Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oscyloskop na ST7735 0.96" i Arduino

jarusek131 13 Mar 2020 14:26 21543 10
Altium Designer Computer Controls
  • Na początku swojej przygody z elektroniką zawsze chciałem się pobawić oscyloskopem, ale wtedy był poza moim zasięgiem i nie znałem nikogo kto by go miał. Dopiero w technikum miałem pierwszą styczność z oscyloskopem. A dziś prosty oscyloskop można zrobić na arduino. Wstawiam ten artykuł głównie z myślą o początkujących elektronikach bo taki oscyloskop może każdy zbudować a na filmie jest pokazane krok po kroku jak połączyć cały układ na płytce stykowej. A na dodatek szkoły są pozamykane więc zamiast chodzić po galeria, można zrobić coś przydatnego. Aby przetestować nasz oscyloskop możesz użyć generatora tonów online, więc brak fizycznego generatora też nie jest problemem.
    Zerżnięte żywcem ze strony z atykułem:
    Oscyloskop ma 4 przyciski: pierwszy służy do przełączania opcji, kolejne dwa służą do zmiany wartości mniejszej / większej, czwarty przycisk zawiesza pomiar.

Główne specyfikacje:

-Stały zakres: 50 V, 20 V, 10 V, 5 V, 2 V, 1 V, 0,5 V, 0,2 V.
    -Kształt fali jest dostępny tak duży, jak to możliwe.
    -Automatycznie dostosowuje górną / dolną wartość graniczną
    -Zakres poziomy 50ms, 20ms, 10ms, 5ms, 2ms, 1ms, 500us, 200us
    -Funkcja wykrywania narastającej / opadającej krawędzi.
    -Funkcja woltomierza wartość napięcia jest pokazywana na wyświetlaczu (prawy górny róg średnie!!!).
    -Zamrażanie ekranu w danym momencie

Elementy listy:

-Arduino nano
    -Wyświetlacz 0,96 "i2c ST7735
    -4x Dioda Zenera 3.6 V.
    -Rezystor: 100Ω, 12kΩ, 120kΩ, 510kΩ
    -4x Przyciski
    -Kondensator 100nF
    -Przewody
    -Gniazdo słuchawek
    -kabel jack
    -Płytka stykowa

Link do artykułu:
    Link

Link do generatora tonów online:
    Link

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    jarusek131
    Level 8  
    jarusek131 wrote 5 posts with rating 40. Live in city Warszawa. Been with us since 2016 year.
  • Altium Designer Computer Controls
    Matheu
    Level 24  
    W jakim zakresie częstotliwości może pracować ten oscyloskop(ik) ?
    Anonymous
    Level 1  
  • Altium Designer Computer Controls
    Freddy
    Level 43  
    Na dodatek rysunek z Fritzing zawiera sporo błędów.
    dariuszw4
    Level 11  
    Zdecydowanie lepszą opcją jest wykorzystanie STM32, cena u my frend'ów za stm bluepill i arduino nano jest podobna. Wersja STM32F103 oferuje zegar o częstotliwości 72MHz, a nie 16 MHz jak to jest w arduino. Drugą sprawą jest wykorzystanie liczników i kanałów adc w stm sprzęgniętych z rejestrem, bezpośredni odczyt z rejestru odciąża układ przez co może działać wydajniej.
    remzibi
    Level 24  
    jarusek131 wrote:
    .... Wstawiam ten artykuł głównie z myślą o początkujących elektronikach .....

Chyba wyłącznie po to żeby mogli zapoznać się z płytką stykową i mogli pobawić się kabelkami, bo z tym "oscyloskopem" zdecydowanie na początek lepiej się nie zapoznawać.
    Jak już, to kupić sobie DSO150 za 100PLN i się tym bawić, DSO150 można już nazwać "oscyloskop"
    PiotrPitucha
    Level 34  
    Witam
    Oglądałem wiele prostych oscyloskopów w celach zupełnie dydaktycznych i pomimo że BluePill ma zegar o wiele szybszy od Atmegi, to na sensowne rozwiązania się nie natknąłem.
    Najszybszy z najprostszych był oscyloskop w formie kostki 1"x1"x1" zbudowany na jakimś DS PIC, drugi z kolei ku mojemu zaskoczeniu był oscyloskop na Atmedze.
    Rozwiązanie to projekt jakiegoś Ukraińca, niestety nie mam pod ręką linku, w którym zastosował zewnętrzny ADC z wpisem równoległym do procesora i wyświetlacz również ze sterowaniem równoległym. Procesor w układzie lekko przetaktowany i znakomity efekt pasmo 1,1MHz podkreślam megahertze a nie Msps.
    Minus wielki rozwiązania to bardzo duża ilość połączeń, więc bez płytki drukowanej nie da się tego wypróbować w prosty sposób.
    Ciekawą i maksymalnie szybką wersją była hybryda pudełka na Atmedze i komputera PC wyświetlaniem grafiki w Excelu.
    Szybki przetwornik ADC czytany przez Atmegę a potem dane z Atmegi transmitowane do PC po serialu dawał super parametry. Ukłąd znalazłem na Instructables o ile pamiętam i mam ochotę na jego wykonanie, bo moja miniaturka z Ali ma podobno 30MHz, ale bez szkła powiększającego nie widzę już menu :(
    Marek_Skalski
    VIP Meritorious for electroda.pl
    @jarusek131 Od czegoś trzeba zacząć i Ty zrobiłeś pierwszy krok. Przygotowałeś materiał video, z dobrymi opisami i po angielsku, co już jest dużym osiągnięciem. Ja daję duży plus za opracowanie materiału i perspektywiczne myślenie. Zachęcam do dalszego rozwijania projektu, np. dodając składową stałą, aby pokazać całego sinusa.

Nie przejmuj się narzekaniem Kolegów. Jak rok temu chcieliśmy zrobić porządny oscyloskop open source, to też było narzekanie, że za drogi i zbyt skomplikowany. Jak inny Kolega zaprezentował swoją konstrukcję, to też było narzekanie, że za słabe ma parametry i źle w dłoni leży. Taka specyfika środowiska.

Dźwięk to sprawa indywidualna. Może warto zapoznać się z tym jak to robią inni, aby nie odstraszać, a przyciągać? ;)
    Alek-01
    Level 11  
    Można powiedzieć, że fajna zabawka edukacyjna. Na filmiku widać, że jedna połówka sygnału nie jest przenoszona. Można to w łatwy sposób zlikwidować, ustalając punkt zero jako połowę napięcia referencyjnego.