Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radioodbiornik Ślązak Unitra - źle przestrojony?

06 Mar 2020 14:33 714 30
  • Poziom 12  
    Mam następujący problem, po przestrojenie UKF w końcu udało mi się dostroić stacje, jednakże odbiór był tylko wtedy gdy do cewki L2 dołączyłem antenę. Po wyłączeniu i ponownym włączeniu radio nie działa, tylko szum. Proszę o podpowiedź jak znaleźć uszkodzony element
  • Pomocny post
    Poziom 36  
    Witam

    Prawdopodobną przyczyną może być uszkodzenie elementów wzmacniacza wejściowego głowicy UKF, w tym tranzystora T1. Należy zacząć od pomiaru napięć w tej części i porównaniu ze schematem.
  • Poziom 12  
    Był uszkodzony rezystor R2 , wymieniłem . Na bazie tranzystora T1 powinno być 2,9V a jest 0V
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    rafkawasaki napisał:
    Był uszkodzony rezystor R2 , wymieniłem . Na bazie tranzystora T1 powinno być 2,9V a jest 0V
    Radio działa? :cry:
  • Pomocny post
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Jeśli na bazie T1 zamiast 2.9 V masz 0V sprawdź kondensator ( patrz zdjęcie). Radioodbiornik Ślązak Unitra - źle przestrojony?
  • Poziom 12  
    Sprawdziłem kondensator C4 i jest w porządku
  • Pomocny post
    Poziom 32  
    Jesli na bazie drugiego tranzystora jest prawidłowe napięcie to pozostaje droga od wspólnego punktu R2 i R5 do bazy tego pierwszego tranzystora. Źle wlutowany opornik, zimny lut na całej tej drodze lub nieciągłość ścieżki. Innego wyjścia nie ma. A przepraszam czemu wogóle wymieniałeś R2?
  • Poziom 12  
    Na T2 - 3,1V. T1 -0V, US1- 2 nóżka -3,1V.
    R2 wymieniłem na samym początku , bo był przepalony. Na bazie T2 napięcie jest za wysokie. Wg schematu powinno być 2,8 V
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    Sprawdź (omomierzem) ścieżkę pomiędzy R2, R5 (czerwona linia na wycinku schematu).
    Może wystąpiło jakieś mikropęknięcie.
  • Pomocny post
    Poziom 32  
    Nie bardzo mogę pojąć jak akurat ten opornik może ulec spaleniu, niskie napięcie 3V ze stabilizatora w UL1211, niskie prądy, prędzej by się uszkodził przez to 1211, a daje dalej 3V, dodatkowo R2 ma nie małą wartość. Ale mniejsza z tym. Trzeba doprowadzić do działania T1.
  • Pomocny post
    Poziom 12  
    A czy ten R2 dałeś właściwej wartości?
  • Pomocny post
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Jeśli nominał zastąpionego R2 odpowiada wskazanemu na schemacie - 5.6кОm, rezystor jest sprawny,a napięcie na jego dolnym, według schematu, wyprowadzeniu w normie, to przyczyną obniżenia napięcia na bazie Т1 do 0V może być tylko uszkodzony kondensator С4, lub uszkodzenia montażu -( ścieżki, lutowanie) . Dla sprawdzenia odlutuj wyprowadzenie rezystora R2 od strony bazy Т1 i sprawdź na nim napięcie. Jeśli napięcie będzie - zmieniaj kondensator. Nie zbędne będzie sprawdzenie zdatności do użytku tranzystora. I odpowiedz na pytanie kolegi gumisie - A co z resztą napięć? .
  • Poziom 12  
    R2 zamieniłem na nowy wg schematu 5,6 kohm. Dokonam wymiany C4 i zobaczę jakie będą efekty oraz wykonam pomiary pozostałych napięć.

