Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Thermomix TM21 wybija bezpieczniki

ortolan1111 02 Mar 2020 19:45 3102 21
    ortolan1111
    Level 10  
    Witam.
    Mam mały problem wczoraj żona włączyła Thermomix TM21 nasypała maki dała drożdże i włączyła mieszanie żeby wyrobić chleb, ale niestety po włączeniu obrotów wywaliło bezpieczniki w skrzynce rozdzielczej. Mam pytanie co moze byc przyczyna i czy miał już ktos tak samo?
    Poprawiłem TONI_2003
    ZeeWolf
    Level 28  
    A kiedy bezpiecznik nadmiarowy rozłącza obwód?
    mrice
    Moderator of Home appliances
    ZeeWolf wrote:
    A kiedy bezpiecznik nadmiarowy rozłącza obwód?

A wiemy jaki bezpiecznik wybił ?

ortolan1111 wrote:
    czy miał już ktos taksamo.????

NApewno miał i to nie jeden

ortolan1111 wrote:
    Mam pytanie co moze byc przyczyna

Przyczyny nikt w ciemno nie poda, tak czy siak będzie potrzebny miernik i pomiary, nie mniej póki co nawet nie podałes jaki bezpiecznik wybił więc....
    ortolan1111
    Level 10  
    Wybił automat nie wybił bezpiecznik automatyczny z gniazdka bo kazde gniazdko ma swoj bezpiecznik w rozdzielni tylko wybił główny bezpiecznik który idzie na cała kuchnie
    mrice
    ortolan1111 wrote:
    Wybił automat nie wybił bezpiecznik automatyczny z gniazdka

To w końcu co wybiło ?

JEśli nie ogarniasz podstaw elektryki to chyba nie mamy co kontynuować tematu urządzenia, proponuje poszukać kumatego serwisu który ogarnie problem.
    JarekC
    Level 32  
    To ja się podłączę do tematu, mam podobny objaw

Termomix TM21
    Po włączeniu zasilania wyłącznikiem z boku obudowy wyświetlacz świeci normalnie
    Próba włączenia obrotów powoduje wybicie bezpiecznika nadprądowego.

Termomix rozebrany, nie widać żadnych uszkodzeń typu nadpalenie, okopcenie.
    Traki sterujące TR4 i TR6 sprawdzone miernikiem nie mają zwarć.

Czy może ktoś dysponuje schematem,w szczególności układu sterowania silnikiem.
    Płytka zasilania V1.2.
    Częściowo już rozrysowałem ale jeżeli ktoś ma gotowy schemat to szkoda mojego czasu.

I dodatkowe pytanie chciałbym sprawdzić stan szczotek na silniku, czy aby wyjąć szczotki trzeba przekręcić w bok
    blaszki sprężynujące w górnej części obudowy szczotek i zdjąć cały plastikowy element obudowy?

Pozdrawiam
    JarekC
    mrice
    JarekC wrote:
    chciałbym sprawdzić stan szczotek na silniku

Szczotki to zostaw na później

JarekC wrote:
    Próba włączenia obrotów powoduje wybicie bezpiecznika nadprądowego.

Różnicówka też jest, czy nie ? Proponował bym zacząć od pomiarów silnika.
    JarekC
    Level 32  
    Do tematu wrócę w poniedziałek bo urządzenie zostawiłem w warsztacie w pracy.
    Tak różnicówka jest ale nie wybiła.
    mrice
    JarekC wrote:
    Tak różnicówka jest ale nie wybiła.

Nietypowo, nie było coś jeszcze na linii włączone ?
    JarekC
    Level 32  
    Naprawiam dla kogoś z rodziny i nie pamiętają czy było coś innego włączonego na tej samej fazie,
    ale to może być dobry kierunek bo:

Dzisiaj podłączyłem silnik bez układu sterowania i pracuje normalnie, grzałka i silnik wentylatora tak samo.
    Szczotki w bardzo dobrym stanie, jedynie wyczyściłem komutator.
    Poskładałem całość z powrotem i wygląda że działa.

Moim błędem było to że nie sprawdziłem przed rozkręceniem czy rzeczywiście wybija bezpieczniki.
    Dzisj oddaję właścicielce i zobaczę czy będzie działać na miejscu, może jest problem z samym bezpiecznikiem
    lub niekontaktującymi połączeniani na nim.

Na razie z mojej strony temat rozwiązany.
    mrice
    JarekC wrote:
    Dzisj oddaję właścicielce i zobaczę czy będzie działać na miejscu, może jest problem z samym bezpiecznikiem

Rzadko, ale już trafiałem.

Jeśli poszedł nadprądowy, to jednak obstawiam przeciążenie linii. Motor, grzałka to pewnie pod 2kw podchodzi, dużo już zapasu nie zostaje, wystarczy czajnik z wodą i gotowe.
    ortolan1111
    Level 10  
    opisze cała sytuacje.jak robili pomiary instalacji wyszło ze na jednym gniazku brak 0 jak popatrzylismy w zdjecia to były na nich 2 przewody a do gniazdka dochodził jeden przewód,jak odsunelismy kuchnie okazało sie ze oba przewody były poprzez kostke podłaczone juz jako jeden przewód do kontaktu ale na kostce jak tasma izolacyjna zacisneła sie to jedno 0 zostało wyrwane i w gniazdu nie było juz podłoczone.moja żona wczesniej pracowała tym termomiksem cały czas na tym jednym gniazdu a jak podpielismy 0 to zaczeła robic chleb i termomix wybijał juz róznicówke.podejrzewam ze na tej róznicówce chodził juz piekarnik i zmywarka i to mogło byc przyczyna jego przeciazenia.ale moje rozumowanie jest takie jesli lodówka,zmywarka,piekarnik i mikrofalowka i czjnik chodza w tej samej chwili to nic nie wybiaja czyli dziwne ze jesli chodzi lodówka ,piekarnik,zmywarka i podłaczamy termomix to wybija.chyba ze zle rozumuję???

Dodano po 2 [minuty]:

Nadmienie jeszcze ze w skrzynce głownej kazde gniazdko ma swój bezpiecznik automatyczny a przed nimi wszystkimi jest bezpiecznik roznicowoprądowy
    ortolan1111
    Level 10  
    witam to ze było jedno zero nie podłaczone nie miało wpływu na to ze po właczeniu termomixu wybijał bezpiecznik ,okazuje sie ze bezpiecznik wybija nadal ale tylko jak ma zona właczonego go na ciezze mieszanie np na chleb a na pozostałych funkcjach pracuje normalnie. co moze byc przyczyna?
    mrice
    Mało prawdopodobne, ale filtr PZ należało by potwierdzić lub wyeliminować, może też być uszkodzony wirnik silnika.
    ortolan1111
    Level 10  
    co to filtr pz?jak to sprawdzic.?
    wirnik jakby był uszkodzony to wcale by nic nie działało a tylko na jednym programie tym co jest oznaczony kłosem nie działą
    mrice
    ortolan1111 wrote:
    wirnik jakby był uszkodzony to wcale by nic nie działało

Oczywiście, ze by działało, taka "dziwna" natura silników szczotkowych, że nawet silnik z uwalonym wirnikiem potrafi pracować, a cyrki moga się dziać dopiero przy większym obciążeniu.