Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy alternator samochodowy naładuje 4 akumulatory 12V/110Ah

Mateusz 2020 29 Feb 2020 13:27 2586 54
Automation24.pl
  • Automation24.pl
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Rezystor240 wrote:
    Kalkulatory swoje praktyka swoje.

Przestań pisać głupoty bo dzisiaj hojnie Bany rozdaję.
    Przy 12V i spadku 0,5 V 130m przekrój żyły był by większy od mojego bicepsa!!!
    vodiczka
    Level 43  
    HenryK3 wrote:
    Straty na przewodach 84% no niech będzie tylko 50% czyli przy wichurze mamy 180W a zapotrzebowanie 3000W.
    Autor tematu nie wspomniał ani słowem o zapotrzebowaniu. Podpowiedziałem w poście #5 jakie pytania powinien sobie postawić.
    Może przyjął przetwornicę "na wyrost" bo np. przeczytał, że przy przetwornicy malej mocy nie ruszy sprężarka lodówki.

Dodano po 3 [minuty]:

Rezystor240 wrote:
    Nick "Rezystor" i prawo Ohma zobowiązują do niepisania głupstw, również praktyków ;)
    Pomyliłeś przesyłanie 30A pod napięciem 12V z przesyłaniem 30A od napięciem 230V.
    JESIOTR1
    Level 33  
    Inny wariant dla 230 V - prąd jednofazowy po przetwornicy.
    https://lumier.pl/kalkulator/
    Moc w [KW] - 1 kW
    Prąd w A - 5.757
    Napięcie w [V] - 230 V
    cos (φ) -o.75
    Przekrój mm² 2.50 mm 2
    długość w [m] 80m
    l.żył 1
    Mareriał miedź
    Maksymalny możliwy prąd =28.828A
    przy przekroju S=2.5mm 2
    Spadek napięcia=3.172V na pojedynczej żyle dla prądu=5.797A
    Procentowy wskaźnik=1.379%
    Max rezystancja żyły w temperaturze 20stC =0.593 om
    Na cieńszym przewodzie spadek prawie niezauważalny - można pominąć.
    Straty zależą od ciepła w czasie przepływu a to
    Q = I kw x R xt.
    Należy unikać amperów i moce przesyłać w dużych woltach - najlepiej kV.
    Nie mylić przesyłania prądu jednofazowego z trójfazowym - Trzema Żyłami. :D
    Rezystor240
    Level 41  
    JESIOTR1 wrote:
    Nie mylić przesyłania prądu jednofazowego z trójfazowym - Trzema Żyłami. :D

Przecież alternator to najczęściej 3F generator. Może w tym kierunku pójść, i prostować dopiero w domu przy akumulayorach i przetwornicy.
    Ale to też na to samo wyjdzie, mostek tak czy inaczej musi być.
  • Automation24.pl
    vodiczka
    Level 43  
    Rezystor240 wrote:
    Przecież alternator to najczęściej 3F generator. Może w tym kierunku pójść, i prostować dopiero w domu przy akumulayorach i przetwornicy
    I co z tego? Musisz położyć trzy przewodu zamiast dwóch a straty nadal będą dużo większe niż 20%.
    Mateusz 2020
    Level 5  
    vodiczka wrote:
    HenryK3 wrote:
    Straty na przewodach 84% no niech będzie tylko 50% czyli przy wichurze mamy 180W a zapotrzebowanie 3000W.
    Autor tematu nie wspomniał ani słowem o zapotrzebowaniu. Podpowiedziałem w poście #5 jakie pytania powinien sobie postawić.
    Może przyjął przetwornicę "na wyrost" bo np. przeczytał, że przy przetwornicy malej mocy nie ruszy sprężarka lodówki.

