Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

CTX EX710F (model CHP1797C) - niebieska poświata

28 Sep 2005 19:13 1416 5
  • Level 19  
    Witam.

    mam problem z tym monitorem.
    Nie wiem - czy wina za to obciazyc rozprogramowanie pamieci, czy też uszkodzenie ktoregos elementu w torze wizyjnym.
    Jesli wchodziłaby w grę regulacja w trybie serwisowym - prosze o podanie sposobu wejścia do niego (o ile to moliwe oczywiscie ).

    Sytuacja przedstawia się nastepujaco.
    Monitor trafił z opisem - działało, zanikał obraz, po pewnyum czasie pojawila się pozioma kreska. Słyszalny był niepokojący syk z tyłu obudowy.

    Rzeczywiscie - po otwrciu obudowynamierzyłem troche zimnych lutów - jednak ich przelutowanie niewiele pomogło. zacząłem "słuchać" - co się dzieje. Nbardzo niestabilnie pracowała przetwornica. jakiekolwiek , lekkie opukiwanie płyty bazowej w róznych miejscach powodowało bardzo dziwaczne i niepokojace zmiany w jej działaniu. (słyszalne)
    po zdemontowaniu trafa przetwornicy oraz radiatore z tranzystorem stwierdziłem przegrzany mocno rezystor R103 (30k/3W- układ klampujący) oraz R159 (zasilanie pionu)

    po wymianie tych elementow, poprawieniu lutów na trafie oraz dokreceniu i wlutowaniu MOSFETa - przetwornica ruszyła juz stabilnie.
    DOdatkowe pomiary oscyloskopem potwierdziły,iz wszystko wyydaje się juz w porzadku.
    następnie na celownikposzedł pion, w ktorym wymienione zortały uszkodzone TDA8172, oraz R223 (dodatnia gałąź zasilania) i C225 (profilaktycznie) - ukł. powrotów.

    Na ekranie pojawil sie stabilny i wyrazny obraz - jednak z dośc duzą zawartościa koloru niebieskiego.

    Pomiary na katodach wykazałay bardzo nieznaczne róznice potencjałów pomiedzy nimi (rzedu1-2V) - ogólnie na katodach napięcie srednio wynosi 60V.
    Przeryłem cały tor regulacji B-Bias - od nogi 26 M52743BSP do katody kineskopu - wszystko wydaje się być w porządku.
    tranzystory podstawione - bez zmian. elementy bierne na mierniku nie wykazują jakichs odchyłek od normy. Potencjały przed i za elektrolitami C630, C650, C670 są zbliżone. Oscylogramy chyba tez w normie.

    odłączenie obewodu bazy Q675 od wyjścia B-BIAS układu scalonego powoduje znikniecie niebieskiej poświaty i pojawia sie wtedy normalny (prawie) obraz - treść jest normalna - biała (np napisy w dosie); tło czarne.

    z kolei odłaczenie wszystkich wyjśc B-BIAS i dotkniecie ich palcem powoduje najwieksze zmiany własnie w torze B (wydaje się być najbardziej czuły)

    zamieniłem miejscami katody G z B - to samo tylko na G - a zatem jednak chyba siedzi tor B

    tak wiec wyfaje mi sie ze chyba kineskop jest sprawny.

    nie wiem - ale mam wrazenie - ze wina lezy po stronie sterowania z mikroprocesora (zawartośc pamięci).

    czy ktos ma jakiś pomysł na to utrojstwo?

    może jakiś tryb serwisowy lub zawartośc pamięci?

    (korzystam ze schematu znalezionego gdzies tutaj na Elektrodzie )
    Czy Twoje urządzenia IoT są bezpieczne? [Webinar 22.06.2021, g.9.00]. Zarejestruj się za darmo
  • Helpful post
    Service technician RTV
    powinno być jak we wszystkich CTX
    Quote:
    "+" & "-" oraz " Power On "


    poza tym opcja Szukaj tutaj na forum :Monitory
    wpisz EX710F........
  • Level 19  
    dzieki Lisek - chyba faktycznie działa ten serwis - tylko dopiero po dokładnym obejrzeniu menu mozna sie skapnąć że się do niego weszło :)

    m.in. sa widoczne nastawy własnie dla parametru BIAS (normalnie ich nie ma - a tu bym je tez przeoczył :) )

    nastawy dla tego parametru były napoziomie 30-40 dla wszystkich kolorow.
    dopiero po zjechaniu prawie do zera z kolorem B uzyskuje sie prawie normalny obraz.

    tor B juz chyba przeryłem.
    amplituda na wszystkich katodach jest zbliżona
    napiecie tez.

    zatem pozostaje chyba tylko kineskop?
    (zanizona emisja dział R i G)


    posiedziałem nad nim troche dzisiaj i dokładniej mu się przyjrzałem

    faktycznie - nie ma tej emisji co nowe - i nie swieci tak jaskrawo - wszystko jest raczej takie "stonowane"


    w koncu przyjałem taka taktykę:

    odpiałem wszystkie trzy katody od stopni wyjściowych

    (zaznaczam ze od pocz. naprawy UG2 jeszcze nie było "ruszane" i jest na fabrycznie ustalonym poziomie)

    podlączyłem je do masy - pokazala jasna siatka obrazowa - ale nie tak jasna - jak tego oczekiwałem.
    po prostu byłoto białe- troche bardziej jasne niz normalnie tło

    zmierzyłem prąd katody B - po podlączeniu przez miliamperomierz do masy - prąd wzrósł do 600-700µA i zaczął opadać - stabilizując się po kilku min.. na poziomie 210µA.

    z tego co pamietam - prady R i G były początkowo raczej nizsze.

    zostawiłem tak narazie - zeby ustabbilizować warunki pracy i ponownie dokonam pomiaru prądu wszystkich katod .

    napisze jakie są wtedy.

    zastanawiam się czy nie spróbować zwiększyć tymczasowo o 20% napiecia zarzenia i nie zostawić go tak na noc z tym białym tłem - co o tym myslicie?
  • Level 19  
    kruca fix - na 99% lezy kinol

    pomierzylem jeszcze troche w normalnych warunkach pracy, pozamieniałem katody - wychodzi jednak ze dwa działa mają mniejsza emisję :(

    i teraz musze sie jeszcze przyjrzeć samemu żarzeniu - bo z góry wygląda nieciekawie.

    sprobuje chociaz częściowo przywrócić im emisję i zobaczę jak z pradami wtedy będzie wyglądała sprawa.