Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie ogrzewaniem podłogowym

mariuszek8205 01 Mar 2020 18:29 1095 18
Automation24.pl
    mariuszek8205
    Level 9  
    Witam wszystkich, posiadam w domu jednorodzinnym ogrzewanie podłogowe we wszystkich pokojach na parterze i na górze, założone są dwa rozdzielacze na każdym z pięter, w kotłowni jest piec kondensacyjny gazowy Vaillant Eco green, sprzęgło hydrauliczne i trzy pompki, dwie z zaworami trójdrożnymi, po jednej na rozdzielacz podłogówki i jedna sama pompka na grzejniki. W domu jest zamontowany sterownik przewodowy Multimatic z pogodówką na ścianie na parterze, do tego moduł internetowy do sterowania bezprzewodowego.
    Moje pytanie do was brzmi co zrobić, aby móc sterować każdym piętrem osobno jeśli chodzi o podłogówkę i grzejnikami w łazienkach również niezależnie od podłogówki?
    Czy potrzebuję siłowniki do zaworów termostatycznych i jak, gdzie, do czego to wszystko podłączyć żeby działało?? Przyda się każda porada.
    Dziękuję
    Sterowanie ogrzewaniem podłogowymIMG-201906...WA0006.jpg Download (62 kB)
  • Automation24.pl
  • Helpful post
    gersik
    Level 33  
    Zrób lepsze zdjęcia, tak aby było widoczne co tam jest przy sprzęgle.
    Powinieneś mieć zawory mieszające z siłownikami, moduł mieszacza i jeszcze jeden regulator na piętrze.
  • Helpful post
    ls_77
    Level 36  
    Tak jak kolega wcześniej napisał zrób lepsze zdjęcia. Szczególnie rury i elementy za i przed sprzęgłem hydraulicznym.
    Czy masz poprowadzone jakieś kable z kotłowni na piętro?
    mariuszek8205
    Level 9  
    Tak mam kabel zasilający prądowy poprowadzony od pieca do rozdzielacza na piętrze i na parterze , dodatkowo mam pozakladane w podłogach czujniki temperatury podłogi, tylko joz bez zasilania .zawory trzydrogowe są koło pompek ale z regulacją manualną i brakuje moim zdaniem czujnika temperatury sprzęgła, skąd piec ma wiedzieć jakie jest zasilanie rzeczywiste na sprzęgła bo przecież są straty ( chyba że się mylę.

Sterowanie ogrzewaniem podłogowym Sterowanie ogrzewaniem podłogowym Sterowanie ogrzewaniem podłogowym Sterowanie ogrzewaniem podłogowym Sterowanie ogrzewaniem podłogowym

Dodano po 8 [minuty]:

Jeszcze zdjęcia rur zasilających sprzęgło wysyłam
    Sterowanie ogrzewaniem podłogowym Sterowanie ogrzewaniem podłogowym
  • Automation24.pl
  • Helpful post
    gersik
    Level 33  
    mariuszek8205 wrote:
    Tak mam kabel zasilający prądowy poprowadzony od pieca do rozdzielacza na piętrze i na parterze , dodatkowo mam pozakladane w podłogach czujniki temperatury podłogi, tylko joz bez zasilania
    To powinieneś mieć listwę sterującą i siłowniki na rozdzielaczach.
    mariuszek8205 wrote:
    zawory trzydrogowe są koło pompek ale z regulacją manualną
    Zawory wymienić na 3d obrotowe z silownikiem.
    mariuszek8205 wrote:
    brakuje moim zdaniem czujnika temperatury sprzęgła
    Musisz mieć moduł mieszacza np. VR 71 i zdalne sterowanie VR 91.
    https://www.vaillant.pl/karty-produktowe/podr...schematw-z-kotami-ecotec-do-37-kw-1632483.pdf
    I jeszcze jedno. Zamień te ocynki na zasilaniu na miedź tak jak masz na powrocie.
  • Helpful post
    ls_77
    Level 36  
    Na początek zrobił bym porządek w "kotłowni". W pierwszej kolejności powywalać wszystkie kształtki ocynkowane z CO bo zaraz będzie pełno syfu pływało z wodą CO. Po drugie zamiast zaworów termostatycznych 3-drogowych powinny być zamontowane zawory 3-drogowe z siłownikami, a tymi siłownikami powinna sterować automatyka kotła - potrzebny moduł VR71 do obsługi 3 obiegów grzewczych. Wszystko podłączeone hydraulicznie i elektrycznie jak na schemacie: Link zalecanym przez producenta.
    Dalej jeśli chcesz sterować indywidualnie obiegiem podłogówki na dole i na górze, to musisz na każdym piętrze zamontować sterowanie, ale wymaga to przewodu 2-żyłowego w miejscu montażu zdalnego sterowania. Na dole masz już Multimatic 700 więc na górę dokładasz tylko VR91, ale musisz mieć tam kabel 2-żyłowy E-BUS. Wtedy masz możliwość indywidualnego sterowania każdym z obiegów grzewczych: inne krzywe grzewcze, inne temperatury wody w obiegu, inne temperatury powietrza w dowolnych przedziałach czasowych, możliwość wyłączania dowolnego obiegu grzewczego.