Dodano po 3 [minuty]:

Rezystor240 wrote:
    Nick "Rezystor" i prawo Ohma zobowiązują do niepisania głupstw, również praktyków ;)
    Pomyliłeś przesyłanie 30A pod napięciem 12V z przesyłaniem 30A od napięciem 230V.
    kolego zapotrzebowanie to jakieś 3000w dla tego taka przetwornica

Dodano po 1 [minuty]:

Panowie krótko co lepsze przetwornica i akumulatory pod wiatrakiem czy w domu
    Rezystor240
    Level 41  
    Mateusz 2020 wrote:
    Panowie krótko co lepsze przetwornica i akumulatory pod wiatrakiem czy w domu

Pod wiatrakiem, mniejsze straty, ale weź pod uwagę żywotność tekiego akumulatora pod chmurką. Na jakie warunki on będzie narażony. Chyba, że go jakoś obudujesz. Ale to i tak to nie będzie to.
    vodiczka
    Level 43  
    Mateusz 2020 wrote:
    kolego zapotrzebowanie to jakieś 3000w dla tego taka przetwornica.
    Jeżeli faktycznie jest takie zapotrzebowanie to wybij sobie z głowy alternator i cztery akumulatory po 110Ah każdy, też.
    vodiczka wrote:
    Przy rozładowaniu naładowanych akumulatorów do 50% pojemności, dysponujesz 2,64 kWh.
    Przy obciążeniu przetwornicy 3000 W pełną mocą, tej energii wystarczy na 50 minut pracy.
    Mateusz 2020
    Level 5  
    vodiczka wrote:
    Mateusz 2020 wrote:
    kolego zapotrzebowanie to jakieś 3000w dla tego taka przetwornica.
    Jeżeli faktycznie jest takie zapotrzebowanie to wybij sobie z głowy alternator i cztery akumulatory po 110Ah każdy, też.
    vodiczka wrote:
    Przy rozładowaniu naładowanych akumulatorów do 50% pojemności, dysponujesz 2,64 kWh.
    Przy obciążeniu przetwornicy 3000 W pełną mocą, tej energii wystarczy na 50 minut pracy.
    w takim bądź razie masz kolego inny pomysł jak to rozwiązać inny alternator więcej akumulatorów itp
    JESIOTR1
    Level 33  
    Koledzy w pewnych przypadkach się mylą.
    Porównują 50 % pojemności akumulatorów z zapotrzebowaniem 3000 W z prądem ładowania i pełną mocą 50 min.
    Siłownia Mateusza to zespół - turbina, prądnica, akumulatory, przetwornica i odbiorniki.
    Gospodarka energią wiatru to duża umiejętność i wymaga cierpliwości - jako cicha woda.
    Co się naładuje to się ma i nie trzeba zużywać pełną mocą.
    Akumulatory mają swój max prąd rozładowania, przetwornica ma swoją max moc i turbina i prądnica też ma swoje.
    Jak był wiatr to z podobnej siłowni wiatrowej wypompowywałem 3000 ton wody w ciągu nieprzerwanej pracy w trzy dni w międzyczasie gotowałem równolegle kawę czajnikiem 2000 W.
    Jednocześnie był prąd ładowania 0 - 15 A na 24 V i był prąd rozładowania - ciągle 2 - 10 A na 230 V.
    2 A to pobierała pompa przez trzy dni i 10 A gdy włączałem czajniki.
    Przetwornica 2000 W/ 24 V to wytrzymywała - nawet nie piszczała.
    Akumulator miał tyle pojemności, że gdy ustał wiatr nawet na godzinę to energii starczało pompie.
    Poziom naładowania akumulatorów to w pracy ciągłej całej siłowni - taki jak Cicha woda co brzegi rwie.
    Akumulatory można ładować w szereg - np 48 V bateria o pojemności 110 Ah lub 12 V o pojemności 440 Ah.
    Ta pierwsza daje lepsze wyniki bo w obwodzie popłynie 4 x mniejszy prąd a straty na jego przepływie będą 16 x mniejsze.
    Ja zawsze wybieram do takiego układy przetwornicę na 24 V bo jest 4 x lepsza niż ta na12 V.
    Mateusz 2020
    Level 5  
    Panowie po przeczytaniu waszych wszystkich postów moja konstrukcja ma się składać z alternatora 12v 110 Ah niewiem ile to ma wat ale takowy posiadam z 6 bądź 8 akumulatorów takich jak w linku https://allegro.pl/oferta/akumulator-140ah-zap-energ-glebokiego-rozladowania-5649050970 oraz przetwornicy 12v 4000 w i pytanie brzmi czy według was będzie to działać odbiorniki to 7 lamp ledowych z tego dwie 40w pozostałe słabsze telewizor lodówko zamrażarka pompka wody taka jak do centralnego ogrzewania i laptop przy założeniu że trzy dni wieje a dwa nie wystarczy prądu czy nie jak myślicie
    JESIOTR1
    Level 33  
    Mateusz 2020 wrote:
    lodówko zamrażarka

