Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolejny raz miniaturki na Tonsil GDN 13/40/2 - a''''la Mitte

Bucefal76 29 Feb 2020 13:00 8208 31
  • Postanowiłem powrócić do tematu i zmodyfikować stary projekt w oparciu o nowe głośnik, tak wygląda gotowa para kolumn:

Kolejny raz miniaturki na Tonsil GDN 13/40/2 - a''''la Mitte Kolejny raz miniaturki na Tonsil GDN 13/40/2 - a''''la Mitte

Użyto głośników: Tonsil GDN 13/40/2 - 8 ohm + STX T.10.200.8.PCX

Edycja 12-09-2020

W stosunku do pierwszego pomysłu postanowiłem poprawić czułość zestawu, gdyż grał on nieco zbyt cicho z powodu niskiej jakości cewki tłumiącej GDN (1ohm). Uwzględniłem też uwagę dotyczącą poprawy odtwarzania basu zmniejszając rezystancje cewki tłumiącej GDN do 0.35ohm (cewka rdzeniowa) oraz tłumienie GDN'a (zmiana cewki z 1.5mH do 1.8mH). Odpowiednio dokonałem zmian w filtracji tweetera, który związku ze zmianą tłumienia dla GDN'a musiał przejąć nieco więcej pracy na swoje barki. Dodatkowo użyłem nowych, świeżo zakupionych PCXów, które jak się okazuje, grają około 2-3db głośniej (i ogólnie lepiej) niż moje stare egzemplarze użyte w pierwszym podejściu do tego tematu. Zmiana ta jest o tyle warta uwagi, że teraz można próbować skopiować sobie ten projekt bazując na aktualnie sprzedawanych głośnikach przez Tonsil i STX. Czemu jednak mierzone charakterystyki polskich głośników potrafią się znacząco różnić zależnie od partii, tego nie potrafię wyjaśnić.

Powracając do oryginalnego opisu:

Obudowa dla tego GDN'a powinna być nieco większa ale mnie zależało na małych gabarytach kosztem zejścia czy obciążalności (zastosowanie cewki rdzeniowej o niskiej R ratuje projekt przez pogorszeniem wypadkowej dobroci głośnika a zatem konieczności zastosowania jeszcze większej obudowy). Generalnie głośniki mają być przeznaczone do muzyki, w której duże znaczenie mają wokale, trąbki, klarnety, fortepian itp a nie bas. I pod tym kątem była również ustawiana zwrotnica.

Schemat obudowy oraz informacje o kanale basreflex można znaleźć tu:

Zwrotnica schemat:

Uwagi do elementów:

Teraz tak, zaczynając od filtru dla GDN'a: cewka 1.8mH rdzeniowa o rezystancji nie większej 0,36ohm kondensator 3.3uF foliowy na 100V od STX. Kondensator w gałęzi RC, 3.9uF, bipolarny od STX. Kondensator 0.33uF foliowy od STX.

Filtr GDWK, cewka 0.22mH około 1ohm nawinięta drutem fi 0.35mm, na szpulkę od nici do maszyn do szycia (tą małą).
    Kondensator 8.2uF i 10uF to kondensatory MIFLEX na 250V ale myślę, że można użyć STX na 400V również foliowych. Kondensator 2.2uF w gałęzi RLC bocznikującej GDWK to bipolar od STX. Cewka 0.08mH drut fi 0.35mm na szpulce od nici.
    Wszystkie rezystory ceramiczne 5W.
    Bipolarnych kondensatorów użyłem gdzie się dało aby było choć trochę taniej.
    Połączenie głośników zgodne.

Symulacja:

Pomiary:

W przeciwieństwie do poprzedniego opisu nie będę się tutaj rozwodził. Widać, że charakterystyka siedzi w marginesie 6db co jest wystarczające dla tak taniej i podstawowej konstrukcji. Głośniki grają w fazie w zakresie częstotliwości na które pracują wspólnie.
    SPL nie opada już też tak mocno poniżej 1KHz.

Impedancja: idealne 8 ohm. Pójdą ze wszystkim bezpiecznie. Jeśli chodzi o BR to jest nastrojony nieco za nisko, specjalnie by nie dudniły średnim basem ale widać, że GDN nie jest za bardzo odciążony więc należy uważać z bardzo forsownym graniem.

