Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
TermopastyTermopasty
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Nowa instalacja elektryczna w kuchni

11 Mar 2020 08:30 558 12
  • Poziom 8  
    Witam. Z okazji remontu kuchni chcę stworzyć w niej nową instalację elektryczną. Przedstawię Państwu jak chciałbym to zrobić i proszę o poradę, czy jest to zgodnie ze sztuką, a jak nie to proszę mnie jakoś poprawić. Chcę pociągnąć kabel 5x4 z rodzielnicy na dole i wpiąć go za różnicówką. Kabel pójdzie do małej rozdzielnicy 8 modułowej z której wyjdzie 6 obwodów na kuchnie. Obwody prezentują się następująco:
    1- lodówka + pralka - B16
    2- piekarnik + mikrofala - B16
    3- zmywarka- B16
    4- płyta indukcyjna 3F B16
    5- około 8 gniazd do urządzeń typu toster, okap, czjnik - B16
    6- oswietlenie - B10
    Układ sieci TN-C z przewodem PEN
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 8  
    To bardzo proszę abyś może to rozdysponował obwody według Twojej myśli jeżeli możesz.
  • Poziom 37  
    darelo12 napisał:
    Witam. Z okazji remontu kuchni chcę stworzyć w niej nową instalację elektryczną. Przedstawię Państwu jak chciałbym to zrobić i proszę o poradę, czy jest to zgodnie ze sztuką, a jak nie to proszę mnie jakoś poprawić.


    Zgodne ze sztukę będzie wtedy, jak spiszesz co potrzebujesz mieć w kuchni i zlecisz prace projektowe uprawnionemu w tym zakresie projektantowi. Wtedy wykonasz zgodnie z wykonanym dla ciebie projektem, albo zlecisz wykonanie na zewnątrz. Tylko tak będziesz zgodny ze sztuką. :)
  • Poziom 13  
    Lodówka jest ciałem newralgicznym. Dużo elektroniki, która nie lubi braku zasilania. Poza tym maszyny indukcyjne.
    Warto jest pomyśleć o obwodzie, który po chwilowym braku napięcia w sieci włącza zasilanie np. po trzech minutach. Nie są to skomplikowane obwody. Zaprzyjaźnionemu elektrykowi/elektronikowi zapodajesz temat i masz :D
    U mnie zdarzają się wyłączenia w stylu 10s i po minucie 30s i dalej 3 minuty i później już jest spokojnie jak na wojnie. Bywają też inne scenariusze. 5s brakuje, później przez 38 sekund jest i następnie przez kolejne trzy godziny niema wcale.
    Piekarnik firmy Amica wręcz przepada za takimi atrakcjami. Od kilku już lat nie walczę nawet ze wskazaniem zegara pokładowego. Bo i po co. Za naście, dziesiąt dni znowu prądu braknie i znowu się doktoryzować…
    Z pewnością się doktoryzujemy podczas uruchamiania tegoż. Włącz/wyłacz zabezpieczenie aż elektronika zrozumie, że teraz działa poprawnie. Żona z kuchni uprzejmie donosi – działa! (armaty, salwy?) :D Taki tam, dwudziesty pierwszy wiek.

    Z pewnością rozdzieliłbym (uśrednił) te stałe odbiorniki. Pralka i piekarnik na jednym obwodzie to raczej niepotrzebne szukanie dziury w całym. Jeżeli można – odbiornik z dużym zapotrzebowaniem na energię z czymś mało apetycznym.
    Takie szukanie średniej. Jak w życiu :D
    I jeszcze przypomnę, że maszyny indukcyjne generują w momencie rozruchu inny prąd (zdecydowanie większy) niż urządzenia „oporowe”. Dlatego warto jest pomyśleć o zabezpieczeniu obwodów obciążanych prądem mocno przekraczającym wartości szczytowe np. B16 – zabezpieczeniem typu C.
    Z serca i z życia – w domu wykombinowałem technologię zwaną wyłącznikami schodowymi. W połączeniu z wyłącznikami krzyżowymi uzyskujemy możliwość włączania i wyłączania światła w wielu miejscach bez zaangażowania wielu urządzeń i z pominięciem absurdalnych kosztów.
    Wystarczy tylko przez tych kilka chwil pomyśleć i już wiemy, że tutaj będzie się chciało pstryknąć, tam będzie się chciało wypstryknąć, ale czasami w tym/tamtym chciałoby się pstryknąć…
    Tylko pomyśleć, tak na chłodno i się da się :D
  • TermopastyTermopasty
  • Poziom 28  
    U mnie kuchnia ma 11 obwodów. Lodówka(140 W) także jest na oddzielnym obwodzie z RCBO B16/30mA. Nie jest to wymagane, ale dobra praktyka, żeby lodówki nie podpinać razem z innymi obwodami ze wspólnym RCD.

    folkswagen napisał:
    Dlatego warto jest pomyśleć o zabezpieczeniu obwodów obciążanych prądem mocno przekraczającym wartości szczytowe np. B16 – zabezpieczeniem typu C.

