Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki falownik Huawei czy Fronius

Glesko6 01 Mar 2020 12:07 48210 88
Optex
    speedy9
    Helpful for users
    Tak, ma wyjście na akumulator
  • Optex
    przemek_a1
    Level 17  
    theo33 wrote:
    Po co akumulatory w huawei sun2000-5ktl-m0, dziła jak hybryda?

Po to żeby działać jak hybryda... ;-p
  • Optex
    Math13
    Level 14  
    przemek_a1 wrote:
    theo33 wrote:

Mógłbyś coś bliżej napisać?
    Jakie akumulatory, gdzie ich szukać? Jak skonfigurować ten falownik, aby działał jak hybryda?
    speedy9
    Helpful for users
    The SUN2000L-(2KTL-5KTL) (SUN2000L for short) and SUN2000-(2KTL-6KTL)-L1 (SUN2000 for short) can connect to LG RESU7H (TypeR) and LG RESU10H (Type-R) batteries as well as DDSU666-H, DTSU666-H, GAVAZZI-EM111-DIN AV8 1 X S1 X, GAVAZZI-EM112-DIN
    AV0 1 X S1 X, GAVAZZI-EM340-DIN AV2 3 X S1 X, CCS-WNC-3Y-400-MB, and CCS-WNC-3D-240-MB Smart Power Sensors.

Źródło: https://support.huawei.com/enterprise/en/doc/EDOC1100011910

Jak kiedyś zobaczyłem cenę tej mniejszej (~4500€) to już nie mam pomysłów instalacji takowej. Widzę, że u nas grubo ponad 20k PLN.: https://virtech.pl/magazyny-energii/akumulatory-litowo-jonowe/bateria-lg-chem-resu7h

Co ciekawe są tu też wymienione liczniki (smart power sensors), z którymi inwertery współpracują. Jest kilka oprócz DDSU666.
    przemek_a1
    Level 17  
    Math13 wrote:
    przemek_a1 wrote:
    theo33 wrote:

Mógłbyś coś bliżej napisać?
    Jakie akumulatory, gdzie ich szukać? Jak skonfigurować ten falownik, aby działał jak hybryda?

W nocie katalogowej wszystko jest...
    tbunio
    Level 20  
    Użytkuję Huawei-a od kilku tygodni i nie mogę się do niczego przyczepić oprócz aplikacji która jest po prostu zwalona. Aktualizacja parametrów co 5 minut, przy uruchamianiu codziennie przynajmniej kilka razy wywali komunikat o brak połączenia wifi, jak druga osoba zaloguje się do apki to apka mnie wywala i zapomina dane do logowania. Falownik OK, apka do du...y. Do tego cena Smart Metera to jakaś pomyłka. MEW01 kosztuje 400zł i sobie chwalę.
    andrzej20001
    Level 43  
    @studniarz kolega o zupie ty o dupie ... on ma huawei-a nie fronka i ta apka żyje swoim życiem , no tak juz jest. Czy poprawia nie wiadomo , ja juz nie zagladam albo rzadko,, instalka działa i tak ma być.
    speedy9
    Helpful for users
    Zgadzam się co do jakości aplikacji FusionSolar. Bieda straszna. Powolna i lubi bez powodu wylogować. Aż dziwne, że akurat Huawei tego nie umie dobrze ogarnąć.
    przemek_a1
    Level 17  
    studniarz wrote:
    Pomyłka
    proszę moderatora o usunięcie postu.

Sam możesz to zrobić... ;-p

Dodano po 2 [minuty]:

tbunio wrote:
    MEW01 kosztuje 400zł i sobie chwalę.

A czy to się łączy z falownikiem czy tylko mierzy prąd?
    spec-miachl
    Level 13  
    Jestem użytkownikiem Froniusa - jestem zadowolony ma wady ale do zaakceptowania
    - wolno działa konfiguracja przez AP
    + ma konfigurowalne wyjścia przekaźnikowe (można załączać w zależności od ilości produkowanej energii oraz jej jakości)

Ten plus ma znaczenie na przyszłość będzie można łatwo kompensować moc bierną pojemnościową

Kolejny plus to zapytania http json . Można bez problemu zapytać się po wifi czy produkujesz i ile i włączyć ogrzewanie w drugiej części domu. Wystarczy smart gniazdko z supermarketu :)
    przemek_a1
    Level 17  
    spec-miachl wrote:
    Kolejny plus to zapytania http json . Można bez problemu zapytać się po wifi czy produkujesz i ile i włączyć ogrzewanie w drugiej części domu.