Jak to gra?

Ładne równe pasmo z lekko zaznaczoną ale nie przesadną dominacją średnicy nad basem, ten ostatni jest, gra co trzeba ale nie są to kolumny, które potrafią zbudować ścianę dźwięku. Za to wokale, instrumenty dęte, fortepian jeśli nie jest zbyt masywny brzmią naprawdę fajnie i barwnie, wychodzą do przodu. Szczegółowość wysokich jest ok, ale pasmo powyżej 10kHz już nie traci informacji tak jak to było ze starymi egzemplarzami PCXów.

Głośniki są tez całkiem niezłe jeśli chodzi o impuls, potrafią wywołać gwałtowny skok ciśnienia, np w przypadku dobrze nagranego werbla itp.

Po wymianie tweeterów i zmianie cewki na 1.8 zniknęła też specyficzna barwa dolnej średnicy, typowa dla polipropylenu.

W sumie muszę przyznać, że mod mocno poprawił możliwości tej konstrukcji, wymiana tweeterów na teoretycznie ten sam model ale nowsze egzemplarze mocno zmieniła wrażenie dźwiękowe. Zakup cewki rdzeniowej poprawił dotwarzanie dołu i uczynił komuny bardziej uniwersalnymi.

Aktualnie grają z bardzo tanim amplitunerem AV Panasonic SA-HE75 i muszę przyznać, że cały komplet radzi sobie bardzo fajnie jak na sprzęt do "casual listening" (ten amplituner ma tendencje do konturowania dźwięku).

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Bucefal76
    Level 15  
    Has specialization in: kolumny głośnikowe
    Bucefal76 wrote 327 posts with rating 293, helped 1 times. Live in city Bielsko-Biała. Been with us since 2016 year.
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    sporo wlozonej pracy i wyglada na przemyslany projekt mimo braku czesci pasma. Nie bede sie wypowiadal o walorach estetycznych, kazdy lubi cos innego.
    Moze taka mala uwaga komentaz, wspominales o tym ze lubisz fortepian i brzmi on dobrze, tylko ze ty masz kolumne zawierajaca glosnik sredniotonowy i wysokotonowy a fortepian takze potrafi zagrac basy ktore tu juz wierne nie beda.
    Zdecydowals sie na lekkie podbicie "srodka" kosztem niskiech czestotliwosci, ja uwazam ze kolumny powinny byc jak najbardziej neutralne i pelnopasmowe, wtedy masz mozliwosc uslyszenia wszystkego i tak jak zostalo zmiksowane, u ciebie juz na wstepie i z rozmyslem pozbawiasz sie sie czesci pasma.
    W sumie najwazniejsze ze tobieone odpowiadaja.
    Pozdrawiam
    Bucefal76
    Level 15  
    @viayer dzięki za komentarz.
    GDN 13/40/2 jak sama nazwa wskazuje to Głośnik Dynamiczny Niskotonowy, Fs tego głośnika to około 50Hz, więc jest to pełnoprawny głośnik nisko - średnio tonowy (głośniki średniotonowe Tonsil oznacza jako GDM)
    Odnośnie pasma - mówimy tu o pewnych subtelnościach. To nie jest tak, że kolumny tego projektu nie graja basu. One faworyzują średnice kosztem basu.
    Jest to kompromis, wynikający z rozmiaru GDNa i całych kolumn, na który sobie oczywiście nie pozwalam budując kolumny 2.5D na 2 głośnikach 6.5 cala.
    Problem jest w tym, czego nauczyłem się na własnej skórze (dziękuję Panom Z HiFI Z Studio BB za otwarcie oczu), że male kolumny nie powinny poświęcać wciągającej i ekspresyjnej średnicy kosztem uzyskania proporcjonalnego basu. W ten trend wpisują się np. Ikony, które używam w testach porównawczych.
    Oczywiście jak piszesz kwestia gustu i może pewnego rodzaju mody.
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    uzylem tu skrotu myslowego, jak sam zauwazyles ze obudowa jest za mala i "reszte" dostosowales do raczej srodka wiec zachowuje sie on bardziej jak sredniotonowy niz nisko-sredniotnowy.
    Takie kolumienki ze wzgledu na budowe i rozmiar nie poradza sabie z basami, raczej chodzilo mi o to ze z rozmyslem pozbawiasz sie dolnego pasma a wiec nieco zubozasz panorame muzyczna.
    Slyszalem pare roznych kolumienekzmalymi glosnikami "basowymi" brzmialy nie zle ale jak obok podlaczysz prawdziwe kolumny to nie ma czego porownywac, taka prywatna opinja.
    Pozdrawiam
    Bucefal76
    Level 15  
    viayner wrote:
    Slyszalem pare roznych kolumienekzmalymi glosnikami "basowymi" brzmialy nie zle ale jak obok podlaczysz prawdziwe kolumny to nie ma czego porownywac, taka prywatna opinja.

