Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki falownik Huawei czy Fronius

Glesko6 25 Mar 2021 13:40 47595 88
Nazwa.pl
    speedy9
    Helpful for users
    "Jeśli Huawei stwierdzi, że reklamacja jest objęta niniejszą
    Ograniczoną Gwarancją na Produkt, Huawei dostarczy Klientowi Produkt Zamienny.
    W przypadku, gdy Huawei zdecyduje się na dostarczenie Produktu Zamiennego, Huawei dostarczy Produkt Zamienny
    do wyznaczonej lokalizacji Klienta w krajach europejskich, zwykle w ciągu dwóch (2) „Dni Roboczych” (od poniedziałku
    do piątku, ale z wyłączeniem świąt i dni ustawowo wolnych od pracy) po zarejestrowaniu, zbadaniu i potwierdzeniu
    reklamacji gwarancyjnej. "
    "W ciągu piętnastu (15) Dni Roboczych od otrzymania przez Klienta Produktu Zamiennego,
    Klient zwróci wadliwy Produkt Objęty Gwarancją do Huawei w oryginalnym opakowaniu lub opakowaniu usuniętym z
    Produktu Zamiennego (w przeciwnym razie w bezpiecznym opakowaniu, aby zapobiec uszkodzeniu w transporcie). "

"Po wymianie, Produkt Zamienny stanie się własnością Klienta, a wadliwy Produkt Objęty Gwarancją stanie się własnością Huawei."

Gwarancji jest 10lat (120 miesięcy). Obejmuje takie modele:
    SUN2000-3/4/5/6/8/10KTL-M0/M1
    SUN2000-12/15/17/20KTL-M0/M2
  • Nazwa.pl
    rokbok
    Level 33  
    No tak, ale nie zawsze teoria sprawdza się w praktyce, często jest tak że trzeba wywalczyć u gwaranta żeby spełnił to co obiecywał, a tu miła niespodzianka, Huawei potwierdził że robi to o czym pisze w warunkach gwarancji i myślę że tak samo będzie jeżeli chodzi o serwis inwerterów.
    andrzej20001
    Level 43  
    Dziś ogladalem niwego growatta, kozak podobno wszystkie funcje jak w, huawei
    Cytro12
    Level 26  
    Nie bez powodu jest współpraca, największa zmiana to chyba opakowanie :)
    grzesx
    Level 2  
    Nurtuje mnie jedna rzecz na którą nie mogę (nie umię) znaleźć odpowiedzi. Czy inwertery Huawei są wyposażone w opcię która pozwala zasterować włączeniem odbiornika energi, w chwyli gdy jest ona produkowa w odpowiedniej, zadanej, wielkości. Nawet nie wiem jak taka funkcja się nazywa. Panowie instalatorzy których pytałem nie mają pojęcia o takiej opcji inwetera.
    Chciał bym aby w sytuacji gdy prąd jest produkowany w odpowiedniej ilości została załączona grzałka CWO aby konsumować energę bez odawania jej do sieci.
    Proszę o pomoc.
  • Nazwa.pl
    lizak1983
    Level 15  
    @grzesx
    Nie mają takiej opcji. Oczywiście do chyba każdego falownika można takie coś zrobić kupując smart gniazdko i robiąc automatyzację że w godzinach x-y przy produkcji >2000 załącz urządzenie. Tylko nie wszystkie falowniki w łatwy sposób udostępniają dane o produkcji.
    andrzej20001
    Level 43  
    Chyba licznik smart huawei sprzezony z falownikiem bedzie mial tą funkcję

lizak1983
    Level 15  
    Licznik nie ma takiej funkcjonalności. (Posiadam i falownik i licznik huawei). Aby zapewnić taką funkcjonalność urządzenie musi mieć jakiś przekaźnik który załącza urządzenie. Z licznika jedynie odczytuje się informacje o przepływie i parametrach prądu. A więc przydatny jest w sytuacji gdy chcemy wiedzieć czy nasz wyprodukowany prąd idzie do domu czy zasila budynki sąsiadów.
    wello
    Level 20  
    Fronius to ma. Sprawdzone u mnie i działa bardzo dobrze. Można ustawić z rozdzielczością 1W zarówno próg załączania jak i wyłączenia oraz zwłokę czasową.
    andrzej20001
    Level 43  
    W takim razie napisz do hotline huawei,sprawnie odpisują
    gmacko
    Level 15  
    Przy Huawei najprostszym sposobem jest jedynie przekaźnik prądowy. Nie ma nic w sofcie do sterowania i nie ma wyjścia sterowalnego z softu.

