Testowałem skrzynkę antenową wg opisu [url=]http://grzesiek-grzesiek.blogspot.com/2016/12/warta-polecenia-zaleta-jest-niski-koszt.html[/url] i jakimś cudem nie było prawidłowego połączenia
babol.JPG Download (36.31 kB)
Tetsowałem skrzynkę na ok 10W w AM. Czy to możliwe, że spaliły się tranzystory mocy?
Jak go odpaliłeś, to do wymiany końcówki nie potrzeba wielkiej filozofii.
Jak boisz się samemu to zrobić, to SP9NLK ci pomoże. http://www.e-alcom.pl/ Poza tym po grzyba ci skrzynka zewnętrzna skoro masz wbudowaną w radio?
Michał
U mnie praktycznie bardzo podobnie to wygląda - tj im niższe pasmo tym moc mniejsza (np na 7MHz jest ok 10W a 28MHz 50W)
A jak to dziś wygląda z podróbkami tranzystorów? Kiedyś straciłem hektogodziny na próbach reanimacji zabytkowego Superstar 360FM gdzie zakupiłem tzw malowankę.
A skrzynkę robiłem do FT857 (na wypady terenowe) ale FT991 miałem pod ręką. Zresztą ta w 991 nie grzeszy zakresem impedancji wejściowych. No i taki ambaras, że chyba dmuchnąłem w.cz. w kondensator C1 i cewkę L1 - bo antena była wtedy podłączona pod cewkę L4 a miałem przerwę zaznaczoną w 1szym poście .
Zaskoczyło mnie to strasznie - czy to wada FT991, że się nie obroniło? Raczej nie słyszy się, że ktoś upala końcówkę mocy w TRXach. Właśnie buduję magnetic loop 80m /40m i zaczynam mieć obawy co do testów takowych anten.
Dodatkowo w filmie, gość opowiada, że Yaesu nieprawidłowo zbalansowało bias w początkowej serii FT991. Czy to też może być powodem, że tak szybko posadziłem końcówki mocy?
Dodano po 3 [godziny] 46 [minuty]:
P.S. Wygląda że FT450 nie ma zabezpieczenia przed dużym SWR (wchyba będzie tak samo w FT991). A jak to jest w 857 jako bardziej mobilnym urządzeniu?
Jak byś miał w zasilaczu bezpiecznik elektroniczny nigdy byś nie spalił tranzystorów. Używam takiej skrzynki w moim HM i pracuje ponad 30 lat i nic jeszcze nie udało się mnie coś popalić zwłaszcza końcówki. Ostatnio moje HM zagoniłem do FT8 i wszystko poprawnie pracuje..Pamiętaj że najważniejszy przy naszych zabawkach jest zasilacz (bezpiecznik elektroniczny-mosfet lub zasilacz z ograniczeniem prądowym -mam na L200)
Nie mam schematu pod ręką ale coś ze zwojami do anteny masz pokręcone w tej skrzynce/schemacie muszę poszperać w papierach żeby sprawdzić
Po traumatycznych przeżyciach podłączyłem SWR skaner do skrzynki i dziwnie to pracowało... było tylko kilka f gdzie mogłem zejść do niskiego SWR... no nic, teraz dylemat to odzyskanie funkcjonalności FT991...
Mile widziany schemat tego bezpiecznika. Ja mam po prostu fabryczne na przewodach zasilających FT991. Dodam tylko, że w eterze jestem od 95r i taki strzał przydarzył mi się pierwszy raz i to w najdroższym TRXie jaki posiadam .
Jak byś miał w zasilaczu bezpiecznik elektroniczny nigdy byś nie spalił tranzystorów
Tu akurat się nie zgodzę, bezpiecznik zadziała, owszem, nie przed, nie w trakcie, tylko po zwarciu elektrod tranzystorów.
Przysłowiowa musztarda po obiedzie.