    Dodano po 10 [godziny] 21 [minuty]:

    Odlutowalem wyprowadzenie R2 od bazy T1, na bazie napięcie 3,1V. Takie samo napięcie na bazie T2. Wymienię kondensator C4 i C 12 oraz tranzystor T1.
  • Pomocny post
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Autor tematu napisał-
    Odlutowalem wyprowadzenie R2 od bazy T1, na bazie napięcie 3,1V. ???xxx.Nie pomyliłeś się przypadkiem - może wskazane napięcie na odlutowanym wyprowadzeniu rezystora?
  • Poziom 12  
    Zgadza się , na odlutowanym R2. Oczekuje na dostawę nowych tranzystorów, zobaczym jaki będzie efekt po wymianie.

    Dodano po 5 [godziny] 5 [minuty]:

    Sprawdziłem tranzystor T1, na złączu B-E jest przerwa, więc uszkodzony
  • Poziom 12  
    Wymieniłem tranzystor T1 na nowy. Teraz na bazie T1 i T2 jest napięcie ok 3-3,1V, ale radio w dalszym ciągu nie gra. Po załączeniu słychać przez chwilę szum a potem cisza
  • Poziom 42  
    rafkawasaki napisał:
    Po załączeniu słychać przez chwilę szum a potem cisza
    Odszukaj rezystor nastawny: R22 i delikatnie nim "pokręć" w prawo/lewo.
  • Poziom 12  
    Niestety żadnego efektu
  • Poziom 42  
    rafkawasaki napisał:
    Niestety żadnego efektu
    A co się dzieje obecnie, "gdy":
    rafkawasaki napisał:
    odbiór był tylko wtedy gdy do cewki L2 dołączyłem antenę
  • Poziom 12  
    Po przestrojenie tak było, odbierał wszystkie stacje. Antena była podpięta pod cewkę L2. Po wyłączeniu radia i ponownym włączeniu za ok pół godziny nie słychać nic poza delikatnym szumem na całym zakresie
  • Poziom 42  
    A jak zachowuje się OR, na AM,"Długie" 225kHz?
  • Poziom 12  
    Szum i słychać PR1 z zakłóceniami, ale uszkodzona jest cewka na rdzeniu od ,długich,.. Nawinięty był na nią drut i wpięty w gniazdo anteny UKF, taka prowizorka. Dodatkowo między płytka a obudowa była włożona zapałka , tak jakby coś nie łączyło na płytce, po jej wyjęciu PR1 nie odbieral. Na emiterze T1 2,4V , na kolektorze 0V
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    Jeśli na kolektorze T1 masz 0V, sprawdź napięcie na R3 w stosunku do masy. Na jego dolnym wyprowadzeniu napięcie powinno być rzędu 9-10V. jeśli napięcie odpowiada wskazanemu, odlutuj górne wyprowadzenie rezystora i sprawdź na nim napięcie, jeśli nie ma napięcia, wymień rezystor, jeśli napięcie odpowiada, sprawdź i, jeśli to konieczne, wymień kondensator C6.
  • Poziom 12  
    Napięcie na R3 10,5V po wylutowaniu nogi także 10,5V rezystancja 100ohm więc sprawny. Wylutowalem kondensator C6 . 3,7nF , a powinno być 4,7 nF nie ma zwarcia
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    Jeśli rezystor jest sprawny - masz zwarcie lub wadliwy kondensator. W przeciwnym razie na kolektorze byłoby właściwe napięcie. Wlutuj rezystor i sprawdź napięcie na obu końcach. Jeśli masz napięcie na wyprowadzeniach rezystora , a na kolektorze 0V, sprawdź rezystancję między rezystorem i kolektorem T1.
  • Pomocny post
    Poziom 31  
    Wymień C63 (10n) przy UL1211. Coś to powinno pomóc w odbiorze FM.
  • Poziom 12  
    Rezystancja między kolektorem T1 a rezystorem nieskończoność
  • Specjalista - urządzenia lampowe
    Napięcie na kolektor T1 pochodzi z rezystora R3, przez cewkę L2. Sprawdź ją i ścieżki na płytce drukowanej.
  • Poziom 12  
    R3 był przepalony, wymieniłem na nowy ale w dalszym ciągu na R3 brak napięcia