Ach, no to jest sprawa oczywista :). Fizyki się nie przeskoczy. Głośnik w małej obudowie, o dużym SPL i niskim Fb to tzw. głośnik niemożliwy, zawsze jest jakiś tradeoff. Wybrałem małą obudowę i SPL, kosztem zejścia basu.
    mkpl
    Level 37  
    Rozwiń temat fazy dla GDWK. Wrzuciłeś dwa wykresy i niby fajnie ale z różną skalą się to słabo czyta.
    Bucefal76
    Level 15  
    mkpl wrote:
    Rozwiń temat fazy dla GDWK. Wrzuciłeś dwa wykresy i niby fajnie ale z różną skalą się to słabo czyta.

Ważny jest ten wykres https://obrazki.elektroda.pl/3696004700_1582975013.png

W połączeniu przeciwnym głośników, SPL (czerwony wykres) musi się zerować w przy cz. cięcia.
    Tzw. "null reverse plot" powinien być symetryczny, szeroki oraz głęboki.
    Wówczas można wnioskować, że w połączeniu normalnym głośniki graja w zgodnej ze sobą fazie w całej częstotliwości, w tym w paśmie na które pracują oba.
    PIOTR F.
    Level 11  
    Ten wysokotonowy, to jakaś kpina dołek na 7,5Khz MEGA
    Bucefal76
    Level 15  
    PIOTR F. wrote:
    Ten wysokotonowy, to jakaś kpina dołek na 7,5Khz MEGA

To nie jest wina glosnika ale aplikacji. Brak frezowania pod kosz gdwk.
    pawel980
    Level 17  
    Ogólnie spoko monitorki ale zwykły sześcian bez frezowań frontu nie będzie tak ładny dla oka i dla charakterystyki (dyfrakcja). Mógł byś poprawić stolarkę ( naroża forniru, frezy pod głośniki) bo to razi. Może dało by się zrobić coś woskiem koloryzującym. Czemu ciągle w projektach stawiasz na głośniki stx bo są najtańsze? Słuchałem tego stx, miał być spoko a okazał się zbyt delikatny gra jak przez szmatkę. Delikatne grające aluminiowe dużo lepiej brzmią jak dla mnie - ale każdy ma inne preferencje.
    Duża pochwała ode mnie za ciągłe zainteresowanie tematem diy i nowe konstrukcje. ;)

