Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Niedziałający Holton200 kit A-131a

Spellshuei 29 Feb 2020 22:22 438 13
    Spellshuei
    Level 3  
    Witam wszystkich.
    Złożyłem ostatnio owy kit: http://www.advanceelectronic.pl/pl/p/A-131_PCB.-Koncowka-mocy-Mosfet-200W./57 na tranzystorach Mosfet. Pod podłączeniu napięcia (póki co próbne 2x24V, wyprostowane ponad 35+-) kit nie wykazuje żadnych oznak życia. Dioda nie świeci, po kręceniu środkowym rezystorem w prawo napięcie w ogóle się podnosi (sprawdzam na rezystorach 5W). Potencjometr PR1 wysterowałem mniej więcej na środku. Chwilę wcześniej przelutowałem wszystkie Mosfety + sprawdzałem czy nie ma zimnych lutów. Mosfety mają oczywiście podkładki mikowe. Radiator cały czas po podłączeniu jest zimny. Gdzie mogę szukać przyczyn problemu? Proszę o pomoc.
    Zdjęcia:
    Niedziałający Holton200 kit A-131a Niedziałający Holton200 kit A-131a Niedziałający Holton200 kit A-131a Niedziałający Holton200 kit A-131a
    ADB-6
    Level 31  
    Spellshuei wrote:
    Pod podłączonemu napięcia (póki co próbne 2x24v, wyprostowane ponad 35+-)

Zalecane napięcie pracy ± 55V. Może tutaj należy rozpocząć poszukiwania przyczyn.
    ojciec
    Level 33  
    Zmierz napięcie na D1

D2 (LED) czy jest dobrze wlutowana
    Spellshuei
    Level 3  
    ojciec wrote:
    Zmierz napięcie na D1

Napięcie wynosi tam 14.7V, natomiast na LED 0.5V.

Dodano po 26 [minuty]:

Wyczyściłem spód, nalałem dużo topiku oraz wszystkie luty ponownie przelutowalem. Zmieniłem led... i działa. tz świeci się oraz na rezystorze było napięcie 160mV, pokręciłem w lewo żeby zmniejszyć i wyskoczyło do 0.4V. Czyżby potencjometr był odwrotnie wlutowany? Tutaj: http://www.advanceelectronic.pl/pl/p/A-131.-Koncowka-mocy-Mosfet-200W./58
    jest tak samo jaka u mnie, po lewej stronie do kręcenia.

Kolejne pytanie, po lewej i prawej stronie są małe wyjścia na kabelki "Z+" oraz "Z-" jakby były specjalnie od tych rezystorów 5W. Na nich powinienem mierzyć napięcie do wyregulowania? W jakich granicach powinienem je ustawić?
    Spellshuei
    Level 3  
    Podpiąłem go do mocniejszego trafa 2x40V. Wydaje mi się, słabiej gra od mostkowanego tda7294 na 2x24V - to możliwe?. Głośnik woofer stx 200W 8ohm.
    Mostek tda okropnie się grzeje, ten holton jest dość chłodny. Jak zwiększę napięcie tym potencjometrem na płytce to głośniej zagra? Jakie są limity?
    ojciec
    Level 33  
    Z+" oraz "Z-" służą do pomiaru napięcia i po przeliczeniu z prawa Ohma, ustawienia prądu spoczynkowego. Regulacja nie wpływa na głośność wzmacniacza, czułość w tym wzmacniaczu została ustawiona na stałe i najwyraźniej jest inna niż przy TDA.

Wartość prądu (lub wartość napięcie jakie tam trzeba ustawić) spoczynkowego powinienem być podany w instrukcji do tego wzmacniacza.
    Spellshuei
    Level 3  
    ojciec wrote:
    Z+" oraz "Z-" służą do pomiaru napięcia i po przeliczeniu z prawa Ohma, ustawienia prądu spoczynkowego. Regulacja nie wpływa na głośność wzmacniacza, czułość w tym wzmacniaczu została ustawiona na stałe i najwyraźniej jest inna niż przy TDA.

Wartość prądu (lub wartość napięcie jakie tam trzeba ustawić) spoczynkowego powinienem być podany w instrukcji do tego wzmacniacza.

Ustawiłem na 20mV i jest lekko ciepły plus gra czysto, chyba na tyle zostawię. Te Z+ oraz - są przez wszystkie 4 rezystory zsumowane więc nie wiem ile miałbym tam ustawić. Z czułością nie mam pojęcia jak to rozgryźć, do każdej końcówki mocy zawsze podpinam preamp (gra wtedy 2-4x głośniej). Wydaje mi się, że dafaultowo preamp powinien wzmacniać sygnał w okolicy 1V, do tych holtonów wyczytałem, że 1.3V należy podać. Preampa używam także gotowego z tej samej strony gdzie kupiłem holtona.
    ojciec
    Level 33  
    A napisano w instrukcji, że ma być 20mV przy pomiarze na "Z+" oraz "Z-"; teraz prąd jest dwa razy większy
    398216 Usunięty
    Level 43  
    ojciec wrote:

No właśnie...
    Spellshuei wrote:
    na LED 0.5V.
    ???
    Spellshuei
    Level 3  
    398216 Usunięty wrote:
    ojciec wrote:

No właśnie...
    Spellshuei wrote:
    na LED 0.5V.
    ???

Prawdopodobnie były gdzieś zimne luty, też nie wiem czy stara dioda była sprawna.
    Obecna zielona świeci baardzo mocno, jakby na granicy. Zmiana na inny kolor pomoże? czy dodać jakiś rezystor?
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Do sprawdzenia tranzystory: T10,11,12,13 - to na początek. Poza tym skąd wziąłeś zielonego LED skoro w instrukcji jak byk "stoi" "dioda czerwona"? Jeżeli świeci "za mocno" to może wskazywać na uszkodzenie któregoś tranzystora - sprawdź je na początku.
    Spellshuei
    Level 3  
    398216 Usunięty wrote:
    Do sprawdzenia tranzystory: T10,11,12,13 - to na początek. Poza tym skąd wziąłeś zielonego LED skoro w instrukcji jak byk "stoi" "dioda czerwona"? Jeżeli świeci "za mocno" to może wskazywać na uszkodzenie któregoś tranzystora - sprawdź je na początku.

Co to za różnica jaki kolor? Zielona oraz czerwona zazwyczaj pobiera tyle samo - 10mA. Rezystor za tą diodą odpowiada za ograniczenie przepływu prądu tylko boje się, że go zmieniając popsuję coś z działaniem układu. Jakim sposobem sprawdzać te tranzystory? Posiadam tylko multimetr.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Spellshuei wrote:
    Co to za różnica jaki kolor?
    Napięcie złącza. Czerwona LED ma ok. 1,6V a zielona ok. 2V.