Kalkulatory swoje praktyka swoje.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereRezystor240 wrote:Kalkulatory swoje praktyka swoje.
HenryK3 wrote:Autor tematu nie wspomniał ani słowem o zapotrzebowaniu. Podpowiedziałem w poście #5 jakie pytania powinien sobie postawić.Straty na przewodach 84% no niech będzie tylko 50% czyli przy wichurze mamy 180W a zapotrzebowanie 3000W.
Rezystor240 wrote:Nick "Rezystor" i prawo Ohma zobowiązują do niepisania głupstw, również praktykówKalkulatory swoje praktyka swoje.
JESIOTR1 wrote:Nie mylić przesyłania prądu jednofazowego z trójfazowym - Trzema Żyłami.
vodiczka wrote:kolego zapotrzebowanie to jakieś 3000w dla tego taka przetwornicaHenryK3 wrote:Autor tematu nie wspomniał ani słowem o zapotrzebowaniu. Podpowiedziałem w poście #5 jakie pytania powinien sobie postawić.Straty na przewodach 84% no niech będzie tylko 50% czyli przy wichurze mamy 180W a zapotrzebowanie 3000W.
Może przyjął przetwornicę "na wyrost" bo np. przeczytał, że przy przetwornicy malej mocy nie ruszy sprężarka lodówki.
Dodano po 3 [minuty]:
Rezystor240 wrote:Nick "Rezystor" i prawo Ohma zobowiązują do niepisania głupstw, również praktykówKalkulatory swoje praktyka swoje.![]()
Pomyliłeś przesyłanie 30A pod napięciem 12V z przesyłaniem 30A od napięciem 230V.
Mateusz 2020 wrote:Panowie krótko co lepsze przetwornica i akumulatory pod wiatrakiem czy w domu
Mateusz 2020 wrote:Jeżeli faktycznie jest takie zapotrzebowanie to wybij sobie z głowy alternator i cztery akumulatory po 110Ah każdy, też.kolego zapotrzebowanie to jakieś 3000w dla tego taka przetwornica.
vodiczka wrote:Przy rozładowaniu naładowanych akumulatorów do 50% pojemności, dysponujesz 2,64 kWh.
Przy obciążeniu przetwornicy 3000 W pełną mocą, tej energii wystarczy na 50 minut pracy.
vodiczka wrote:w takim bądź razie masz kolego inny pomysł jak to rozwiązać inny alternator więcej akumulatorów itpMateusz 2020 wrote:Jeżeli faktycznie jest takie zapotrzebowanie to wybij sobie z głowy alternator i cztery akumulatory po 110Ah każdy, też.kolego zapotrzebowanie to jakieś 3000w dla tego taka przetwornica.vodiczka wrote:Przy rozładowaniu naładowanych akumulatorów do 50% pojemności, dysponujesz 2,64 kWh.
Przy obciążeniu przetwornicy 3000 W pełną mocą, tej energii wystarczy na 50 minut pracy.
JESIOTR1 wrote:
Jak był wiatr to z podobnej siłowni wiatrowej wypompowywałem 3000 ton wody w ciągu nieprzerwanej pracy w trzy dni w międzyczasie gotowałem równolegle kawę czajnikiem 2000 W.
Jednocześnie był prąd ładowania 0 - 15 A na 24 V i był prąd rozładowania - ciągle 2 - 10 A na 230 V.
2 A to pobierała pompa przez trzy dni i 10 A gdy włączałem czajniki.
Przetwornica 2000 W/ 24 V to wytrzymywała - nawet nie piszczała.
Akumulator miał tyle pojemności, że gdy ustał wiatr nawet na godzinę to energii starczało pompie.
Quote:Pochwal się jaka pompa ma taką wydajność bo poszukuję dla siebie.2 A to pobierała pompa przez trzy dni
JESIOTR1 wrote:Koledzy w pewnych przypadkach się mylą.
Porównują 50 % pojemności akumulatorów z zapotrzebowaniem 3000 W z prądem ładowania i pełną mocą 50 min.
Mateusz 2020 wrote:co odbieram, że zapotrzebowanie na przynajmniej 70% z mocy 3000W jest długotrwałe a nie krótkotrwałe.kolego zapotrzebowanie to jakieś 3000w dla tego taka przetwornica
Mateusz 2020 wrote:odbiorniki to 7 lamp ledowych z tego dwie 40w pozostałe słabsze, telewizor, lodówko zamrażarka pompka wody taka jak do centralnego ogrzewania i laptop
HenryK3 wrote:SPRAWDZAM:
JESIOTR1 wrote:To była chińska pompa przepływowa - tłoczyła na wysokość do 8 m i jej wydajność ma poziomie lustra wody była do 4 ton/h.Moc 400 W.
