sp5IT czy wykonałeś kiedyś to skrzynkę i używałeś......tą skrzynką jak się nie wie jak się stroi można upalić w chwilę tranzystory.
Ja jej używam jako transformatora impedancji jako że moje anteny mają wyłącznie kable Z-75 om.
Nie można stroić przy pełnej mocy . Przy pełnej mocy będą takie polożenia kondensatorów że zasilacz ""da ile ma"
i brak bezpiecznika/ogranicznika prądu powoduje że mamy "kłopot " na życzenie . Skrzynka jest dana do
trx-a żeby delikwent nie popalił /spalił końcówki.. Dopasowuje ?widzi końcówka Z-50 om a za skrzynką jak nie zestrojone anteny wszelka dowolność. U mnie SWR do trx-a bliski jedności i na wyjściu do anteny również bliski jedności (zestrojone anteny). Strojenie zaczynamy od ok 20W po zestrojeniu zwiększamy moc i ewentualnie korygujemy dostrojenie MINIMUM SWR W NADAJNIKU !. STRojenie jej zawsze to minimum SWR do trx-a (reflektometr nadajnika) - maksimum do anteny ... mam reflektometr na wyjściu. Dzięki takiemu rozwiązaniu nie wiem co to znaczy spalić tranzystory końcowe. Koledzy poćwiczyć troszeczkę macie odpowiedź po co bezpieczni/ogranicznik. Na tej skrzynce można pracować z końcówką tranzystorową bez filtrów wyjściowych,doskonałe tłumienie pozapasmowe, harmonicznych ,przyrost sygnałów 1S,separacja od ładunków elektrostatycznych transiwera . Wykonanie skrzynki do podejrzenia na elektrodzie i HM-zdjęcia.
Mam trx-o mocy doprowadzonej prądu stałego HM do 300W (ustawione 250W) przy prądzie 10 A (zabezpieczenie 10.5A /25V.
73!
.Labrador kompletnie nic nie rozumiesz...jak możesz spalić tranzystory jak zadziała bezpiecznik ( czas reakcji ułamek sekundy)...w najbardziej nieracjonalnych moich zachowaniach zasilacz/zabezpieczenia poprawnie reagowały, przeszedł komorę klimatyczną,badania a wykończyliśmy Fabryczny "profesjonalny" zasilacz impulsowy w celu zniszczenia zasilacza -poćwiczyć kolego. Szczególnie polecam zasilacz na L200 wszystkie zabezpieczenia w strukturze układu scalonego.
Zasilacze które koledzy kupują to jedno wielkie nie porozumienie......fabryki produkują trx-y 24 (wszelka elektronika) godziny na dobę.....musi się coś psuć żeby produkcja w fabryce nie stała , ile kosztuje taki bezpiecznik nawet zamontowany fabrycznie do trx-a 30 zł . A brak skutkuje tym jak wyżej opisane . A drugi problem to cyna "ekologiczna" mikropęknięcia