No to sprzęcior jedzie do SP9NLK. Po rozmowie telefonicznej wynika, że może być gorzej niż tylko tranzystory mocy (oby nie). Ja się wolę za to nie zabierać - nie mam kompletnego zaplecza sprzętowego (brak choćby obciążenia 50OHm o takiej mocy jako, że do tej pory budowałem QRP). Także mały niewypał i tyle problemów... Mój sprzęt jest z 2015r -choć leżał w szufladzie 4 lata - ale to początek produkcji. Ponoć to kwestia czasu kiedy w tych wersjach padnie końcówka mocy (tak wyczytałem w necie) jako, że źle jest ustawiony prąd biasu. Ja niewątpliwie dołożyłem swoje uszkodzoną skrzynką...
sp5IT czy wykonałeś kiedyś to skrzynkę i używałeś......tą skrzynką jak się nie wie jak się stroi można upalić w chwilę tranzystory.
Ja jej używam jako transformatora impedancji jako że moje anteny mają wyłącznie kable Z-75 om.
Nie można stroić przy pełnej mocy . Przy pełnej mocy będą takie polożenia kondensatorów że zasilacz ""da ile ma"
i brak bezpiecznika/ogranicznika prądu powoduje że mamy "kłopot " na życzenie . Skrzynka jest dana do
trx-a żeby delikwent nie popalił /spalił końcówki.. Dopasowuje ?widzi końcówka Z-50 om a za skrzynką jak nie zestrojone anteny wszelka dowolność. U mnie SWR do trx-a bliski jedności i na wyjściu do anteny również bliski jedności (zestrojone anteny). Strojenie zaczynamy od ok 20W po zestrojeniu zwiększamy moc i ewentualnie korygujemy dostrojenie MINIMUM SWR W NADAJNIKU !. STRojenie jej zawsze to minimum SWR do trx-a (reflektometr nadajnika) - maksimum do anteny ... mam reflektometr na wyjściu. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie wiem co to znaczy spalić tranzystory końcowe. Koledzy poćwiczyć troszeczkę macie odpowiedź po co bezpieczni/ogranicznik. Na tej skrzynce można pracować z końcówką tranzystorową bez filtrów wyjściowych,doskonałe tłumienie pozapasmowe, harmonicznych ,przyrost sygnałów 1S,separacja od ładunków elektrostatycznych transiwera . Wykonanie skrzynki do podejrzenia na elektrodzie i HM-zdjęcia.
Mam trx-o mocy doprowadzonej prądu stałego HM do 300W (ustawione 250W) przy prądzie 10 A (zabezpieczenie 10.5A /25V.
73!
.Labrador kompletnie nic nie rozumiesz...jak możesz spalić tranzystory jak zadziała bezpiecznik ( czas reakcji ułamek sekundy)...w najbardziej nieracjonalnych moich zachowaniach zasilacz/zabezpieczenia poprawnie reagowały, przeszedł komorę klimatyczną,badania a wykończyliśmy Fabryczny "profesjonalny" zasilacz impulsowy w celu zniszczenia zasilacza -poćwiczyć kolego. Szczególnie polecam zasilacz na L200 wszystkie zabezpieczenia w strukturze układu scalonego.
Zasilacze które koledzy kupują to jedno wielkie nie porozumienie......fabryki produkują trx-y 24 (wszelka elektronika) godziny na dobę.....musi się coś psuć żeby produkcja w fabryce nie stała , ile kosztuje taki bezpiecznik nawet zamontowany fabrycznie do trx-a 30 zł . A brak skutkuje tym jak wyżej opisane . A drugi problem to cyna "ekologiczna" mikropęknięcia
sp5IT czy wykonałeś kiedyś to skrzynkę i używałeś......tą skrzynką jak się nie wie jak się stroi można upalić w chwilę tranzystory.
Ja jej używam jako transformatora impedancji jako że moje anteny mają wyłącznie kable Z-75 om.