To akurat nie zależy od falownika bo tak jak napisałeś:
    spec-miachl wrote:
    Wystarczy smart gniazdko z supermarketu

Wtedy możesz sterować wszystkim z każdego miejsca w którym masz neta...
    A w Huawei nie trzeba się pytać żadnych hujsonów tylko wystarczy odpalić aplikację i wszystko widać jak na dłoni w czasie rzeczywistym... ;-p
    wello
    Level 20  
    We Froniusie też widać wszystko jak na dłoni. Ale dzięki JSONowi masz całkowitą dowolność w obrabianiu wszystkich danych oraz ich interpretacji i na podstawie tego podejmowania dowolnych decyzji (np. Domoticz), lub wizualizacji danych w dowolny, niezależny od producenta sposób (też np. Domoticz lub inne środowisko).
    spec-miachl
    Level 13  
    przemek_a1 wrote:
    spec-miachl wrote:
    Kolejny plus to zapytania http json . Można bez problemu zapytać się po wifi czy produkujesz i ile i włączyć ogrzewanie w drugiej części domu.

To akurat nie zależy od falownika bo tak jak napisałeś:
    spec-miachl wrote:
    Wystarczy smart gniazdko z supermarketu

Wtedy możesz sterować wszystkim z każdego miejsca w którym masz neta...
    A w Huawei nie trzeba się pytać żadnych hujsonów tylko wystarczy odpalić aplikację i wszystko widać jak na dłoni w czasie rzeczywistym... ;-p

Kolega chyba nie zrozumiał :)
    Do Froniusa banalnie można zintegrować SMART dom właśnie dzięki JSONowi. A podgląd masz jak we wszystkich innych. Ale jak chcemy narzekać na fronius'a to obawiam się abonamentu z ich strony odnośnie logowania.

Na minus antena wifi zainstalowana pod osłoną zacisków - słaby zasięg wifi. Ale wystarczy kupić antenę na kabelku i wyprowadzić przez dławik. Za sprzęt za takie pieniądze Fronius powinien dołożyć inną antenę a napewno było by dużo lepiej
    przemek_a1
    Level 17  
    spec-miachl wrote:
    obawiam się abonamentu z ich strony odnośnie logowania
    Że co kurdę? ;-p
    będziesz płacić abonament tylko za to żeby móc się dowiedzieć jaką masz produkcję..? ;-p I to ma być lepsze od Huawei..? ;-p
    spec-miachl
    Level 13  
    Każda platforma wcześniej lub później zostanie płatna - fronius tego nie ukrywa. Dlatego rozwiązania pozwalające dotrzeć do źródła są lepsze :)
    Chodzi o dostęp do danych historycznych. Nie wiem w jakim banku masz konto ale spróbuj wyciągnąć dane sprzed 12 miesięcy o przelewach - w zależności od banku różny wynik uzyskasz. A czasem stanie się to nie możliwe online :)
    przemek_a1
    Level 17  
    spec-miachl wrote:
    Każda platforma wcześniej lub później zostanie płatna - fronius tego nie ukrywa. Dlatego rozwiązania pozwalające dotrzeć do źródła są lepsze :)
    Chodzi o dostęp do danych historycznych. Nie wiem w jakim banku masz konto ale spróbuj wyciągnąć dane sprzed 12 miesięcy o przelewach - w zależności od banku różny wynik uzyskasz. A czasem stanie się to nie możliwe online :)

