Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Diora ws442 lub ws301s jako przedwzmacniacz

podembski2 01 Mar 2020 19:27 486 13
  • #1
    podembski2
    Level 16  
    Witam szanowne grono po jakiś 10 latach postanowiłem odkopać moje "zapasy" mam taki pomysł aby wykorzystać ten wzmacniacz jako przedwzmacniacz, w środku ws brak końcówki mocy i jej elementów. Teraz moje pytanie jak podłączę wyjście na końcówkę zgodnie ze schematem (za potencjometrem wzmocnienia) buczy strasznie w głośnikach po przeanalizowaniu schematu który jest średnio czytelny doszedłem do wniosku że usunąłem chyba za dużo. Czy wystarczy jak sygnał do końcówki wyciągnę z za c501 czy te oporniki i kondensatorek (3 elementy) też powinny być?
    PS. Szukam kogoś jeszcze do pomocy uruchomienia fonica ws701;)
  • #2
    ojciec
    Level 33  
    C501 jest zbędny jeżeli końcówka mocy (co to za końcówka mocy ?) taki posiada na swoim wejściu
  • #3
    podembski2
    Level 16  
    Sharp 8800. To czemu buczy na obu kanałach? Przedwzmacniacz mógł się uszkodzić albo kondensatory w nim wyschły?
    Ps. Podłączałem jeszcze zamiast końcówki wzmacniacz samochodowy i też buczał...
    Ps2. Podłączałem jeszcze pod ws301s też mam w częściach i taki sam efekt.
  • #4
    huluk
    Level 32  
    W jaki sposób "brak końcówki mocy i jej elementów"? Których? Końcówka jest na wspólnej płycie z prawie całą resztą wzmacniacza - czy zasilanie przedwzmacniacza w punktach pomiarowych ze schematu jest prawidłowe? Czy poza uzwojeniem 41V któreś jeszcze z transformatora jest gdzieś podłączone i używane?
  • #6
    huluk
    Level 32  
    Pozostaje jeszcze sprawa jak łączysz masę tego przedwzmacniacza z masą docelową końcówki - może tworzy się pętla mas (bo rozumiem, że do docelowej końcówki podłączasz się za jej potencjometrem głośności a przed kondensatorem separującym)?
  • #7
    podembski2
    Level 16  
    Końcówka docelowa nie posiada potencjometrów to sharp 8800, w celach testowych wykorzystuje malutki wzmacniacz samochodowy. Teraz mam ws301s na blacie bo jest w podobnym stanie ale wygodniej mi na nim narazie testować. Wymieniłem przewody na ekranowane, sprawdziłem napięcia zgodnie ze schematem. Niby mniej troszkę buczy ale w ogóle nie słychać nic na wyjściu... Wejście sygnału mam podłączone cinch do k6,k7,k8. Wyjście też zrobiłem cinch na stykach wb1,2,3 Diora ws442 lub ws301s jako przedwzmacniacz Diora ws442 lub ws301s jako przedwzmacniacz
  • #8
    podembski2
    Level 16  
    Mały edit, wymieniłem kondensatory na płytce, i wejście sygnału dałem tam gdzie trzeba. Przedwzmacniacz zaczął działać na jednym kanale, drugi coś brzęczy i bardzo cicho muzykę słychać. Działa jeden kanał tylko jak są oba podłączone do wyjścia na wzmacniacz. Ktoś ma jakieś pomysły? Tranzystory posprawdzane, są ok.
  • #9
    podembski2
    Level 16  
    Wszystko pięć razy posprawdzane. Masa naprawiona także jeden kanał śmiga elegancko. Znalazłem takie miejsce na zaznaczonym tranzystorze z każdej strony mam 40v, sam tranzystor sprawny, na drugim kanale na wyjściu tranzystora w tym miejscu jest połowa czyli 20v. Za rezystorem który też jest zaznaczony jest tyle co na tranzystorze czyli 40v ale jak go wylutuje i z partyzanta dam te 20v z tego samego rezystora z drugiego kanału wszystko działa. Może mi ktoś pomóc gdzie robię błąd albo gdzie jest problem?
    Diora ws442 lub ws301s jako przedwzmacniacz
  • Helpful post
    #10
    ojciec
    Level 33  
    Posprawdzaj wszystkie rezystory co do ich wartości rezystancji i połączeń między nimi; tranzystor T302 do sprawdzenia
  • #12
    podembski2
    Level 16  
    Udało się. wszystko ruszyło okazało się że jeden opornik miał urwaną nóżkę na wysokości płytki, ze nie było widać ani lutu zimnego ani luzu z drugiej strony. Wszystko działa w miarę ok tylko teraz jest kolejny problem. Jeden kanał działa wzorowo niestety drugi jest wyraźnie bardziej cichy, dużo bardziej, potencjometr od balansu nowy 50k. Teraz posprawdzałem tranzystory różnica między kanałami nie przekracza 0.3v(drugi sprawny to mam gdzie sprawdzić;)) oczywiście tam gdzie jest 0.6 i 1.2 na schemacie tyle jest. Ten co ciszej gra jak podgłoszę tak jakby za nisko grał jak by mu pasmo jakieś wycięło.
    Diora ws442 lub ws301s jako przedwzmacniacz Diora ws442 lub ws301s jako przedwzmacniacz Diora ws442 lub ws301s jako przedwzmacniacz
  • #13
    398216 Usunięty
    Level 43  
    A jak połączysz ze sobą przewody sygnałowe L i P kanału gra równo?
  • #14
    podembski2
    Level 16  
    Tego nie sprawdzałem w sumie. Ale to chyba nic nie da bo na "drutach" tak było i jak włożyłem spowrotem do obudowy i dałem nowe przewody ekranowane to jest to samo. Mam wrażenie że wycina gdzieś środkowe pasmo. Bo jak podgłoszę to głośnik lata jak wściekły i słychać głównie bas. Jak dam na max pokrętło wysokich to słychać jakby same wysokie takie wiecie syczenie;)