Nie można stroić przy pełnej mocy . Przy pełnej mocy będą takie polożenia kondensatorów że zasilacz ""da ile ma"
i brak bezpiecznika/ogranicznika prądu powoduje że mamy "kłopot " na życzenie . Skrzynka jest dana do
trx-a żeby delikwent nie popalił /spalił końcówki.. Dopasowuje ?widzi końcówka Z-50 om a za skrzynką jak nie zestrojone anteny wszelka dowolność. U mnie SWR do trx-a bliski jedności i na wyjściu do anteny również bliski jedności (zestrojone anteny). Strojenie zaczynamy od ok 20W po zestrojeniu zwiększamy moc i ewentualnie korygujemy dostrojenie MINIMUM SWR W NADAJNIKU !. STRojenie jej zawsze to minimum SWR do trx-a (reflektometr nadajnika) - maksimum do anteny ... mam reflektometr na wyjściu. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie wiem co to znaczy spalić tranzystory końcowe. Koledzy poćwiczyć troszeczkę macie odpowiedź po co bezpieczni/ogranicznik. Na tej skrzynce można pracować z końcówką tranzystorową bez filtrów wyjściowych,doskonałe tłumienie pozapasmowe, harmonicznych ,przyrost sygnałów 1S,separacja od ładunków elektrostatycznych transiwera . Wykonanie skrzynki do podejrzenia na elektrodzie i HM-zdjęcia.
Mam trx-o mocy doprowadzonej prądu stałego HM do 300W (ustawione 250W) przy prądzie 10 A (zabezpieczenie 10.5A /25V.
73!
.Labrador kompletnie nic nie rozumiesz...jak możesz spalić tranzystory jak zadziała bezpiecznik ( czas reakcji ułamek sekundy)...w najbardziej nieracjonalnych moich zachowaniach zasilacz/zabezpieczenia poprawnie reagowały, przeszedł komorę klimatyczną,badania a wykończyliśmy Fabryczny "profesjonalny" zasilacz impulsowy w celu zniszczenia zasilacza -poćwiczyć kolego. Szczególnie polecam zasilacz na L200 wszystkie zabezpieczenia w strukturze układu scalonego.
Zasilacze które koledzy kupują to jedno wielkie nie porozumienie......fabryki produkują trx-y 24 (wszelka elektronika) godziny na dobę.....musi się coś psuć żeby produkcja w fabryce nie stała , ile kosztuje taki bezpiecznik nawet zamontowany fabrycznie do trx-a 30 zł . A brak skutkuje tym jak wyżej opisane . A drugi problem to cyna "ekologiczna" mikropęknięcia
Ja o zupie ty o d....
Krótko: Jak zabezpieczenie w zasilaczu ratuje przed odpaleniem końcówki mocy z powodu wysokiego SWR? Bo na razie nic się na ten temat nie dowiedziałem.
M
Zrobiłem eksperyment. Próba nadawania na antenie z SWR ponad 5 skończyła się zadziałaniem ALC i obniżeniem mocy wyjściowej. Zasilacz nie miał nic do tego.
M
Tak czy siak - możecie polecić jakiś sprawdzony elektroniczny bezpiecznik do naszych zastosowań? Właśnie do FT857 przyszedł mi zasilacz XBOX (będzie na wypady do drugiego QTH) - po weekendowych doświadczeniach chyba dobezpieczę zabawki. Domowy zasilacz też mam impulsowy - odpukać wiele lad działa bezawaryjnie - ale jak coś może kontrolować napięcie i prąd pomiędzy zas a TRXem i zareagować błyskawicznie w razie biedy to czemu nie...
No to mam ambaras... Radio wróciło do mnie nietknięte (kwestie funkcjonowania serwisu i L4).
Rozebrałem sam, pomierzyłem - dokładnie takie same uszkodzenie jak wielokrotnie opisywane w sieci - prawy tranzystor (patrząc od frontu TRXa) padł. Lewy ma prąd spoczynkowy 1,56A (gdzie teraz zalecają 1,0A). Więc mam dokładna instrukcję jak się do tego zabrać:
Dobra, tranzystor wymieniony. Potwierdzam - dokładne ustawienie prądów spoczynkowych jest dziwne - ekstremalnie mały ruch PRkiem powoduje duże zmiany prądów - trzeba uważać. Zastanawiam się wręcz czy jakieś większe wstrząsy urządzeniem nie spowodują zmianę nastaw prądów.
Kupiłem u sq5izx. A z tymi PRkami to ja się nie zabieram do jakichkolwiek innych modyfikacji - nie mam doświadczeń w SMD. On ma może ze 3mm średnicy
PRki wieloobrotowe niestety kosztują - a wiadomo jak się dziś projektuje i wykonuje sprzęt (a kto nie wie, niech się zatrudni w dowolnej firmie produkcyjnej i może to być nawet Mercedes )