Energii starczy - oby było czym kręcić.
    Powodzenia. :D
    HenryK3
    Level 29  
    JESIOTR1 wrote:

Jak był wiatr to z podobnej siłowni wiatrowej wypompowywałem 3000 ton wody w ciągu nieprzerwanej pracy w trzy dni w międzyczasie gotowałem równolegle kawę czajnikiem 2000 W.
    Jednocześnie był prąd ładowania 0 - 15 A na 24 V i był prąd rozładowania - ciągle 2 - 10 A na 230 V.
    2 A to pobierała pompa przez trzy dni i 10 A gdy włączałem czajniki.
    Przetwornica 2000 W/ 24 V to wytrzymywała - nawet nie piszczała.
    Akumulator miał tyle pojemności, że gdy ustał wiatr nawet na godzinę to energii starczało pompie.

SPRAWDZAM:
    3000 ton wody to 3000 m³ : 72 godziny (3 doby) = 41,67 m³/godzinę
    co stanowi prawie (0,7 tony) 700 litrów na minutę.
    Quote:
    2 A to pobierała pompa przez trzy dni
    Pochwal się jaka pompa ma taką wydajność bo poszukuję dla siebie.

W necie znalazłem tylko takie:
    pompy tłoczące o wydajności do 666 L/min [40m3/h]
    SB 32-4 7,5kW 3x400V
    SB 32-6 11,0kW 3x400V

obiegowa pompa do basenów 40m3/h, 2,2 kW, 400 /230 V
    vodiczka
    Level 43  
    JESIOTR1 wrote:
    Porównują 50 % pojemności akumulatorów z zapotrzebowaniem 3000 W z prądem ładowania i pełną mocą 50 min.

Nie porównuję, patrz post #5.
    Nie moja wina, ze autor tematu nadal nie wie jakie będzie jego średnie dobowe zapotrzebowanie na energię i jaki będzie maksymalny któtkotrwaly pobór energii. Gdyby wiedział to by napisał. ;)
    Pisze :
    Mateusz 2020 wrote:
    co odbieram, że zapotrzebowanie na przynajmniej 70% z mocy 3000W jest długotrwałe a nie krótkotrwałe.
    Natomiast w poście #45 wyjaśnia:
    Mateusz 2020 wrote:
    odbiorniki to 7 lamp ledowych z tego dwie 40w pozostałe słabsze, telewizor, lodówko zamrażarka pompka wody taka jak do centralnego ogrzewania i laptop

Jeżeli łączna moc tych urządzeń przekroczy 1000W to proszę mnie wykluczyć z elektrody ;)
    Jedynym problem jest start sprężarki w lodówko-zamrażarce ale o tym też wspomniałem w poście #35.

