Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Einhell EURO SGA190/3 migomat złe podłączenie faz prądu, nie działa posów

27 Lut 2020 20:47 678 6
  • Poziom 2  
    Einhell EURO SGA190/3 migomat złe podłączenie faz prądu, nie działa posów
    Witam mianowicie chodzi o to, że chciałem zrobić przedłużkę do spawarki einhell 220/400 V i początkowo źle podłączyłem fazy prądu w gniazdkach , na początku słyszałem, że nawet wentylator w spawarce jakby ciężej chodzi, pracowała tak może z kilka minut, poczułem że coś śmierdzi i zauważyłem mały dymek z tyłu wentylatora ale szybko wyłączyłem i ponownie zmieniłem kable teraz jest prawidłowo, ale później po próbie spawania nie na wszystkich pozycjach chciała spawać lub przy próbie naciśnięcia spustu do spawania rozłączyły bezpieczniki kilkakrotnie zaznaczam, że nie na wszystkich pozycjach, po zostawieniu spawarki na jakąś chwilę około 10-15 minut przyszedłem zobaczyć co dalej, nie działa posuw drutu i nie słychać stycznika podczas próby spawania, co byście radzili sprawdzić czy lepiej oddać to do serwisu zajmującego się naprawą tego typu sprzętu.?
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 39  
    merszu napisał:
    początkowo źle podłączyłem fazy prądu w gniazdkach

    Możesz to wytłumaczyć ? Bo jeśli chodzi o wirowanie faz to nie ma to znaczenia dla spawarki.
    Co do usterki z twojego opisu nie da się nic wywnioskować, żadnych pomiarów, czy nawet zdjęć wnętrza, tylko informacja że nie słychać stycznika ani nie ma posuwu drutu.
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 2  
    Chodzi o to że zamieniałem kolory brązowy i czarny kabel miejscami czyli L1 i L2, (L3 pusty)( gniazdo 16amp 5 bolców) kabel 4 żyłowy, i potem zaczęły się problemy to rozłączyło zabezpieczenie przy próbie naciśnięcia spustu a potem już tylko cisza, nie ma reakcji.
    Myślisz że to nie ma nic wspólnego ze zmianą tych kabli i po prostu mogła płytka sterującą paść, kilka razy było tak że końcówka miedziana się zespoiła z drutem zespawala.
  • Poziom 39  
    Na 100% zamiana przewodów nie miała wpływu na awarię.
  • Poziom 27  
    merszu napisał:
    Chodzi o to że zamieniałem kolory brązowy i czarny kabel miejscami czyli L1 i L2, (L3 pusty)( gniazdo 16amp 5 bolców) kabel 4 żyłowy, i potem zaczęły się problemy to rozłączyło zabezpieczenie przy próbie naciśnięcia spustu a potem już tylko cisza, nie ma reakcji.
    Myślisz że to nie ma nic wspólnego ze zmianą tych kabli i po prostu mogła płytka sterującą paść, kilka razy było tak że końcówka miedziana się zespoiła z drutem zespawala.

    To jest spawarka jednofazowa dwu napięciowa. 230VAC i 400VAC.
    Zasilana pojedynczym przewodem 4-Żyłowym.
    Doprowadzone mają być: L1, L2, N, E. (wtyk pięciobolcowy)
    Zamiana N z L kończy się sfajczeniem wentylatora i transformatora zasilania elektroniki (lub zabezpieczeń warystor+ bezpiecznik topikowy)
  • Poziom 2  
    Do silniczka posuwu drutu dopływa nie całe 4 Volty po naciśnięciu spustu
    Einhell EURO SGA190/3 migomat złe podłączenie faz prądu, nie działa posów
  • Poziom 2  
    Uszkodzony okazał się Transformator na płytce, po wymianie na nowy Ts4/30 transformator grzał się i ponownie spalił spawarka chwilę spawala kilka minut