Też czasami coś tworzę ale niestety pomiary i projektowanie zwrotnicy robi kto inny. Mi zostaje projekt i ogólne wykonanie stolarki.
    Bucefal76
    Level 15  
    Moze nie napisalem wyraznie, to sa stere wygrzebane z innego projektu obudowy. Co do glosnikow stx, sa tanie, dobre i latwo dostepne (czekam juz miesiac na dostawe zamowionych sbaocustis...).
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    Moze taki maly komentaz do ostatniej odpowiedzi,
    czemu kolega tak obstaje przy STX, sa tanie i dobre, no raczej tylko akceptowalne jak dla mnie. Sa tez lepsze modele STX ale te juz nie konkuruja cenowo z dobrymi firmami.
    Wystarczy dolozyc pare euro i mozna rozwazac glosniki o klase wyzej, bez wspomnianych problemow, podbarwien itd.
    Widzialem sporo postow innych kolegow budujacych wlasnie na Tonsilach i STX i ciagle cos nie tak bylo z brzmieniem, poprawki strojenie itd. duzo zachodu aby wycisnac cos dobrego ze slabych glosnikow. Potem dochodzi dokladanie wzmacniaczy po 500W w pokoju 30m2 aby uslyszec basy ?!? Jakas pomylka.
    Pozdrawiam
    Bucefal76
    Level 15  
    Nie korzystam tylko i wyłącznie z tanich głośników STX'a, sięgam też po ich topowe modele i są one w pełni konkurencyjne cenowo z zagranicznymi odpowiednikami. Ani jeden ze znanych mi GDN od STX nie ma problemów z basem. Tak, tanie STX (te celulozowe) i oczywiście Tonsile użyte w tym projekcie, nie są wolne od podbarwień. Jedyny znany mi zagraniczny odpowiednik najtańszego celulozowego STX (MCX) to najtańszy model SBAcoustic w plastikowym koszu bez pierścieni faradaya, bardzo prosta konstrukcja po której nie należy się spodziewać niczego szczególnego.
    Natomiast W.18.180.8.FCX_v2 wraz z T.10.250.8.PCX tworzą zestaw, który można bez dwu zdań polecić, bez podbrawień, duży dźwięk, pełen szczegółów, wysokie z otwartą przestrzenią, cena adekwatna do jakości (nawet korzystna). Co do tańszych modeli to nie jest tak, że konkurencja sypie propozycjami świetnie brzmiących głośników w cenie 80PLN za sztukę, wręcz przeciwnie. STX w tej cenie wypadają dużo lepiej. Moim zdaniem by się oderwać od tego co proponują W.18.180.8.FCX_v2 (200PLN) czy T.10.250.8.PCX (160 PLN) trzeba sięgnąć znacznie głębiej do kieszeni. Jeśli nie mam racji, z przyjemnością przyjmę rekomendacje co mogę lepszego kupić za podobną cenę (ps już miesiąc czekam na dwie sztuki SB26CDC-C000-4 i chyba zrezygnuję z ich użycia na rzecz T.10.250.8.PCX, które mogę mieć od ręki).
    Tomasz Freus
    Level 2  
    viayner wrote:
    Witam,
    Moze taki maly komentaz do ostatniej odpowiedzi,
    czemu kolega tak obstaje przy STX, sa tanie i dobre, no raczej tylko akceptowalne jak dla mnie. Sa tez lepsze modele STX ale te juz nie konkuruja cenowo z dobrymi firmami.
    Wystarczy dolozyc pare euro i mozna rozwazac glosniki o klase wyzej, bez wspomnianych problemow, podbarwien itd.
    Widzialem sporo postow innych kolegow budujacych wlasnie na Tonsilach i STX i ciagle cos nie tak bylo z brzmieniem, poprawki strojenie itd. duzo zachodu aby wycisnac cos dobrego ze slabych glosnikow. Potem dochodzi dokladanie wzmacniaczy po 500W w pokoju 30m2 aby uslyszec basy ?!? Jakas pomylka.
    Pozdrawiam

Witam,
    Możesz wspomnieć kilka marek które właśnie będąc niewiele droższe od najdroższych STX oferują więcej jakości? Byłbym wdzięczny, bo właśnie myślę o kolumnach na STXach (W.18.180.8.FCX_v2).
    Pozdrawiam
    Tomasz Freus
    Level 2  
    Ok, dzięki! To ten od Sounddeco. Sprawdzę sobie dokładniej.
    Miłego dnia!
    Bucefal76
    Level 15  
    Tak SB jest tutaj mistrzem jeśli chodzi o cenę i szerokość oferty ale nie zapomnijmy o Founteku (aluminiowe membrany) , Peerless(nieco drożej) czy Dayton (zróżnicowana oferta).
    Ps. Topowe STX wcale nie odstają od swojej konkurencji w cenie 250PLN za głośnik. Moim zdaniem W.18.180.8.FCX_v2 to bardzo dobry wybór. Zrobiłem na nich 2.5D i jestem zachwycony sceną jaką one generują. Nie tylko jest ona bardzo szeroka ale i lokacja źródeł pozornych jest znakomita. Tu link do projektu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3642198.html
    Tomasz Freus
    Level 2  
    Super forum! wielkie dzięki! Teraz patrzę, że mój Marantz 2238b jest na te STXy za słaby wiec poszukam w tych markach co proponujecie.
    Pozdrawiam
    Tomek

Dodano po 1 [minuty]:

