Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kosiarka pielegnacyjna własnej konstrukcji

Aniolek_12 01 Mar 2020 12:01 7185 4
  • Kosiarka pielegnacyjna własnej konstrukcji
    Witam wszystkich. Chciałbym przedstawić moja kosiarkę pielęgnacyjną własnej konstrukcji. Przekładnia kątowa jest od jakieś snopowiązałki ( nie wiem jakiej). Przełożenie hmm nie pamietam ale na pewno założyłem trzy krotnie większe koło pasowe od kół napędzających piasty noży tak aby obroty noża były w granicach ponad 3 tyś na minute. To ważne przy koszeniu trawy. Cała konstrukcja jest na paskach z uwagi na bezpieczeństwo przy styku z kamieniem. Nie uszkodzi sie przekładnia tylko ślizgnie się nóż na pasku. Oczywiście słabym punktem są koła. Nie wytrzymują nawet sezonu gdyż konstrukcja waży ok 150 kg. Mam wiele pytań do forumowiczów dotyczących noży. Na początku były płaskie noże z hardox obustronnie ostrzone bez odgięcia później zgłupiałem i dotoczyłem 3 talerze do których założyłem po 4 noże od kosiarki rotacyjnej. Myślałem że efekt będzie lepszy. Wydaje mi się że noże z uwagi na to że są proste nie podnoszą trawy. Nie mam tez od spodu wyspawanych "komór" do mielenia trawy.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Aniolek_12
    Level 3  
    Aniolek_12 wrote 2 posts with rating 6. Been with us since 2020 year.
    trance123
    Level 21  
    Ale o co chodzi przecież to samo kosisko bez napędu ?? Kołka można dać pełne i po problemie .
    zgierzman
    Level 30  
    trance123 wrote:
    Ale o co chodzi przecież to samo kosisko bez napędu ?? Kołka można dać pełne i po problemie .

Nie obejrzałeś zdjęć wystarczająco dokładnie. Kosiarka podwieszana jest na ciągniku rolniczym, a napęd ma z WOM.

@Aniolek_12
    Z kółkami problem zapewne polega na łożyskowaniu, a nie ogumieniu.
    Skoro masz dostęp do tokarki
    Aniolek_12 wrote:
    dotoczyłem 3 talerze

to dotocz masywniejsze piasty, załóż większe łożyska (kryte) i tyle. Te blaszane kupne kółka, wytłoczki z blachy po konserwach i piasty z gównolitu rzeczywiście mogą nie wytrzymywać, szczególnie jeśli nie podnosisz kosiarki na zakrętach...
    Aniolek_12
    Level 3  
    Właśnie tak zrobiłem. Kupiłem rurę grubościenną ok. 6 mm średnicy 270mm i dałem do tokarza. Zrobi solidne metalowe koła.

Dodano po 8 [minuty]:

Zastanawia mnie jeszcze temat noży. Otóż te z hardoxu były fajne ale nie były podgięte co skutkowało mieleniem trawy więc efekt nie był dla mnie najlepszy. Później doczytałem na jednym z forum modyfikacje kosiarki właśnie o te talerzyki ale z nożami od sieczkarni długości ok 20cm. Moje noże to typowe od rotacyjnej i sa o połowę krótsze. Może za małą maja powierzchnie tnącą. Może trzeba ztoczyć troszkę talerzyki i dać dłuższe noże. Może nawet lekko podgięte aby podnosiły trawę. Piasty w kosiarce są od kosiarki mf 70 więc ich konstrukcja nie jest zbyt mocna. Te talerzyki maj grubość 6mm więc ważą sporo. Gdybym stoczył to straciłyby na wadzę. Hmm sam nie wiem. To moje przemyślenia
    MirosawMarek
    Level 1  
    Proszę o informację.
    Jakiś czas temu kupiłem podobną kosiarkę, która ma takie same PIASTY jak w twojej, nie mogę namierzyć producenta/dostawcy, proszę o kontakt.