Wydałeś kupę kasy na kocioł z serii Exclusive z jego mega możliwościami, ale tego wcale nie wykorzystujesz przy obecnym układzie. Kocioł chodzi non stop z wysokimi temperaturami a podłogówką w ogóle nie możesz zasterować - no chyba że ręcznie będziesz przestawiał co jakiś czas zawór termostatyczny 3-drogowy.

Indywidualne sterowanie podłogówką w każdym pokoju osobno u jednych klientów się sprawdza (przynajmniej tak mówią) a u innych wcale się nie sprawdza. Trzeba pamiętać że przy podłogówce jest duża bezwładność i moim zdaniem nie ma sensu bawić się w czasowe ograniczanie temperatur w pomieszczeniach, a najlepiej sprawdza się stała temperatura i porządna regulacja pogodowa.
    mariuszek8205
    Level 9  
    Jeśli chodzi o te ocynki to domyślam się że hydraulik ułatwił sobie pracę gdyż nie musiał żadnego ( usztywnienia, podeieszania ) montować do tych wszystkich pompek .
    Myślicie za na miedzi to wszystko będzie wisiało? Na powrocie przy sprzęgła jest założony magnetyczny filtr , myślicie że on nie da rady połapać tych wszystkich syfow.
    Jeśli chodzi o ustawienia tego zaworu termoststycznego to czy błędem jest że on jest non stop otwarty na możliwie najcieplejszy przepływ ciepłej wody ? Jakie ustawienia zalecane na piecu ? Dodam że jest modul pogodowy w układzie?
    Piec ma możliwość zejścia do minimalnych mocy ale nie mogę tego ogarnąć, ustawienia samej krzywej grzewczej za wiele nie zmieniają? Moc pieca ustawiona na auto
  • Helpful post
    gersik
    Level 33  
    Moje pytanie do was brzmi co zrobić, aby móc sterować każdym piętrem osobno jeśli chodzi o podłogówkę i grzejnikami w łazienkach również niezależnie od podłogówki?

Czy Ty czytałeś to co jest napisane wyżej?
    mariuszek8205
    Level 9  
    (Gersik) dziękuję za odpowiedź, teraz już wiem co muszę zmienić żeby wszystko działało. Jak zdobędą fundusze zaczne się rozglądać za materiałem do tego potrzebnym .
    Powiedzcie jakie ustawienia zaworu trujdroznego są optymalne dla takiego schematu jak u mnie , czy to wogole nie ma sensu regulować tylko założyć ze sterowaniem .
    Jakie ustawienia pieca dla uzyskania większych oszczędności?
  • Helpful post
    Wojtermet25
    Level 30  
    mariuszek8205 wrote:
    Powiedzcie jakie ustawienia zaworu trujdroznego są optymalne dla takiego schematu jak u mnie , czy to wogole nie ma sensu regulować tylko założyć ze sterowaniem .

W takim układzie stosowanie TZM jest pozbawione sensu i logiki. Na razie rozkręć je na max i dobierz krzywą grzewczą aby uzyskać odpowiednią temperaturę w pomieszczeniach. Ewentualne różnice pomiędzy poziomami można zniwelować obrotami pomp, albo przepływami.
    Docelowo, tak jak proponują koledzy, mieszacze z napędem i odpowiednie do kotła moduły rozszerzające.
  • Helpful post
    ls_77
    Level 36  
    Jak już wcześniej koledzy pisali - to na zaworach jakie masz (termostatyczne) cudów nie będzie. Regulator pogodowy (krzywą grzewczą) musisz ustawić mniej/więcej dla całego budynku, dla podłogówki coś w zakresie do 0,5 (może być i mniej) Schodź do takiej k.g. aż budynek będzie niedogrzany i wtedy wracasz do ostatnio dobrej wartości. Powyżej tej wartości (0,5) to krzywe dla grzejników i podłogówka będzie przegrzewać.
    Kocioł teraz będzie produkował taką temp. wody jak "wymyśli" regulator pogodowy. Żeby tą wodę "zabrały" pompy na podłogówki to na termostatycznych zaworach mieszających musisz ustawić największe wartości, tak by "brały" wodę tylko z zasilenia i jak najmniej z powrotu. Trzeba jeszcze uwzględnić różnice w ilości pętli i długości pętli na górze i na dole i odpowiednio skorygować przepływy na pompach tak by pompy pompowały wodę o takiej samej temp. na górę i na dół. Oczywiście na grzejniki też pójdzie taka sama temp. wody więc mogą nie dawać odpowiedniego ciepła.