Btw. Fajne kolumny.
    artur.we
    Level 14  
    Bucefal76 wrote:
    Postanowiłem powrócić do tematu i zmodyfikować stary projekt w oparciu o nowe głośnik, tak wygląda gotowa para kolumn:

Użyto głośników: Tonsil GDN 13/40/2 - 8 ohm + STX T.10.200.8.PCX

W stosunku do pierwszego pomysłu postanowiłem poprawić czułość zestawu, gdyż grał on nieco zbyt cicho z powodu niskiej jakości cewki tłumiącej GDN (1ohm). Uwzględniłem też uwagę dotyczącą poprawy odtwarzania basu zmniejszając rezystancje cewki tłumiącej GDN do 0.35ohm (cewka rdzeniowa) oraz tłumienie GDN'a (zmiana cewki z 1.5mH do 1.8mH). Odpowiednio dokonałem zmian w filtracji tweetera, który związku ze zmianą tłumienia dla GDN'a musiał przejąć nieco więcej pracy na swoje barki. Dodatkowo użyłem nowych, świeżo zakupionych PCXów, które jak się okazuje, grają około 2-3db głośniej (i ogólnie lepiej) niż moje stare egzemplarze użyte w pierwszym podejściu do tego tematu. Zmiana ta jest o tyle warta uwagi, że teraz można próbować skopiować sobie ten projekt bazując na aktualnie sprzedawanych głośnikach przez Tonsil i STX. Czemu jednak mierzone charakterystyki polskich głośników potrafią się znacząco różnić zależnie od partii, tego nie potrafię wyjaśnić.

Z tego samego powodu co większość głośników -niektóre parametry maja tolerancje +/- 20% Tym niemniej pod względem rynkowym współczesny Tonsil-Producent to badziewiarze nieliczący się na poważnym rynku - wprowadzają nowe produkty pozostawiając nazwę i karty katalogowe z epoki Tonsil SA czyli sprzed 17 lat i nawet nie informują o zmianach, albo po prowstu myla dane głośników, mają bałagan informacyjny i nic z tym nie robią.

Widzę, że dokonywałeś pomiaru DATS - impedancja całego zestawu w wątku o zestawie 2.5D na STX.
    Czy mierzyłeś nim parametry pojedynczych głośników Tonsil i jak wypadały względem danych katalogowych? Bo na papierze GDN 13/40/2 czy 13/40/9 to bardzo dobre głośniki.
    Polipropylen nie daje typowego dla siebie zabarwienia, bo są bardzo różne polipropyleny (każdy jest jakoś modyfikowany). Tonsilowskie polipropyleny (kiedyś i te GDN 13/40/x i te 16/40/x, jak też na plastikowych koszach 17/50/x) były neutralne i nawet nie zamulały znacząco średnicy.

Ale GDN 13/40/2 miał taką cechę - jakiś rezonans powyżej 2kHz widoczny jako nieznaczne podniesienie na SPL. Trudny do wycięcia, ale niespecjalnie drażniący - to pasmo odpowiada za tak zwane "metaliczne" zabarwienie wokali. Trudno je wciąć i jest to niepożądane gdyż plusem głośników małej średnicy jest ich szersze pasmo wzwyż.
    Do jego filtracji konieczna jest cewka 1,6-1,7mH i jeszcze spory kondensator równoległy ok. 20uF. A wtedy trzeba się mocno gimnastykować z dopasowaniem głośnika wysokotonowego.

