Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Saeco SUP021Y - Raz działa ok raz burczy i wraca do pozycji wyjściowej

MAN_IN_BLACK 02 Mar 2020 14:50 651 11
    MAN_IN_BLACK
    Level 14  
    Witam

Mam ekspres Saeco Icanto bez wyświetlacza, który Raz działa ok raz burczy i wraca do pozycji wyjściowej.
    Robi bardzo słabą kawę - jedynie na początku jest, powiedzmy, kolor kawy albo zmieli poburczy i wysypuje suchą kawę i wraca do pozycji wyjściowej.
    Czy może być to związane z zaparzaczem? Nie sądzę, że jest to zawór zaparzacza ani pompa.
    Może być też coś z miałkością kawy...? Ponieważ pokrętło to z większym zakresem nie działa jak potrzeba i przeskakuje.
    Macie jakieś sugestie....?
    sorier
    Level 28  
    Kawa jest słaba, bo jest jej mało (młynek pracuje bardzo krótko) i pewnie jest grubo zmielona.

Zaparzacz jest czysty, nasmarowany i pracuje lekko? Masz już wymieniony sławny tranzystor TIP33c?
    MAN_IN_BLACK
    Level 14  
    Zaparzacz czysty.Tranzystor mam rozumieć, że jest odpowiedzialny za długość mielenia? to, że zmieli popuka, poburczy tak jak na filmie i wraca do punktu wyjścia to jest związane ze sterowaniem?
    sorier
    Level 28  
    Tranzystor steruje sinikiem napędu zaparzacza. Jego uszkodzenie objawia sie wolną pracą silnika i jego "słabością". To standardowa awaria w tych ekspresach. Poszukaj na forum, albo google.

Trudno stwierdzić z twojego filmy, ale czy silnik buczy bo jest zablokowany, czy kręci "w miejscu"?
    MAN_IN_BLACK
    Level 14  
    on buczy wydaje mi się z małej ilości kawy i nie dosięga do wyłącznika krańcowego przez to burczy. Młynek mieli wydaje mi się za krótko, a samo pokrętło od miałkości tez chyba źle działa po po krążkach też widać, że to nie to
    Pokrętło od intensywności też można kręcić i nic
    sorier
    Level 28  
    Sprawdź krańcówke. Zresztą i tak warto zajrzeć do przekładni.
    MAN_IN_BLACK
    Level 14  
    Mam jeszcze jedno pytanie: Czy ten ekspres posiada jakąś kombinację przycisków aby wrócić do ustawień fabrycznych.
    sorier
    Level 28  
    Nie ma, jest tylko tryb serwisowy.
    MAN_IN_BLACK
    Level 14  
    witam ponownie

wymieniłem sławetny TIP33C ale nie wiele to dało ponieważ dalej kawa jest słaba. Wydaje mi się że jest coś nie tak z gradacją młynka ponieważ wydaje mi się ze grubo mieli (fota w załączeniu - gradacja ustawiona na 4 a tabletki marne).
    Młynek czyszczony i ustawiany na nowo.

Co jeszcze można z tym zrobić?

Czy w trybie serwisowym można coś jeszcze zdziałać ?
  • Helpful post
    sorier
    Level 28  
    Pewnie że za grubo. Na oko to śmiało możesz ustawić pokrętło na "0", ale to też penie wiele nie pomoże, będziesz musiał przestawić pokrętło na zębatce.

Dodano po 8 [minuty]:

A sprawdzałeś sprężyny pod dolnym żarnem? Może któraś pękła?
    MAN_IN_BLACK
    Level 14  
    ok rozkręcę i zobaczę co i jak
    Może i być tak jak sprężyna pęknięta to nie ma styku

Dam znać

Dodano po 3 [godziny] 18 [minuty]:

Powiem tak. Młynek na bank jest uszkodzony ale zrobiłem co mogłem aby klient był zadowolony. Ustawiłem w miarę możliwie najkorzystniejszą opcję. Wydaje mi się, że jest nieźle w porównaniu do tego co było.
    Dzięki kolego za wszelkie wskazówki
    MAN_IN_BLACK
    Level 14  
    Naprawa samego młynka i ponowna regulacja ustawień pomogła