JESIOTR1 wrote:uff a już się wystraszyłem, że źle szukamMój błąd - nie 3000 tony a 300 ton -
vodiczka wrote:start sprężarki w lodówko-zamrażarce
vodiczka wrote:Jeżeli łączna moc tych urządzeń przekroczy 1000W to proszę mnie wykluczyć z elektrody![]()
vodiczka wrote:- Jakoś poleciałoNie wypompujesz wody
JESIOTR1 wrote:Chwilowy jak najbardziej https://www.youtube.com/watch?v=0Yzc4o1Bi9I ale jak częsty zależy od tego czy zamrażarka zamraża (dobry przykład z prosiakiemTen warunek decyduje o mocy przetwornicy - start ten nie jest ciągły ani częsty - jest chwilowy
JESIOTR1 wrote:Nie twierdziłem, że nie poleci. Stwierdziłem, że nie poleci z taką wydajnością o jakiej pisałeś.vodiczka napisał:
Nie wypompujesz wody
- Jakoś poleciało.
vodiczka wrote:Do wysokości na jaką pompujesz wodę musisz dodać opory przepływu wody przez wąż, tym większe im większa jest prędkość przepływu.Nie wypompujesz wody z taką wydajnością nawet na wysokość 50 cm.
JESIOTR1 wrote:vodiczka wrote:start sprężarki w lodówko-zamrażarce
Ten warunek decyduje o mocy przetwornicy - start ten nie jest ciągły ani częsty - jest chwilowy i bez niegovodiczka wrote:Jeżeli łączna moc tych urządzeń przekroczy 1000W to proszę mnie wykluczyć z elektrody![]()
To nawet 1000 W na potrzeby letniskowe to przesada - wystarczy oszczędzać energię elektryczną - zamiast zamrażać prosiaka to najlepiej zjeść go przed domkiem letniskowym - niezwłocznie. Problem w tym że blisko nie ma Lini i przyłącze dużo by kosztowałovodiczka wrote:- Jakoś poleciałoNie wypompujesz wody.
vodiczka wrote:przyjolem 4 takie akumulatory bo miałem nadzieję że wystarczy jak np dwa dni nie będzie wiało ale czytając posty stwierdzam że lepsze będą głębokiego rozładowania i 4 sztuki to trochę mało tak samo stwierdziłem że większą przetwornica będzie lepsza a różnicy w cenie to już dużej nie ma pomiędzy 3000w a 4000wJESIOTR1 wrote:Koledzy w pewnych przypadkach się mylą.
Porównują 50 % pojemności akumulatorów z zapotrzebowaniem 3000 W z prądem ładowania i pełną mocą 50 min.
Nie porównuję, patrz post #5.
Nie moja wina, ze autor tematu nadal nie wie jakie będzie jego średnie dobowe zapotrzebowanie na energię i jaki będzie maksymalny któtkotrwaly pobór energii. Gdyby wiedział to by napisał.![]()
Pisze :Mateusz 2020 wrote:co odbieram, że zapotrzebowanie na przynajmniej 70% z mocy 3000W jest długotrwałe a nie krótkotrwałe.kolego zapotrzebowanie to jakieś 3000w dla tego taka przetwornica
Natomiast w poście #45 wyjaśnia:Mateusz 2020 wrote:odbiorniki to 7 lamp ledowych z tego dwie 40w pozostałe słabsze, telewizor, lodówko zamrażarka pompka wody taka jak do centralnego ogrzewania i laptop
Jeżeli łączna moc tych urządzeń przekroczy 1000W to proszę mnie wykluczyć z elektrody![]()
Jedynym problem jest start sprężarki w lodówko-zamrażarce ale o tym też wspomniałem w poście #35.
Mam pytanie do autora tematu. Zamiast uparcie powtarzać "4 akumulatory 110Ah, przetwornica 3000W (co do przetwornicy nie jest konsekwentny bo ostatnio napisał 4000W)" może wyjaśni nam dlaczego przyjął 4 akumulatory a nie 2 lub 6 i dlaczego potrzebuje przetwornicę o takiej mocy a nie o mniejszej.
HenryK3 wrote:chyba to przemyśle a jak myślisz ile tych paneli o jakiej mocy i ile akumulatorów bym potrzebował. W internecie pełno ogłoszeń paneli z regulatorem i akumulatorem ale jak to podłączyć do sieci czy też od akumulatora przetwornica czy coś bo zupełnie zielony jestem w temacie paneli slonecznychdo Autora tematu - a może jednak przemyślisz zastosowanie ogniw fotowoltaicznych. Na elektrodzie jest mnóstwo cennych informacji i sprawdzonych rozwiązań. .
JESIOTR1 wrote:uff a już się wystraszyłem, że źle szukamMój błąd - nie 3000 tony a 300 ton -Dzięki za odpowiedź.