Z Tonsilowskimi polipropylenami dobrze się zgrywa Vifa PL27TG-35-06 ewentualnie -05-06 (bez komory rezonansowej). Te drugą wersję widziałem za 120 złotych. Niestety obecnie ta Vifa sprzedawana jest pod marką Scanspeak Discovery D2606/920000 z marketingową ceną bliską 200 zł. Ciekawie też wyglądał jej przebieg SPL - z podniesieniem powyżej 10kHz, był bardzo podobny do przebiegu GDWK 10/80/19 (tego z czasów Tonsil S.A., nie wiem jak wygląda wersja współczesna), ale brzmienie to było już zupełnie coś innego ( o ile nie zepsuło się go zbyt niskim i stromym filtrowaniem).
    Bucefal76
    Level 15  
    Pomiary ostatniej pary tych GDN pokazały coś zupełnie innego niż karta katalogowa, głośnik wchodził śmiało w średnice, nowa para mierzyła się zupełnie inaczej niż egzemplarze starsze i co ciekawe brzmiała bardzo fajnie, nie podbarwiała średnicy.
    Co do Vify to stare głośnik są produkowane też przez Chińczyków w połowie niższej cenie. Vifa by Tymphany. Według mnie jest to OK. Niedawno zrobiłem zestaw na głośnikach Perles by Tymphany i jestem bardzo zadowolony.
    mixamc
    Level 5  
    Witam,
    Posiadam omawiane kolumienki,zwrotnica jest wedlug 2. poprawionego projektu ,generalnie chodzi mi o wysokie tony,których brakuje i to sporo, reszta pasma ok.Wzmacniacz ,źródło dziala poprawnie.Można to jakoś podręcić?
    Z góry dzięki za pomoc
    Bucefal76
    Level 15  
    Dobrze wszystko podłączyłeś na zwrotnicy? Sprawdź C7, R6, L3 (notch filter dla tweetera).
    Jeśli masz dobrze podłączone to problem może być w samych głośnikach. W innym wątku pisałem, że te dwie nowe sztuki, których użyłem w swoim projekcie grały głośniej niż dwa inne, posiadane do jakiegoś czasu. Najlepiej było by przemierzyć tą zwrotnicę w pomiarach akustycznych ale pewno nie masz takiej możliwości.
    Co można spróbować zrobić to zmienić rezystory LPAD'a - R4 i R5.
    Jeżeli moja teoria jest prawdziwa to raczej trzeba zwiększyć R5. Spróbuj 5.6ohm, 6.8 ohm, 8.2ohm. R4 na razie zostaw.
    To powinno podnieść SPL tweetera w całym zakresie w tym też w średnicy.
    Jeśli faktycznie brakuje góry w okolicach 8-12KHz to zwiększ wartość R6.
    Ewentualnie R4 na 1.8, 1.5ohm.

Niestety manipulując R5 i R6 łatwo będzie rozwalić zgranie faz. Więc liczę na to że zmiana R6 na większą w notch filtrze (8-12kHz) załatwi sprawę (spróbuj 1.8, 2.2, 2.7 ohm). Może zacznij od tego ostatniego...
    mixamc
    Level 5  
    O proszę jaka szybka i precyzyjna odpowiedź.Zwrotnicy nie widziałem na oczy ,więc nie wiem co siedzi w srodku.Takie już kupiłem, więc polegałem na informacji od sprzedającego,może dziś jak znajdę czas rozkręce i zobaczę co tam faktycznie siedzi.Jeszcze raz dzieki za szybką odpowiedź.Oczywiście dam znać co i jak
    Pozdrawiam

Dodano po 56 [minuty]:

Właśnie przeanalizowałem twoją odpowiedź i chyba mówimy o dwóch innych zwrotnicach,moja to ta w pierwszym twoim temacie #32
    [url=https://obrazki.elektroda.pl/6030987100_1632388679.jpg]
    Bucefal76
    Level 15  
    Dobra wydaje mi się, że referujesz do tego projektu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3247381.html
    Ten ma tweeter typu ALX (aluminiowy) nie PCX.
    W typ przypadku zwrotnica powinna być dokładnie taka jak opisana w "Aktualizacja 30.12.2017 nowa wersja kolumn Mk2.3".
    Najlepiej kupić nowe elementy i złożyć sobie (myślę że można wykorzystać co się nada ze starej).
    Wtedy to zacznie dobrze grać:

Podeślij zdjęcia samych kolumn czy są na tyle ładnie zrobione że warto się o nie bić.
    Bucefal76
    Level 15  
    Czyli co masz aluminiowe kopułki? Jak tak to zwrotnica opisana w głównym wątku Mk2.3 będzie grać. OK.
    Wybacz ten projekt powstawał w czasach gdy się sam uczyłem i nie miałem porządnego sprzętu pomiarowego, niestety ta zwrotnica co masz może nie być za dobra.
    Proponuję Mk2.3.
    Wyślij zdjęcia tego co tam masz. Jak to fajnie jest zrobione to warto powalczyć.
    mixamc
    Level 5  
    Ok dam znać jak znajdę chwilę,tweeter to T.10.200.8.ALX z ochronną siatką