot-udarowy-sds-max-makita-hm1202c.html
    Powodzenia trochę pracy jest.

Dodano po 18 [minuty]:

A tu masz krok po kroku rozłożenie i złożenie: https://www.youtube.com/watch?v=NMnGqQ8Vv6k
    Przemekw1997
    Level 4  
    Dziękuję bardzo 👌a jeszcze jedno pytanie, bo cześć osób pisze żeby tloczek delikatnie smarować tym smarem eps1, a drudzy piszą żeby nie smarować wgl. Jak to jest?
  • Helpful post
    rozen1
    Level 15  
    Bezwzględnie delikatnie smarować i tłok i przeciwtłok oraz powierzchnie o które poprzez uszczelniacze się z nimi stykają, ja smaruję te części jeszcze innym smarem, do pneumatyki BOSCH Renolit ST BHF 0/00. Przed założeniem uszczelniaczy tłoka lub przeciwtłoka smaruje delikatnie uszczelniacze olejem o lepkości 20W. Ty możesz nasmarować wszystko jednym typem smaru, większość ludzi tak robi.
    Ludzie chyba myślą że dokładając smaru do komory gdzie jest napęd tłoka (pod odkręcaną pokrywką) smarują i ściany tłoka, błędne przekonanie, uszczelniacz tłoka nie przepuści tego smaru dalej. Praca na sucho bardzo szybko zakończyła by życie uszczelniaczy oraz powodowała by bardzo duże nagrzewanie tłoka.
    Pozdrawiam
    Przemekw1997
    Level 4  
    Panowie dlaczego 51 to nie jest uszczelniacz tylko tłok? Na rysunku jest niby uszczelniacz. Zamówiłem 50 a nie mogę znaleźć 51.

Przemekw1997
    Level 4  
    Dziękuję bardzo za wszystkie wskazówki 👌dziś biorę się za te młoty, :) Pozdrawiam
    Przemekw1997
    Level 4  
    Panowie wszystko złożone na nowych częściach i lepiej kuje ale znów to samo. Znaczy kuje kuje i przestaje. Co jeszcze mogę wymienić lub zrobić?
    ElDiablo1212
    Level 18  
    Regulacja obrotów działa ?
    rozen1
    Level 15  
    Po tym jak młot przestaje kuć, wyłącz urządzenie z sieci, delikatnie wyciągnij narzędzie z uchwytu, weź wkrętak z piórem na tyle długim żeby sięgnął poprzez uchwyt do iglicy 36, sprawdź czy iglica nie blokuje się w górnej pozycji (naciśnij wkrętakiem koniec iglicy). Najlepiej byłoby obejrzeć całą iglicę oraz jej uszczelnienie (elementy od 34 do 39). Objawy mogą wskazywać na "grzybek" na iglicy lub uszkodzenie innych elementów współpracujących z iglicą
    Przemekw1997
    Level 4  
    Regulacja nie działa właśnie. Znaczy cały czas niby na Maxa jest.

Dodano po 57 [sekundy]:

Iglica jest nowa.
    rozen1
    Level 15  
    Co masz na myśli pisząc młot "kuje i przestaje", czy się wyłącza napęd, czy tylko przestaje kuć?
    Przemekw1997
    Level 4  
    Tylko przestaje kuć. I jak wyłączam to na tych wolnych obrotach, przy wylączaniu mocniej kuje. I znów jak włączę to kuje dopóki nie podniosę. Uszczelniacze nowe, iglica nowa. Nie mam już pomysłu. Dziś mam taki sam młot dobry. Zamienię części z tego do tamtego. Cała lufę, i zobaczę czy się zmieni coś.
    rozen1
    Level 15  
    Pytam dlatego, że trudno jest ocenić na podstawie kolegi opisów co jest przyczyną (na pewno nie regulator obrotów).
    Układ jest prosty - tłok 54 osadzony na mimośrodzie spręża powietrze, które wypycha przeciwtłok 49, który z kolei uderza w iglicę 36, ta zaś uderza w narzędzie. Tłok i przeciwtłok uszczelniłeś, piszesz, że iglica nowa, nawet nowa iglica może się blokować sprawdziłeś to? (najprostrzy sposób tak jak pisałem w poście 20) czy sprawdzałeś kucie na różnych wiertłach?
    Może jakiś racjonalizator zeszlifował końcówkę wiertła i iglica nie za bardzo ma w co uderzać, sprawdź jak chodzi wiertło w uchwycie.
    Na razie nie koncentrował bym się na podpowiedziach typu regulacja obrotów, bo za chwilę ktoś się zapyta czy w sieci jest odpowiednie napięcie.
    Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

Z mojego doświadczenia wiem, że zazwyczaj iglica blokuje się przy wysokich obrotach.
    ElDiablo1212
    Level 18  
    Nie kuje bo ma za wysokie obroty. Elektronika obniża o 15% obroty.
    Przemekw1997
    Level 4  
    Iglica nie blokuje się na 100%. Dziś po raz setny go rozloze i złożę, sprawdzę jeszcze raz wszystko i dam znać.
    Topolski Mirosław
    Moderator of Electrical engineering
    Przemekw1997 wrote:
    Regulacja nie działa właśnie

Przemekw1997 wrote:
    Dziś mam taki sam młot dobry

ElDiablo1212 wrote:
    Nie kuje bo ma za wysokie obroty. Elektronika obniża o 15% obroty.

Najpierw podmień regulator obrotów.
    Przemekw1997
    Level 4  
    No właśnie panowie i sprawa wygląda tak. Mam drugiego, takiego samego młota. W tym dobrym (co kuje) regulator obrotów też jest dobry, i podmieniłem z tego dobrego do tamtego nie dobrego(co nie kuje) i tam regulator też nie działa 🤣a w tym dobrym działa. Ale to nie wszystko. Przelozylem też cała lufę z bijakiem z tego nie dobrego, do tego dobrego i pięknie chodzi. A ku.wa tam nie chodzi. Ja już nie wiem o co chodzi w tym wszystkim. Może naprawdę wina regulatora. Ale dlaczego regulator w tym dobrym młocie działa, a założę go do tamtego co nie kuje i nie chce działać.
  • Helpful post
    ElDiablo1212
    Level 18  
    Winą jest brak regulacji, sprawdź tachometr na końcu wirnika czy nie jest uszkodzony, on steruje elektroniką. Elektronika obniża napięcie o około 20V. Wszystkie duże młoty czy to Bosch GSH GBH 10 11, Makita HR 4011 itd, Hitachi, z uszkodzoną elektroniką będą słabo kuły bądź całkowicie nie kuły koniec kropka. Niektórzy niech te swoje pseudo doświadczenie schowają w buty. Bo na szkoleniach bez znaczenia na markę jest to podstawa to się sprawdza na początku!!!
    Przemekw1997
    Level 4  
    No tam jest coś nie tak, bo ta sama płytka w drugim młocie działa a tu nie chce. Wirnik nowy. Tam jest jakiś jakby magnes mała kosteczka, co idzie do płytki dwa przewody cienkie.. Ale kręcąc regulacja nic mi to nie daje bo nie działa. Czy nowa płytka załatwi sprawę? Chociaż tak jak mówię w drugim młocie ta sama płytka działa.

Dodano po 4 [godziny] 7 [minuty]:

Panowie proszę o odpowiedź. Dlaczego w jednym młocie regulacja obrotów chodzi dobrze, a w drugim nie chodzi wgl a jest ta sama regulacja? Raczej nowa regulacja mi nic nie da. Bo jeśli w innym młocie działa to jednak coś innego musiało się zepsuć. Dzięki