Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przeciekająca spłuczka Cersanit.

Kochan 09 Mar 2020 22:55 8364 12
    Kochan
    Level 12  
    Od jakiegoś czasu mam problem ze spłuczką podtynkową Cersanit. Raz na X spłukań mniejszym strumieniem po napełnieniu zbiornika sączy się delikatnie woda jakby nie dokonał się do końca zawór spustowy, dopływ wody z sieci jest zamknięty. Pomaga ponowne splukanie. Moje podejrzenia padają na zacinający sie mechanizm, zauważyłem że zależy to także od siły z jaką osobą wciska przycisk, jeżeli jest to delikatne wciśnięcie wówczas problem się pojawi. Czy ktoś przerabiał podobny temat, jakaś regulacja czy do wymiany spluczka ?
    zadam64
    Level 39  
    Kochan wrote:
    Od jakiegoś czasu mam problem ze spłuczką podtynkową Cersanit. Raz na X spłukań mniejszym strumieniem po napełnieniu zbiornika sączy się delikatnie woda jakby nie dokonał się do końca zawór spustowy, dopływ wody z sieci jest zamknięty. Pomaga ponowne splukanie. Moje podejrzenia padają na zacinający sie mechanizm, zauważyłem że zależy to także od siły z jaką osobą wciska przycisk, jeżeli jest to delikatne wciśnięcie wówczas problem się pojawi. Czy ktoś przerabiał podobny temat, jakaś regulacja czy do wymiany spluczka ?

W dzwonie mogla sie odksztalcic uszczelka ,zanieczyszczenie w spluczce i jak dlugo byla uzytkowana ?
    Kochan
    Level 12  
    zadam64 wrote:
    Kochan wrote:

W dzwonie mogla sie odksztalcic uszczelka ,zanieczyszczenie w spluczce i jak dlugo byla uzytkowana ?

Ok. 2-3 lata
  • Helpful post
    Piotr_CK
    Level 2  
    @Kochan
    Jeśli system jest jeszcze objęty gwarancją (minimum 2 lata od daty zakupu - w niektórych modelach są dłuższe gwarancje - warto zajrzeć do karty gwarancyjnej), to najlepiej założyć reklamację na stronie Cersanit i poczekać na kontakt od autoryzowanego serwisanta.

Możesz również wyjąć zawór spłukujący (tzw. dzwon) i przy pomocy standardowego płynu do usuwania kamienia w kuchni czy łazience go oczyścić. Wszystko jesteś w stanie zrobić przez otwór rewizyjny - po zdjęciu przycisku. W dwa 2-3 lata standardowo w spłuczce zbiera się kamień i czasem utrudnia pracę zaworów.

Jeśli okaże się, że uszczelka jest już wysłużona, to podeślij zdjęcie tego zaworu - powinienem rozpoznać i podać Ci model i link do jakiejś strony, żeby zamówić nowy. To nie są drogie rzeczy. :)

Tak czy inaczej - polecam wypuścić wodę ze spłuczki i potraktować ją jakimś Cilit Bang, czy podobnym preparatem i oczyścić trochę z kamienia jej wnętrze - dłużej posłuży. Ja taką akcję robię co najmniej raz w roku.

Pozdrawiam

Piotrek
    Kochan
    Level 12  
    Piotr_CK wrote:
    @Kochan
    Jeśli system jest jeszcze objęty gwarancją (minimum 2 lata od daty zakupu - w niektórych modelach są dłuższe gwarancje - warto zajrzeć do karty gwarancyjnej), to najlepiej założyć reklamację na stronie Cersanit i poczekać na kontakt od autoryzowanego serwisanta.

Możesz również wyjąć zawór spłukujący (tzw. dzwon) i przy pomocy standardowego płynu do usuwania kamienia w kuchni czy łazience go oczyścić. Wszystko jesteś w stanie zrobić przez otwór rewizyjny - po zdjęciu przycisku. W dwa 2-3 lata standardowo w spłuczce zbiera się kamień i czasem utrudnia pracę zaworów.

Jeśli okaże się, że uszczelka jest już wysłużona, to podeślij zdjęcie tego zaworu - powinienem rozpoznać i podać Ci model i link do jakiejś strony, żeby zamówić nowy. To nie są drogie rzeczy. :)

Tak czy inaczej - polecam wypuścić wodę ze spłuczki i potraktować ją jakimś Cilit Bang, czy podobnym preparatem i oczyścić trochę z kamienia jej wnętrze - dłużej posłuży. Ja taką akcję robię co najmniej raz w roku.

