Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW B5 `99 1.9TDI 115KM - nie działają: szyby, centralny zamek, lusterka, klapka

Enduro82 29 Feb 2020 23:02 3531 14
    Enduro82
    Level 2  
    Witam.
    Problem jest następujący. Nie działa: centralny zamek (z pilota oraz kluczykiem z zamka), regulacja szyb, lusterek, nie otwiera się klapka wlewu paliwa, wskaźnik paliwa pokazuje 0.
    Podczas diagnostyki VAG pojawiły się błędy (moduł 1J0 959 799 S):
    01329: Convenience System Data Bus in Emergency Mode 35-00
    01328: Convenience System Data Bus 35-10 Intermittent
    01332: Door Control Module Passenger Side (J387) 49-00 No Communications
    01331: Door Control Module Driver Side (J387) 49-00 No Communications
    00930: Locking Module for Central Locking Rear Left (F222) 27-00 Implausible Signal
    00931: Locking Module for Central Locking Rear Right (F223) 27-00 Implausible Signal
    Bezpieczniki sprawdziłem, są ok. Moduł komfortu suchy, nie zalany. Wiązka kabli nie zgnita itp.
    Kolejnym krokiem jaki wykonałem to sprawdzenie zasilania, czy dochodzi do drzwi kierowcy na biało-czerwonym kablu. Okazało się, że jest brak zasilania na tym przewodzie - proszę o pomoc skąd idzie ten kabel oraz o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Dziękuję, pozdrawiam ;)
    Anonymous
    Level 1  
    Enduro82
    Level 2  
    grzecho3223 wrote:
    czy masz ogolnie jakies zasilanie oraz mase przy tych centralkach

Sprawdziłem zasilanie dochodzące do modułu komfortu.
    Kostka jasna szara ma zasilanie na kablu :
    - czerwono/czarnym
    - czerwono/żółtym

Kostka niebieska ma zasilanie na kablu :
    - czerwono/niebieskim
    - czarno/niebieskim
    - czerwonym

Kostka czerwona nie ma zasilania na żadnym kablu.

Jeśli chodzi o wiązkę idącą do drzwi kierowcy, czy też pasażera, nie ma zasilania na kablu czerwono białym przy skrzynce po lewej stronie, przy nogach kierowcy:

Poniżej zdjęcia przekaźników i bezpieczników pod konsolą licznika. Który przekaźnik/bezpiecznik odpowiadać może za powyższe błędy ?
    VW B5 `99 1.9TDI 115KM - nie działają: szyby, centralny zamek, lusterka, klapka VW B5 `99 1.9TDI 115KM - nie działają: szyby, centralny zamek, lusterka, klapka

Dodano po 3 [minuty]:

koleś kit wrote:
    Bezpieczniki pod osłoną konsoli, nad pedałami tam gdzie przekaźniki sprawdź.Kable do kontroli w słupkach oraz zasilanie komfort.Błąd wszystkich sterowników albo magistrala albo zasilanie.

Bezpieczniki sprawdziłem, są ok.
    Zasilanie komfort: na 5 kablach (opis i zdjęcia powyżej) jest zasilanie.
    "...Błąd wszystkich sterowników albo magistrala..." - proszę rozwiń temat ;) dzięki

Dodano po 2 [minuty]:

Jeśli posiada ktoś schemat elektryczny do modułu komfortu, drzwi kierowcy/pasażera, centralnego zamka, lusterek, klapki paliwa, to proszę o przesłanie, z góry dziękuje :D
    piachu1994
    Level 39  
    Dołóż napięcie na ten przewód czerwono-białym i zobacz, czy wszystko wróci do normy.
    carrot
    Moderator of Cars
    Zasilanie na czerwony z białym paskiem jest zabezpieczone bezpiecznikiem bimetalicznym
    Ireneo
    Level 42  
    Klasycznie do sprawdzenia wiązka w progu.Zwłaszcza przewód kolor czerw biały.Setki tematów o tym.Niby sprawdziłeś ale jak dokładnie to zrobiłeś?
    Enduro82
    Level 2  
    piachu1994 wrote:
    Dołóż napięcie na ten przewód czerwono-białym i zobacz, czy wszystko wróci do normy.

Dołożyłem napięcie na kabel czerwono/biały (w kostce w drzwiach kierowcy i pasażera. W efekcie czego :
    - zaczęły działać dwa przyciski do zamykania/otwierania centralnego zamka (w konsoli drzwi kierowcy), reagują tylko zamki tylnych drzwi
    - elektryczne szyby nadal się nie otwierają
    - regulacja lusterek nadal nie działa

Dodano po 1 [minuty]:

carrot wrote:
    Zasilanie na czerwony z białym paskiem jest zabezpieczone bezpiecznikiem bimetalicznym

Sprawdziłem ten bezpiecznik, jest ok. Włożyłem też na chwilę zwykły bezpiecznik 30A i nadal problem pozostał

Dodano po 9 [minuty]:

darobocian wrote:
    Może na coś naprowadzi

Dzięki za schemat. Zasilanie na bezpiecznik F37 30A, dochodzi. Bezpiecznik jest sprawny. Wg. gdzieś "gubi" się napięcie w miejscu które zaznaczyłem na schemacie - gdzie znajduje się ta puszka/rozgałęźnik zaznaczony na zdjęciu ?
    carrot
    Moderator of Cars
    Na wysokości lewej stopy kierowcy leżącej na spoczniku, punkt łączenia jest mniej więcej w miejscu obcasa buta