Jednak tak jak pisałem wcześniej - powymieniaj te zawory termostatyczne na normalne 3-drogowe z siłownikami, zamontuj moduł VR71 Vaillanta i dołóż na górę VR91 i wtedy będziesz miał to co chcesz na każdym piętrze osobno no i ciepłe grzejniki.

Ocynk pod wpływem temperatury odrywa się od kształtek i lata po całej instalacji zapychając filtry i pompy. Pompy elektroniczne dodatkowo przyciągają drobinki magnetyczne, dlatego przed kotłem jest filtr z wkładem magnetycznym, ale zabezpieczy tylko kocioł.

Widać że hydraulik poszedł po łatwości i zastosował grupy pompowe jak do rozdzielaczy. Na tych wszystkich kształtkach są duże opory. Średnice rur też nie wyglądają na duże. Jaka to średnica? 18mm? 22mm? Jakie masz rozdzielacze na podłogówki - zrób zdjęcia. Jakie są powierzchnie do ogrzania: góra i dół?
    mariuszek8205
    Level 9  
    Powierzchnia całkowita 257 m2 a powierzchnia uzytkowa okolo 170 m2 z garazem czyli dzieląc na dwa przyjmijmy ze po 85 m2 na piętro .
    Ś Sterowanie ogrzewaniem podłogowym Sterowanie ogrzewaniem podłogowym Sterowanie ogrzewaniem podłogowym Sterowanie ogrzewaniem podłogowym rednice rur to 32 po zewnatrz przechodzace w 29 na powrocie a na zasilaniu z zewnatrz mierzac 34
    ls_77
    Level 36  
    Chodziło mi o te rury:
    Sterowanie ogrzewaniem podłogowym
    Rury od pomp i mieszaczy do rozdzielaczy.
    mariuszek8205
    Level 9  
    Te rury mają rozmiar 22 to wystarczająco czy mało?

Dodano po 27 [minuty]:

Mam jeszcze pytanie dotyczace zaworu 3d. Z słownikiem czy ja muszę kupić sam zawor z siłownikiem obojętnie jakiej firmy i będzie on współpracował z vr71 czy do zaworu potrzebuje jeszcze dedykowany sterownik ?
    Z tego co rozumiem to ten właśnie modul rozszezeniowy vr71 ma obsłużyć zawory 3d. I pompki proszę mnie naprowadzic jak źle rozumiem .
    Dziękuję wszystkim za cenne uwagi i podpowiedzi
    ls_77
    Level 36  
    Zawory 3-d + siłownik to najlepiej jednej firmy, żeby pasowały do siebie.
    Vaillant VR71 obsłuży te zawory i pompy oraz czujniki temperatury które są już razem z VR71.

Rury 22mm powinny wystarczyć.
    mariuszek8205
    Level 9  
    Trochu się uspokoilem że te rury na zasilaniu 22mm. Powinny wystarczyć .Modyfikacje i usprawnienie instalacji planuje przed następną zimą, teraz są jeszcze inne rzeczy do zrobienia.
    A zapytam jeszcze odnośnie ustawienia pieca czy ma sens ograniczanie maksymalnej temperatury zasilania co. Do np. 45 stopni przy ustawieniu krzywej np. 0.4 z tego co zdążyłem się zorientować to krzywa ustala temperaturę zasilania posilkujac się danymi z czujnika pogodowego
    hajtaler
    Level 21  
    ls_77 wrote:
    Rury 22mm powinny wystarczyć

W kotłowni są 22 ale na zdjęciach widać że są zredukowane przed rozdzielaczami- tam widać PEX i wydaje się że to 20 więc wewnątrz jest 15. Nawet jeśli jest 25 to wewnątrz 20. Dla tyłu pętli może być za mało.
    ls_77
    Level 36  
    mariuszek8205 wrote:
    A zapytam jeszcze odnośnie ustawienia pieca czy ma sens ograniczanie maksymalnej temperatury zasilania co. Do np. 45 stopni przy ustawieniu krzywej np. 0.4 z tego co zdążyłem się zorientować to krzywa ustala temperaturę zasilania posilkujac się danymi z czujnika pogodowego

Tak krzywa ustala temp. ale warto ograniczyć żeby przypadkiem nie dał więcej.

Rury pex 25mm to w przybliżeniu miedź 22mm.
    mariuszek8205
    Level 9  
    Dziękuje wszystkim za dobre rady , mam teraz jaśniejszy umysł odnośnie mojego ogrzewania ,po wprowadzeniu ulepszeń systemu postaram się opisać jego działanie .
    Na dzień dzisiejszy zamykam temat .