Mam pytanie do autora tematu. Zamiast uparcie powtarzać "4 akumulatory 110Ah, przetwornica 3000W (co do przetwornicy nie jest konsekwentny bo ostatnio napisał 4000W)" może wyjaśni nam dlaczego przyjął 4 akumulatory a nie 2 lub 6 i dlaczego potrzebuje przetwornicę o takiej mocy a nie o mniejszej.
    JESIOTR1
    Level 33  
    HenryK3 wrote:
    SPRAWDZAM:

Gratuluję precyzji - Mój błąd - nie 3000 tony a 300 ton - jedno zero a taka kompromitacja.
    To była chińska pompa przepływowa - tłoczyła na wysokość do 8 m i jej wydajność ma poziomie lustra wody była do 4 ton/h.Moc 400 W.
    Kosztowała prawie 100 zł - na jarmarku.
    vodiczka
    Level 43  
    JESIOTR1 wrote:
    To była chińska pompa przepływowa - tłoczyła na wysokość do 8 m i jej wydajność ma poziomie lustra wody była do 4 ton/h.Moc 400 W.

Czyli teoretyczna wydajność przy zerowej wysokości podnoszenia. Nie wypompujesz wody z taką wydajnością nawet na wysokość 50 cm.
    HenryK3
    Level 29  
    do Autora tematu - a może jednak przemyślisz zastosowanie ogniw fotowoltaicznych. Na elektrodzie jest mnóstwo cennych informacji i sprawdzonych rozwiązań. .

JESIOTR1 wrote:
    Mój błąd - nie 3000 tony a 300 ton -
    uff a już się wystraszyłem, że źle szukam ;) Dzięki za odpowiedź.
    JESIOTR1
    Level 33  
    vodiczka wrote:
    start sprężarki w lodówko-zamrażarce

Ten warunek decyduje o mocy przetwornicy - start ten nie jest ciągły ani częsty - jest chwilowy i bez niego
    vodiczka wrote:
    Jeżeli łączna moc tych urządzeń przekroczy 1000W to proszę mnie wykluczyć z elektrody ;)

To nawet 1000 W na potrzeby letniskowe to przesada - wystarczy oszczędzać energię elektryczną - zamiast zamrażać prosiaka to najlepiej zjeść go przed domkiem letniskowym - niezwłocznie.
    vodiczka wrote:
    Nie wypompujesz wody
    - Jakoś poleciało :D .
    vodiczka
    Level 43  
    JESIOTR1 wrote:
    Ten warunek decyduje o mocy przetwornicy - start ten nie jest ciągły ani częsty - jest chwilowy
    Chwilowy jak najbardziej https://www.youtube.com/watch?v=0Yzc4o1Bi9I ale jak częsty zależy od tego czy zamrażarka zamraża (dobry przykład z prosiakiem ;) ) czy tylko utrzymuje produkty w stanie zamrożenia. Częstotliwość włączania agregatu zależy też od temperatury pomieszczenia. Zazwyczaj sprężarki włączają się co 40-60 minut.
    Przetwornica o mocy ciągłej 2000W powinna spokojnie wystarczyć do obsługi domku. https://www.eltrox.pl/przetwornica-sinus-plus...MIy-KYqbj75wIVEOJ3Ch0w9ACkEAQYAiABEgJoJ_D_BwE

JESIOTR1 wrote:
    vodiczka napisał:

Nie wypompujesz wody

Nie twierdziłem, że nie poleci. Stwierdziłem, że nie poleci z taką wydajnością o jakiej pisałeś.
    vodiczka wrote:
    Nie wypompujesz wody z taką wydajnością nawet na wysokość 50 cm.
    Do wysokości na jaką pompujesz wodę musisz dodać opory przepływu wody przez wąż, tym większe im większa jest prędkość przepływu.
    Mateusz 2020
    Level 5  
    JESIOTR1 wrote:
    vodiczka wrote:
    start sprężarki w lodówko-zamrażarce

Ten warunek decyduje o mocy przetwornicy - start ten nie jest ciągły ani częsty - jest chwilowy i bez niego
    vodiczka wrote:

