Ale się tego napisało nie mogłem wcześniej odpisać, praca jak każdy.
przemoo24 napisał: Dobrze, a która norma o tym mówi?
A mówi- nie tylko norma . Co najważniejsze mówi o tym Dyrektywa Unijna czyli coś co jest ważniejsze od naszej ustawy. Mówi o tym rozporządzenie Ministra Przemysłu też akt rango wyższej do obowiązkowego stosowania. A co do norm mówią o tym Ogólne zasady projektowania i budowy maszyn .
przemoo24 napisał: Tyle układów podłączyłem i nigdy tego nie stosowałem
Czyli popełniałeś błąd. Chcę wspomnieć że ten problem można rozwiązać na inny sposób , stosując przełącznik kierunków uprawniający raz jeden przycisk raz drugi.
przemoo24 napisał: Dla mnie ten schemat z blokadą jest jak najbardziej poprawny. Tak samo i bez blokady.
Ale ty nie jesteś projektantem bo byś nie pisał takich rzeczy. Bo gdybyś nim był to byś wiedział że twój schemat przez ciebie później wykonany nie przejdzie procedury Walidacji . A to jest jednym z najważniejszych warunków poprawności wykonania sterowania bezpiecznego.
przemoo24 napisał: Elektroda tonie przez takie pierdoły.
Nie masz racji my uczymy poprawności wykonania , nie pierdół. Jeśli sobie zrobisz takie sterowanie do twojego domu to spoko co nas to obchodzi ale piszesz że zrobiłeś ich wiele wynika z tego że nie dla siebie. To że to działa , dobrze będzie działać. To tak samo jak bym zapytał czy idzie jeździć na łysych oponach czy samochód nie będzie sie toczył, będzie ale zawsze do pewnego momentu.
Na końcu konkluzja moja osobista, nie ma co się denerwować na elektrodzie staramy się dawać dobre przykłady pracy by było bezpiecznie by później kto nie napisał że mu się wszystko zepsuło czy spaliło.