    Oszalałeś? Mam pompę w szambie 2,2 kW 3-f grudziądzką z bezpośrednim, ciężkim rozruchem i obwód jest zabezpieczony C16 i nic się nie dzieje. Naświetlacz LED-owy 180 W na garażu ma prąd rozruchowy 80 A i jego obwód jest zabezpieczony B10 i nic się nie dzieje. Ty chcesz pakować charakterysytykę C do kuchni?
  • Poziom 24  
    darelo12 napisał:
    1- lodówka + pralka - B16
    2- piekarnik + mikrofala - B16

    Piekarnik, mikrofala i pralka na osobnych obwodach.
  • Poziom 8  
    Moge spokojnie puscic kable w peszlu podloga? Bedzie nowa wylewka z ogrzewaniem podlogowym
  • Poziom 37  
    darelo12 napisał:
    Moge spokojnie puscic kable w peszlu podloga? Bedzie nowa wylewka z ogrzewaniem podlogowym


    Można, tak się obecnie praktykuje.
  • Poziom 39  
    folkswagen napisał:
    Przyznaję, że trochę dużo tego jest.

    Wcale nie dużo.
    Taka ilość sprzętu w 21 wieku to normalne.
  • Moderator
    darelo12 napisał:
    Moge spokojnie puscic kable w peszlu podloga? Bedzie nowa wylewka z ogrzewaniem podlogowym

    Spokojnie? Przesyłanie energii przewodami podgrzewanymi? Jakieś nowe trendy w instalatorstwie...
    No cóż, kto bogatemu zabroni. Tylko nie zapomnij uwzględnić dodatkowej temperatury przy dopuszczalnej obciążalności, bo jak się izolacja na drutach pomarszczy to możesz mieć problemy z wymianą przewodów w tych peszlach i trzeba będzie wtedy tę podłogę rozbijać.
    A szkoda by było.
  • Poziom 37  
    retrofood napisał:
    bo jak się izolacja na drutach pomarszczy to możesz mieć problemy z wymianą przewodów w tych peszlach i trzeba będzie wtedy tę podłogę rozbijać.


    W zasadzie nie ma takiego ryzyka. Temperatura graniczna w podłogówce wynosi 50 °C natomiast eksploatacyjna 25-35 °C. Natomiast odporność polwinitu długotrwała wynosi 70 °C natomiast krótkotrwała 100 °C, dla zwarcia 160 °C. Warto aby projektant to przeliczył, na najgorszy przypadek obciążenia, niemniej już na pierwszy rzut oka widać, że izolacja nie powinna ulec żadnej destrukcji. Zwykle między elementem grzewczym stosuje się odpowiedni odstęp.
  • Moderator
    ^ToM^ napisał:
    niemniej już na pierwszy rzut oka widać, że izolacja nie powinna ulec żadnej destrukcji.

    Oczywiście, jeśli zapomnimy i/lub zlekceważymy galopujący proces jej starzenia się na znanej zasadzie "jakoś to będzie".

    Z powodu ciepła żaden szanujący się elektryk nie położy przewodów ani na kominie (tam dochodzi jeszcze kwestia ewentualnego dziurawienia ścianki), ani za kaloryferami, ani w podłodze z ogrzewaniem, obojętnie wodnym czy elektrycznym. Bo wtedy owszem, kładzie się przewody w podłodze, ale wyłącznie w strefach niepodgrzewanych, czyli na przykład pod meblami, przy ścianach.
  • Poziom 13  
    Ja bardziej miałem na myśli ilość oddzielonych obwodów. Ilość urządzeń nie powinna nikogo dziwić. W końcu mamy ten XXI wiek :D
    Nie pisałem o tym aby pakować taką to a taką charakterystykę do kuchni tylko żeby zwrócić uwagę na to w jaki sposób dane urządzenie obciąża obwód i do tego, zgodnie z "apetytem" urządzenia stosować odpowiednie rodzaje zabezpieczenia obwodów. Ot i cała tajemnica :D