To nawet 1000 W na potrzeby letniskowe to przesada - wystarczy oszczędzać energię elektryczną - zamiast zamrażać prosiaka to najlepiej zjeść go przed domkiem letniskowym - niezwłocznie. Problem w tym że blisko nie ma Lini i przyłącze dużo by kosztowało
    vodiczka wrote:
    Nie wypompujesz wody

Dodano po 5 [minuty]:

vodiczka wrote:
    JESIOTR1 wrote:

Nie porównuję, patrz post #5.
    Nie moja wina, ze autor tematu nadal nie wie jakie będzie jego średnie dobowe zapotrzebowanie na energię i jaki będzie maksymalny któtkotrwaly pobór energii. Gdyby wiedział to by napisał. ;)
    Pisze :
    Mateusz 2020 wrote:
    co odbieram, że zapotrzebowanie na przynajmniej 70% z mocy 3000W jest długotrwałe a nie krótkotrwałe.
    Natomiast w poście #45 wyjaśnia:
    Mateusz 2020 wrote:
    odbiorniki to 7 lamp ledowych z tego dwie 40w pozostałe słabsze, telewizor, lodówko zamrażarka pompka wody taka jak do centralnego ogrzewania i laptop

Jedynym problem jest start sprężarki w lodówko-zamrażarce ale o tym też wspomniałem w poście #35.

Mam pytanie do autora tematu. Zamiast uparcie powtarzać "4 akumulatory 110Ah, przetwornica 3000W (co do przetwornicy nie jest konsekwentny bo ostatnio napisał 4000W)" może wyjaśni nam dlaczego przyjął 4 akumulatory a nie 2 lub 6 i dlaczego potrzebuje przetwornicę o takiej mocy a nie o mniejszej.
    przyjolem 4 takie akumulatory bo miałem nadzieję że wystarczy jak np dwa dni nie będzie wiało ale czytając posty stwierdzam że lepsze będą głębokiego rozładowania i 4 sztuki to trochę mało tak samo stwierdziłem że większą przetwornica będzie lepsza a różnicy w cenie to już dużej nie ma pomiędzy 3000w a 4000w

Dodano po 3 [minuty]:

HenryK3 wrote:
    do Autora tematu - a może jednak przemyślisz zastosowanie ogniw fotowoltaicznych. Na elektrodzie jest mnóstwo cennych informacji i sprawdzonych rozwiązań. .

JESIOTR1 wrote:
    Mój błąd - nie 3000 tony a 300 ton -
    uff a już się wystraszyłem, że źle szukam ;) Dzięki za odpowiedź.
    chyba to przemyśle a jak myślisz ile tych paneli o jakiej mocy i ile akumulatorów bym potrzebował. W internecie pełno ogłoszeń paneli z regulatorem i akumulatorem ale jak to podłączyć do sieci czy też od akumulatora przetwornica czy coś bo zupełnie zielony jestem w temacie paneli slonecznych

Dodano po 27 [minuty]:

Czy alternator samochodowy naładuje 4 akumulatory 12V/110Ah a taki jest plan na turbinę zamontowana na 6 metrowym maszcie mam nadzieję że będzie czym kręcić przekładnia na napęd to koło pasowe fi 400 na osi turbiny i jakieś fi80 jest na alternatorze
    HenryK3
    Level 29  
    Nie mam doświadczeń ale szedłbym w kierunku fotowoltaiki. Blisko domu, słonko pewniejsze niż wiatr, mechanicznie mało problemów, łatwiej wyliczyć moc a jak braknie to można paneli dołożyć. Do oświetlenia, ładowania telefonu i co jeszcze się da wykorzystać 12V bo są mniejsze straty energii. Żarówki 12V ledowe są dostępne a może i pompka na 12V, telewizor?
    Na Elektrodzie znajdziesz wiele informacji, poczytaj. Koledzy też pewnie coś doradzą.