Jedynie co jest, to sterowanie mocą falownika przez port COM, co zdaje się jest dla zakładów energetycznych, gdyby następowała konieczność zdalnej redukcji mocy instalacji.
    grzesx
    Level 2  
    Bardzo dziękuję za odzew, nie spodziewałem się takiego.
    Montażyści, na których się prawdopodobnie zdecyduję, montują Huaweia i Froniusa.
    Huawei odpisał i podesłał linka do poczytania, ale od was wiem, że nie ma takiej funkcji więc odpuszczam .
    Dzisiaj zadzwoniłem do Froniusa i, o dziwo, bez problemu się dodzwoniłem, jak i otrzymałem informację, że funkcja taka w ich inwerterach to standard. Tak jak piszecie zresztą. Inwerter ich może sterować czterema urządzeniami. Można również zamontować „ inteligentny licznik zużycia energii” który to nie tylko potrafi rozpoznać produkcję i zasterować grzałką ale może monitorować zużycie w całym budynku i sterować nią tak, aby nie dopuścić do pobierania energii z sieci. No i wiele innych możliwości jeszcze pewnie ma. Oczywiście trzeba by to wszystko ładnie skonfigurować.
    Znalazłem też na All..ro urządzono które to potrafi o nazwie WATTrouter. Najtańszy tego typu „sterownik” znalazłem za około 500zł.
    Podsumowując: inwertery mają funkcję o którą pytałem, chociaż nie wszystkie. Są urządzenia poboczne które mogą realizować takie zadania. I przykre, ale instalatorzy fotowoltaiki niezabardzo interesują się indywidualnymi potrzebami swoich klientów i nie dbają o własny rozwój.
    Dzięki.
    gmacko
    Level 15  
    Ja wybierałem huaweia ze względu na możliwość wpięcia magazynu energii. Teraz to jest Jeszcze drogie, ale może przyjdą lepsze czasy na takie zakupy.
    kosmos99
    Level 38  
    Fronius też ma opcję współpracy z magazynem energii. Trzeba tylko kupić wersję GEN lub Hybrid.
    wnoto
    Level 34  
    A po wpieciu akumulatorów to jak bedą one działały ? Jakie są mozliwości sterowania nimi ? Będą działały jak UPS doładowując się zawsze do pełna jak jest slońce ?
    andrzej20001
    Level 43  
    To działa na zasadzie hybrydy , jak masz słonce i nadwyżkę idzie w baterie i w sieć.
    Jak nie ma słońca ciągnie z magazynu i jak braknie potem z sieci.
    wnoto
    Level 34  
    Czyli tylko prosta praca buforowa bez dodatkowych opcji czasowych ? Do jakiego poziomu następuje rozładowanie baterii ?
    Jak duże urządzenia mogę podłączyć podczas pracy offline ?
    kosmos99
    Level 38  
    wnoto wrote:
    Do jakiego poziomu następuje rozładowanie baterii ?

Ustawia się podczas konfiguracji.

wnoto wrote:
    Jak duże urządzenia mogę podłączyć podczas pracy offline ?

W zależności od wielkości zastosowanego falownika. Największy jest 10kW.

wnoto wrote:
    Czyli tylko prosta praca buforowa bez dodatkowych opcji czasowych ?

Można ustawić czasy.

Do tego posiada PV Point, z którego można korzystać po zaniku zasilania z sieci i nawet bez podłączonego akumulatora.
    Wystarczy tylko odpowiednia moc z paneli.

Do tego można podłączyć ukłąd SZR i falownik automatycznie będzie przełączał się na zasilanie awaryjne i wracał.
    gmacko
    Level 15  
    Obciążenie akumulatora, w sensie max moc jaką może oddać zależy głównie od akumulatora.
    Dla huawei aku 5kWh oddaje max 2,5kW w sposób ciągły, natomiast wersja od 10kWh już można obciążać 5kW w sposób ciągły. Chwilowe moce są wyższe.
    Z moich obserwacji i na moim przykładzie w zasadzie 10kWh aku starcza na cały okres zasilania po zakończeniu pracy instalacji do ponownego rozruchu następnego poranka. Zatem w znaczący sposób zwiększa to autokonsumpcję. W okresach jesienno zimowych może się nie naładować taki aku do pełna.
    robertino_gg
    Level 10  
    gmacko wrote:
    Obciążenie akumulatora, w sensie max moc jaką może oddać zależy głównie od akumulatora.
    Dla huawei aku 5kWh oddaje max 2,5kW w sposób ciągły, natomiast wersja od 10kWh już można obciążać 5kW w sposób ciągły. Chwilowe moce są wyższe.
    Z moich obserwacji i na moim przykładzie w zasadzie 10kWh aku starcza na cały okres zasilania po zakończeniu pracy instalacji do ponownego rozruchu następnego poranka. Zatem w znaczący sposób zwiększa to autokonsumpcję. W okresach jesienno zimowych może się nie naładować taki aku do pełna.

Ale możesz go naładować nocą w taryfie G12 i zimą w ciągu dnia korzystać z tańszego prądu.
    spec-miachl
    Level 13  
    Witam w temacie. Szukam osób z falownikami które mają możliwość odczytu danych po JSON lub ogólnie webowo.

Forniusa mam już ogarniętego i testuję. Sterownik który zbudowałem w zależności od bieżącej produkcji falownika może załączać urządzenia.
    Sterownik łączy się poprzez WIFI z falownikiem pytając o bieżącą produkcję i w zależności od niej uruchamia wyjście przekaźnikowe.

W celu testowania sterownika lub innych falowników zapraszam na PW
    wnoto
    Level 34  
    robertino_gg wrote:
    gmacko wrote:

Ale możesz go naładować nocą w taryfie G12 i zimą w ciągu dnia korzystać z tańszego prądu.

Ale jak ładować ? Falownik ma taka opcję ?
    robertino_gg
    Level 10  
    wnoto wrote:
    robertino_gg wrote:
    gmacko wrote:

Ale jak ładować ? Falownik ma taka opcję ?

Tak, ma taką opcję.
    wnoto
    Level 34  
    Możesz załączyć jakiś screen lub kawałek dokumentacji ?
    pirzol
    Level 12  
    Polski projekt Pvmterminal wifi posiada opcję warunkowego aktywowania bezprzewodowo grzałek.
    Możesz ustawić kilka warunków według których nadprodukcja zostanie zmagazynowana, układ wykonawczy za pomocą sterowników SonOFF
    Pvmonitor współpracuje z licznikami energii więc można uzależnić uruchomienie nie tylko od produkcji PV ale również od aktualnego odbioru w budynku.

Więcej na www.pvmonitor.pl

pzdr
    Piotr
    mageberg
    Level 2  
    Czy dobrze zrozumialem ze falownik Huawei ma PV point ? Wiem że Fronius ma, ale w specyfikacji Huawei nie moge tego sie doszukać