A po co mi dane aż tak historyczne..? rok to max żeby mieć pełny obraz działania systemu. (poza tym one prawie wcale nie zajmują miejsca - nie przesadzaj...)
    Jak kilkadziesiąt MB/rok na jednego użytkownika przeznaczą to korona im z głowy nie spadnie jak zarobili na falowniku kilka tysięcy... (w falowniku masz części za kilkaset zł - reszta to są marże i podatki niestety...) W banku też nie przechowują terabajtów danych także nie wymyślaj... (Co innego taki YouTube ;-p)
    Poza tym zawsze mogą zrobić tak żeby te dane zapisywały się na nośniku np. w telefonie gdyby rzeczywiście to był jakiś problem...
    spec-miachl
    Level 13  
    Fronius oficjalnie napisał że przechowywanie danych historycznych na chmurze będzie pobierał opłatę. Też mi się to nie podoba - jak dla mnie to ważny parametr aby wiedzieć coś o sprawności paneli. Bez zgrywania na pendrive i porównywania.
    przemek_a1
    Level 17  
    spec-miachl wrote:
    Fronius oficjalnie napisał że przechowywanie danych historycznych na chmurze będzie pobierał opłatę. Też mi się to nie podoba - jak dla mnie to ważny parametr aby wiedzieć coś o sprawności paneli. Bez zgrywania na pendrive i porównywania.

Dobrze, że Huawei tak nie pogrywa ze swoimi użytkownikami... ;-p
    przemek_a1
    Level 17  
    tbunio wrote:
    Huawei przeniósł serwery i od 2 tygodni apka działa wyśmienicie.

Jak to przeniósł..? ;-p Chyba prędzej zmienił providera serwerów bo swoich to raczej nie mają...
    andrzej20001
    Level 43  
    Dokladnie śmiga aż miło. Myślałem ze to nowy telefon 😁😁
    darkdude
    Level 11  
    Całego solarweba raczej nie zrobią płatnego. Wykresy i analizy pewnie tak - już teraz w wersji darmowej mogę zobaczyć szczegółowe wykresy produkcji z max. 3 dni wstecz, ale dzienne sumy produkcji (również w ujęciu historycznym) i bieżąca produkcja raczej zostaną w wersji darmowej.

Gdyby wyłączyli całkowicie darmowy podgląd online, część użytkowników odłączy inwertery od internetu. A dla Froniusa dostęp do danych diagnostycznych jest pewnie wart dużo więcej, niż koszt udostępnienia za darmo części funkcjonalności solarweba.

Wielkim plusem Froniusa jest możliwość uzyskania dostępu do danych lokalnie przez API i ModbusTCP. Można je na bieżąco pobierać i wrzucić gdziekolwiek - do kontrolera SmartHome, bazy danych lub jakiegokolwiek serwisu umożliwiającego wizualizację.
    zenq
    Level 12  
    A czy dane o produkcji w Huaweiu można podglądać lokalnie z urządzenia (lokalnie przez http jak routery, albo jakąś apką na Windowsa) czy tylko przez neta z ich serwera?
    Pytam, bo jak znam życie, to za kilka lat, zarówno Froniusowi jak i Huaweiowi wymyśli się zmiana api na serwerach, które zaczną obsługiwać tylko nowe świeże lepsze produkty firm, a dla obecnych falowników wsparcie i dostęp do danych po prostu zniknie...
    andrzej20001
    Level 43  
    Fusion home laczy sie bezpośrednio z, wifi falownika.
    speedy9
    Helpful for users
    Przez aplikację SUN2000 po połączeniu bezpośrednio z WiFi falownika też można.
    rokbok
    Level 33  
    Ja może z innej beczki ;), dla mających dylemat, który falownik wybrać np. pod kątem serwisu to mogę napisać tak.
    Wprawdzie nie chodzi o inwerter, a smartfon, ale myślę że takie standardy obowiązują w szeroko pojętym serwisie Huawei.
    Standardem jest opcja Door to Door, zgłoszenie, na drugi dzień kurier odbiera sprzęt, u mnie był to poniedziałek, a dzisiaj w czwartek kurier dostarczył smartfon naprawiony, jak dla mnie rewelka.

Może komuś się ta informacja przyda :).
    Cytro12
    Level 26  
    Falownik to jednak coś innego ale miejmy nadzieje, że tak samo sprawnie i bezproblemowo podchodzą do tematu bo różnie z tym bywało.
    emigrant
    Level 29  
    O ile pamiętam we Froniusie door-to-door jest przy 5 letniej gwarancji. Przy 7 letniej gwarancji falownik trzeba odesłać samemu za swoje pieniądze.