Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Kupię] płytę główną do TV Philips PFL6008S/R1

kawsoon 15 Mar 2020 15:33 1938 7
Renex
    kawsoon
    Level 2  
    Witam.
    Poszukuję płyty do Philipsa PFL6008S/R1 715G9331-M0B-B00-005K. Internet już przeszukany, stąd moje pytanie na forum.
    Z góry dziękuję za ewentualną pomoc
  • Renex
    lisek
    Service technician RTV
    Ponieważ model TV PFL6008S/R1 to
    R1 = refresh 1 = telewizor przerobiony przez producenta z częściami z innego telewizora plus zmieniono firmware (Android)
    * czytaj Link
    będzie problem
    To chassis QFU1.2E LA
    Spoiler:
    2013 r.
    PFL6008S / R1, PFL6158S / R1, PFL6678S / R1, PFL6188S / R1, PFL6198S / R1, PFL7008S / R1, PFL7108S / R1
    Stara wersja oprogramowania: Smart TV
    Nowa wersja oprogramowania: Android 5.1

Szukaj po opisie Ph
    np. Philips 3104 303 54945 / 3104 313 66185

715... to opis gpłej pcb, po zainstalowaniu zwor....
    np. nie obsługuje 2-ch tunerów ,#D,...
  • Renex
    kawsoon
    Level 2  
    Potrzebna mi jest sama płyta, z doprowadzeniem jej do pełnej sprawności na pewno sobie poradzę ;)
    bajer1
    Level 27  
    Witam Kolegów
    Widzę ze sie koledzy orientują w temacie płyta uszkodzona poszukuję takiej ale po którym numerze bo jest ich troche na płycie ???
    tv philips 55pfl7008k/12
    Pozdrawiam i czekam na podpowiedz
    sebastian.los
    Level 19  
    Podlacze sie do tematu, jest ktoś kto naprawia te płyty na forum?
    mam 3 sztuki do naprawy
    mozna kupic w chinach płyte zamiena.. ale koszt wysoki
    Adam4321
    Level 19  
    Płyty bardzo ciężkie do naprawy, W logach Uarat zatrzymują sie na preboot 20. Należy zacząć od przelutowania za pomocą hotair i fluxa wszystkie komponenty na stronie bootom w okolicy procesora (na tej stronie zastosowano miękki lut) szczególną uwagę należy zwrócić na dławiki w okolicy kleju epoksydowego, te dławiki ktore wchodzą częściowo pod klej trzeba dogrzać z wyczuciem grotem. Przegrzanie kleju powoduje jego rozszerzanie i zwarcia( pod klejem nie ma maski, tylko gołe miedziane ścieżki. Jeżeli macie płytę bez kleju (Bywały i takie) najbliżej procesora to można próbować przelutować BGA (najlepiej stacją BGA na podczerwień z ustawionym dobrze profilem. Ewentualnie zdjąć klej epoksydowy i położyć nowe elementy(mówię o tym kleksie najbliżej procesora). Przerwy najprawdopodobniej robią się wewnątrz samego procesora, jak macie taką płytę która wyłącza sie po czasie, po chwili, możecie zrobić próbę delikatnego stukania w radiator, często wtedy od razu robi reboot, Iznacza to przerwę w procesorze. Niestety nowe procesory są niedostępne. Może jakieś pojedyncze sztuki w Chinach. Jeżeli już komuś uda się postawić taką płytę to koniecznie należy przymocować oryginalny radiator na silikon termiczny lub wręcz zamontować większy radiator. Ciemne krawędzie procesora oznaczają jego przegrzanie. Radiarory zdejmujemy przez ich przekręcenie, a nie podnoszenie do góry. Sprawna płyta zamontowana w TV, powinna chodzić poprawnie bez radiatora nawet godzinę, temperature procesora możemy obserwować w logach. