Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Łączenie paneli PV różnej mocy

leonada 08 Mar 2020 23:55 24237 68
    leonada
    Level 15  
    Mam 18 sztuk paneli 255 W na dwó ch stringach po 9 sztuk . Miałem inwerter Efekta ES 5000 , i to pracowało super tylko nie był zgłoszony do Energa
    . Chcąc go teraz zgłosić okazało się że nie ma certyfikatu zgodności na te inwertery. W związku z powyższym chcąc zalegalizować drugi inwerter wymieniłem go na Saj Suntrio plus 6 kW . W związku z powyższym.mogę dołożyć 1500 watów w panelach . Czy do tych mogę dołoźyć mocniejsze ? Cięźko takie same dostać . Czy mocniejsze będą miały negatywny wpływ na całość ? Czy tylko będą sie dusić i to wszystko ?
  • Helpful post
    3301
    Level 33  
    leonada wrote:
    Mam 18 sztuk paneli 255 W na dwó ch stringach po 9 sztuk . Miałem inwerter Efekta ES 5000 , i to pracowało super tylko nie był zgłoszony do Energa
    . Chcąc go teraz zgłosić okazało się że nie ma certyfikatu zgodności na te inwertery. W związku z powyższym chcąc zalegalizować drugi inwerter wymieniłem go na Saj Suntrio plus 6 kW . W związku z powyższym.mogę dołożyć 1500 watów w panelach . Czy do tych mogę dołoźyć mocniejsze ? Cięźko takie same dostać . Czy mocniejsze będą miały negatywny wpływ na całość ? Czy tylko będą sie dusić i to wszystko ?

W szeregowym połączeniu powinny znaleźć się takie które mają podobne prądy jak jest problem z takimi samymi to dobrać z większym, nie porównywać mocy tylko prąd, jeżeli byś chciał wszystkie w jednym stringu to sprawdź czy nie przekroczysz napięcia max inwertera
    marekj31
    Level 22  
    Wszyscy czy tylko nowe zgłoszenia dotyczy 1 fazowych czy 3 fazowych ?
  • Helpful post
    Leon444
    Level 26  
    Mam prawie 10kW od 2014 wiec nie opowiadaj bzdur, był okres ze odsprzedawaliśmy energię właśnie od 2014 do 2016 bodajże i co najwyżej to trzeba to było rozliczyć w PIT a ZUS płacisz w tedy gdybys miał działalność w postaci spółki lub firmy wytwarzającej energię tylko na sprzedaż (producentem energii na sprzedaż) a nas dotyczy prawo wywodzące się z tzw małego trójpaku mówiące o nas jako o prosumentach a nie o producentach.

Dodano po 2 [minuty]:

Wracajac do sedna tematu i nie pisząc już na głupoty, możesz dołożyć mocniejsze panele ale muszą się one zgadzać napięciowe z obecnie zainstalowanymi, weź tez pod uwagę ze łącząc mocniejsze panele ze słabszymi, moc mocniejszych paneli będzie ograniczona mocą słabszych paneli, wiec lepiej poszukaj paneli podobnych mocowo bo dopłacanie do mocniejszych paneli niewiele Ci da.
    leonada
    Level 15  
    W załączeniu dane paneli . Czyli jak by były podobne parametry to nic złego się nie stanie . Słabsze panele coraz ciężej dostać . A w dobrej cenie według mnie można dostać 290W nowe tj w kwocie około 370zł . Bo można to zrobić w inny sposób tj zostawiając jeden string na 255W a drugi zrobić z 290W . Tylko wtedy mi zostanie tych 255 W i niemam co z nimi zrobić a kupić bym wtedy musiał nowych paneli na cały drugi string . Jest to opcja chyba najlepsza ale sporo droższa .
  • Helpful post
    Janusz_kk
    Level 36  
    zbyszekkw wrote:
    ZUS może się upomnieć o swoje przed upływem 10 lat , boli i to bardzo sprawdziłem
    opodatkowanie to zupełnie inna sprawa

Bzdury do kwadratu, prosument to nie przedsiebiorca.

leonada wrote:
    Mam 18 sztuk paneli 255 W na dwó ch stringach po 9 sztuk .

Ważny jest prąd, jak dasz słabsze to stracą na wydajności stare a nowe będą przeciążone, lepiej kupić podobnej mocy lub mocniejsze,
    co prawda nie będą wykorzystane w pełni, ale całościowo zyskasz, jedynie musisz nie przekroczyć max napięcia stringu
    bo uszkodzisz falownik, liczy sie to dla -25st ciepła.

Dodano po 29 [minuty]:

leonada wrote:
    Czyli jak by były podobne parametry to nic złego się nie stanie

Nie stanie się, prądy sa podobne, rzekłbym w granicach błędu, różnią sie napięciem a to przy szeregowym łączeniu jest bez znaczenia, ważne aby nie przekroczyć nap falownika tak jak pisałem, najlepiej dać paneli na string na optimum falownika czyli około 600-620V.
    rokbok
    Level 33  
    Dzień dobry, chciałbym zapytać mądrzejszych ode mnie, czy mogę podłączyć do istniejących 9 paneli 280 W podłączonych w szereg kolejnych 4 również o mocy 280 W i parametrach bardzo zbliżonych, poniżej dane paneli istniejących i planowanych.

Istniejące:

Napięcie maksymalne (Vmp) - 31,3 V
    Prąd maksymalny (Imp) - 8,95 A
    Napięcie ob. otwartego (Voc) - 38,5 V
    Prąd (Isc) - 9,35 A

Planowane:

Napięcie maksymalne (Vmp) - 31,4 V
    Prąd maksymalny (Imp) - 8,92 A
    Napięcie ob. otwartego (Voc) - 38,2 V
    Prąd (Isc) - 9,40 A

Będzie to podłączone pod inwerter Off-Grid 5 kW o parametrach:

Maksymalna moc paneli PV - 5000 W
    Zakres napięcia pracy MPPT - 120-450 VDC
    Maksymalne napięcie obwodu paneli PV - 500 VDC

Za wszystkie odpowiedzi dziękuję.
    rokbok
    Level 33  
    A mógłbyś podać zależności wynikające z różnic podanych paneli, napisałeś że można, a ja bym chciał dowiedzieć się dlaczego można, jestem głodny wiedzy :).
    BikeBarian
    Level 24  
    Pomijając minimalne różnice w parametrach max prądu i napięcia to jak łączysz szeregowo panele to napięcia się sumują a prąd pozostaje ten sam. Jeśli masz już 9 paneli i szeregowo dołączysz kolejne 4 to prąd maksymalny nie wzrośnie ale wzrośnie napięcie...czyli 13*31.4 (przyjmuje wartość wyższą) = 408.2V +10% = 449V. Moc całkowita po stronie PV to 3640W +10% zapasu. Mieścisz się w bezpiecznym zakresie pracy twojego falownika (odnoszę się do parametrów które ty podałeś) Kwestia lądowania akumulatorów itp pozostaje niewiadoma...nie wiemy czy masz dedykowane akumulatory, BMS-y oraz sterowniki ładowania, w zasadzie nie wiemy nic o twojej instalacji off grid poza tym ze masz inwerter 5KW.
    rokbok
    Level 33  
    Rozumiem, pomijając fakt straty kilku, kilkunastu Wat mocy ze względu na niższy prąd w planowanych panelach, ale chciałbym się jeszcze dowiedzieć do czego można odnieść podany parametr inwertera "Maksymalne napięcie obwodu paneli PV - 500 VDC", myślałem że to właśnie ten parametr określa jakie napięcie paneli jest dopuszczalne po zsumowaniu poszczególnych wartości z paneli.

A tu się dowiaduje że ważny jest parametr "Zakres napięcia pracy MPPT - 120-450 VDC", mogę prosić o wyjaśnienie tej kwestii, będę wdzięczny.

Co do akumulatorów to nie nie mam podłączonych i nie planuje podłączać.
    theo33
    Level 27  
    Przy takim szeregowym łączeniu wystarczy porównać taki parametr jak I mp i tu jest różnica 0,03A na niekorzyść istniejących a to w w czasie największego natężenia oświetlenia może spowodować straty tylko ok 9W na tych 9 szt
    Natomiast połączenie szeregowe 13 modułów jest niewskazane ze względu na przekroczenie max nap. falownika.
    Kol. BikeBarian dobrze zaczął wyliczenia tylko przyjął nieprawidłowe parametry: nap. pracy modułu Vmp a powinien nap. obw. otwartego Voc

Dodano po 4 [minuty]:

rokbok wrote:
    Rozumiem, pomijając fakt straty kilku, kilkunastu Wat mocy ze względu na niższy prąd w planowanych panelach, ale chciałbym się jeszcze dowiedzieć do czego można odnieść podany parametr inwertera "Maksymalne napięcie obwodu paneli PV - 500 VDC", myślałem że to właśnie ten parametr określa jakie napięcie paneli jest dopuszczalne po zsumowaniu poszczególnych wartości z paneli.

A tu się dowiaduje że ważny jest parametr "Zakres napięcia pracy MPPT - 120-450 VDC", mogę prosić o wyjaśnienie tej kwestii, będę wdzięczny.

Co do akumulatorów to nie nie mam podłączonych i nie planuje podłączać.

Dobrze myślałeś, nie możesz przekroczyć tych 500, przy 13 i temp -25 może być 550 i niech nikt nie próbuje przekonywać że moduły są zawsze podłączone i obciążone
    rokbok
    Level 33  
    Ok, rozumiem, to może jakieś propozycje jak rozłożyć to na dwa stringi szeregowe i obydwa połączone równolegle, a może żeby nie komplikować sobie życia zrezygnować z jednego panelu i połączyć 12 szeregowo.

Ta temperatura podana przez Ciebie to minus 25° C ?, wątpię żeby w tych i nadchodzących czasach miała by taka być, aczkolwiek ja pamiętam czasy z takimi temperaturami i to nie koniecznie w nocy. :)
    BikeBarian
    Level 24  
    Niekoniecznie musi to być -25. Ostatnio mamy duzo słońca a temp w dzień potrafi być około 3 stopni i pomimo ze nie jest to -25 to ze względu na pore roku taka kombinacja potrafi podbić moc paneli 6%. Dwa dni temu miałem u siebie taki przypadek. Panele 330W na dachu a one generują 350W.
    Co do parametru Voc to fakt. Moze on przekroczyć 500V w pewnych szczególnych przypadkach. Takich sytuacji będzie zapewne bardzo niewiele bo musza wystąpić sprzyjające ku temu warunki takie jak np u mnie niedawno (w zasadzie sytuacja trwała jakieś 15 minut w czasie maksymalnego nasłonecznienia) plus oczywiście brak obciążenia...w takim wypadku to pewnie w inwerterze zadziałają zabezpieczenia i przeczeka on do czasu aż sytuacja się "unormuje". Nie wiemy tez co to za inwerter i jak działa w układzie off grid skoro nie ma akumulatorów...musi być jakiś sterownik grzałki lub tym podobne ustrojstwa ?? Wynika z tego ze najbezpieczniej będzie zrezygnować z jednego panela.
    rokbok
    Level 33  
    Co do inwertera to załączam pdf-a z jego danymi i jego fotki, w pdf-e jest to ten oznaczony jako ESB 10 kW-48, tylko te 10 kW to moc szczytowa, może to będzie decydujące jaki kierunek obrać z dodaniem tych paneli, chciałbym jak najbardziej wykorzystać możliwości inwertera i mieć z tego jak największą, możliwą do uzyskania moc.

Dodam tylko że według wskazań inwertera stosunek wyprodukowanej energii do zużytej w dniu dzisiejszym to 30 %, a chciałbym dobić co najmniej do 50 %, nie jestem zachłanny. 8-)

Łączenie paneli PV różnej mocy Łączenie paneli PV różnej mocy
    BikeBarian
    Level 24  
    Rozumie się ze masz taki układ instalacji:

10KW to lekka ściema producenta bo max to 10000VA i jest to moc szczytowa ale producent nie określa w jakim czasie taka moc moze być oddana.

Nie ma tez informacji odnośnie maks prądu po stronie PV...z karty katalogowej moznaby przypuszczać ze jeśli max prąd lądowania z paneli PV to 80A to można łączyć panele równolegle żeby zwiększyć prąd ładowania..ale tez nie wiemy nic o przetwornicy po stronie PV wiec bym tego nie robił zwłaszcza ze ty nie masz akumulatorów i u ciebie ten inwerter tak jakby działa w systemie On Grid (??), chyba ze po prostu traktujesz go jako UPS i jak jest słonce to się przełącza na działanie z PV i jak nie ma to leci z sieci.

Napisz samemu jak to u Ciebie działa bo meczy mnie takie dawkowanie informacji bez zadnycvh konkretów. To nie zgaduj zgadula quiz.

Dobra przejrzałem instrukcje obsługi. To jest inwerter 1F wiec nie zgłosisz instalacji do ZE (zabezpieczenie po stronie AC 50A :D), moze działać tylko wyspowo tj. jako taki "UPS". Mozna łączyć panele równolegle i szeregowo (w twoim modelu) wiec sprawa jasna. Ograniczeniem w twoim przypadku jest sumaryczna moc paneli PV. Możesz dać max 17 paneli w dwóch szeregach połączonych równolegle żeby zmaksymalizować moc i produkcje. Np jeden szereg 8 paneli i drugi 7 i te szeregi łączysz równolegle.
    rokbok
    Level 33  
    A no tak, jest to hybryda, która może działać bez akumulatorów, ma ustawiony priorytet działania z paneli PV, jak jest za mało dobiera z sieci, w nocy wiadomo tylko z sieci, przełączanie następuje automatycznie, podłączony jest tak jak na załączonym przez Ciebie obrazku.

Z tym że w rozdzielni z licznika sieć idzie na inwerter i następnie z inwertera na szynę z bezpiecznikami domowymi, licznik nie jest podłączony bezpośrednio do bezpieczników.

Co do tej mocy 10 kW to ja doskonale zdaję sobie z tego sprawę, dlatego napisałem jego moc 5 kW, jest to moc ciągła.

PODSTAWOWE FUNKCJE URZĄDZENIA
    · Inwerter solarny o czystym przebiegu sinusoidy
    · Konfigurowalne napięcie wejścia zasilania
    · Zarządzanie trybami ładowania akumulatora
    · Wybór priorytetu ładowania baterii Solar/Sieć
    · Współpraca a agregatami prądotwórczymi
    · Funkcja autorestartu w przypadku zaniku energii w sieci AC
    · Zabezpieczenie przed przeciążeniem, zwarciem i przegrzaniem
    · Inteligentny system ładowania akumulatorów
    · Funkcja „zimnego startu”
    · Zdejmowany panel sterowania (możliwość instalacji do 20m od urządzenia)
    · Porty komunikacyjne
    · Komunikacja BT
    · Ustawianie priorytetów zasilania Sieć AC / System PV / Bateria

Dołączam też instrukcję obsługi, może ona rozjaśni wątpliwości.

Doczytałem to co dopisałeś, i teraz zasadnicze pytanie, czy połączyć szeregowo tylko 12 paneli, czy lepszym rozwiązaniem będą dwa stringi szeregowe, np. 7 + 6 i połączone równolegle?, większa ilość paneli na razie nie wchodzi w rachubę.
    rokbok
    Level 33  
    Nie, to jest Off-Grid i nie jest połączony z siecią licznikiem dwukierunkowym, nie ma potrzeby też tego zgłaszać do energetyki, tak chciałem i tak właśnie mam.
    theo33
    Level 27  
    Panowie nie można tak, jak połączenie równolegle to musi być po równo

"Doczytałem to co dopisałeś, i teraz zasadnicze pytanie, czy połączyć szeregowo tylko 12 paneli, czy lepszym rozwiązaniem będą dwa stringi szeregowe, np. 7 + 6 i połączone równolegle?"
    żadne 8 i 7 czy też 7 i 6, jak masz 13 to 6 i 6 a jeden na zupę albo dokupić jeszcze jeden i po 7
    rokbok
    Level 33  
    Dobra wyluzuj :), więc napisz co będzie bardziej efektywne 12 w szeregu, czy 6 + 6 równolegle.
    BikeBarian
    Level 24  
    rokbok wrote:
    Dobra wyluzuj :), więc napisz co będzie bardziej efektywne 12 w szeregu, czy 6 + 6 równolegle.

Najlepiej jak spytasz producenta. Ja uważam ze 12 w szeregu jest lepsze niż 2 x 6 równolegle bo przy 6 masz max napięcie na panelach 180V przy STC a napięcie startu inwertera to 150V wiec jest blisko minimalnej granicy.
    theo33
    Level 27  
    12 w szeregu przy temp jaka jest zalecana dla polski a to jest minus 25 to w/g wzorów wyjdzie że przekroczy o kilka V, czy takie temperatury będą to nie wiem ale jak muszę przeliczać to w/g zasad jakie obowiązują
    BikeBarian
    Level 24  
    theo33 wrote:
    12 w szeregu przy temp jaka jest zalecana dla polski a to jest minus 25 to w/g wzorów wyjdzie że przekroczy o kilka V, czy takie temperatury będą to nie wiem ale jak muszę przeliczać to w/g zasad jakie obowiązują

No to wtedy lepiej po 2 x 6 paneli w szeregu i szeregi równolegle bo w zasadzie producent prog startu inwertera podaje dla napięcia obwodu otwartego czyli dla 6 paneli będzie to okolu 230V dla STC...w takiej konfiguracji można dodać kolejne panele do układu.
    theo33
    Level 27  
    przy 6 też będzie jak najbardziej dobrze, nap startu 150 a dostaniemy prawie 190 , zakres mpp jest od 120 wiec również ok.
    rokbok
    Level 33  
    No to tak konkretnie, macie taki inwerter jak podałem, macie 13 paneli jak podałem, jak byście Wy je połączyli ?, oczywiście jeżeli dwa stringi to bierzemy pod uwagę 12 paneli.
    rokbok
    Level 33  
    Jeszcze jedno, do napięcia startu bierzecie wartość Vmp paneli, czyli 31,4 V, jak chodzi o połączenie w szeregu 13 paneli to uwzględniliście wartość Voc paneli, czyli 38.5 V i wyszło że za dużo, czy tak miało być ?
    Janusz_kk
    Level 36  
    Panowie pitolicie, nie mozna łączyć równolegle szergów paneli, raz że nie są jednakowe, dwa będzie przekroczony max prąd falownika, 10kw ma najczęściej max 15A i więcej nie wydoli, więc straty będą duże plus bardzo mała róznica od napięcia startu, w tym wypadku trzeba dać 12 w szereg, te parę voltów ponad nie stanowi problemu, falownik to nie apteka, na pewno ma zapas bo mieć musi chociażby ze względu na przepięcia.
    BikeBarian
    Level 24  
    Janusz_kk wrote:
    Panowie pitolicie, nie mozna łączyć równolegle szergów paneli, raz że nie są jednakowe, dwa będzie przekroczony max prąd falownika, 10kw ma najczęściej max 15A i więcej nie wydoli, więc straty będą duże plus bardzo mała róznica od napięcia startu, w tym wypadku trzeba dać 12 w szereg, te parę voltów ponad nie stanowi problemu, falownik to nie apteka, na pewno ma zapas bo mieć musi chociażby ze względu na przepięcia.

Przeczytaj dokładnie instrukcje. Producent nie zabrania łączyć szeregów równolegle i nawet podaje przykładową konfiguracje która tak jest zrobiona.