Pozdrawiam

Piotrek

Piotrek, dzięki za pomoc :) Ogólnie to miesiąc temu próbowałem coś tam odkamienić wlewając środki przeznaczone do odkamienienia ekspresu do zbiornika na wodę. Niestety żadnych papierów na ten zestaw nie posiadam ;/
    Ta rewizja jest na tyle mała że mega ciężko tam cokolwiek zrobić, ale spróbuję to wyciągnąć. Pytanie czy zawory są jakoś skręcone czy może wciskane z blokadą? Nie chcę urwać niczego w środku.
    Kochan
    Level 12  
    Piotr_CK wrote:
    :) ok, ogarniemy to zdalnie. Zdejmij przycisk i zrób fotkę, żeby najpierw ustalić co to za produkt.

Załączam zdjęcie poglądowe - btw. znalezione na elektrodzie. :)

https://obrazki.elektroda.pl/6239903400_1517390162.jpg

Piotrek

Niestety to nie ten zestaw :) nie ma mnie w domu teraz, ale widzę że płytka rewizyjna to K99-0163 a zawór (chyba
    K99-0147)
    Link
    zadam64
    Level 39  
    Kochan wrote:
    Piotr_CK wrote:
    @Kochan

Pozdrawiam

Piotrek

Piotrek, dzięki za pomoc :) Ogólnie to miesiąc temu próbowałem coś tam odkamienić wlewając środki przeznaczone do odkamienienia ekspresu do zbiornika na wodę. Niestety żadnych papierów na ten zestaw nie posiadam ;/
    Ta rewizja jest na tyle mała że mega ciężko tam cokolwiek zrobić, ale spróbuję to wyciągnąć. Pytanie czy zawory są jakoś skręcone czy może wciskane z blokadą? Nie chcę urwać niczego w środku.

Na sciance zamykajacej dostep do spluczki za przyciskiami zaworow powininno byc rodzaj i model spluczki .
    Kochan
    Level 12  
    Naklejka stara i wyblakła chyba jest nr 1709/2012
    Piotr_CK
    Level 2  
    No to faktycznie inny model niż na wcześniej znalezionym zdjęciu.

To Cersanit Target (w zestawie z ceramiką mógł się nazywać inaczej).
    Można go znaleźć pod taką frazą w google:
    Zawór spustowy pasujący do stelaża podtynkowego Cersanit TARGET, LEON, SINTRA K99-0153

Zawór spustowy wygląda tak:

Ceny w różnych sklepach są zbliżone - raczej nie do kupienia w marketach typu Obi, Leroy Merlin itd. a w sklepach hydraulicznych na zamówienie lub najłatwiej w internecie.

Powinieneś móc zdjąć całą ta jasno szarą płytkę ze zdjęcia, do której montuje się przycisk. Po odkręceniu białych śrub montażowych i szarych śrub - popychaczy zdejmiesz pierwszą płytkę. Pod nią będzie kolejna szara płytka (ciemniejsza) - otwiera się dwoma klipsami od góry (białe w górnych rogach). Przesuwasz je w dół. Tak dostaniesz się do środka.

Widzę tylko jakieś ślady po szarym silikonie - mam nadzieję, że ta płytka nie jest przyklejona do płytek ceramicznych. Jeśli jej nie zdejmiesz nie ma szans wyjąć zaworu więc obyś nie miał jeszcze szkoły cierpliwości w połączeniu z hydrauliką. :)

Stary zawór wyjmujemy lekko go wykręcając (tam są takie małe ząbki) wtedy wyjdzie Ci sam dzwon, a w zbiorniku zostanie "gniazdo". Sprawdź stan uszczelki na dole. Może wystarczy wyjąć i oczyścić.

Jeśli jest zniszczona, to "wkręć" zawór z powrotem do gniazda i jak będziesz miał już nowy, to spróbuj z wyczuciem wyjąć całość - razem z gniazdem.

Wymiana polega na wciśnięciu nowego zaworu w otwór odpływowy w dole zbiornika (polecam czymś nasmarować uszczelki - dla poślizgu i żeby ich nie uszkodzić - najprościej płyn do naczyń).

Jak będę mógł jeszcze pomóc - pisz śmiało.

Powodzenia.

Piotrek
    Kochan
    Level 12  
    Ok, dzięki póki co udało się zdjęć ten zawór z pływakiem wyczyściłem to i zabiorę się za ten dzwon, jakoś spróbuję wydostać uszczelkę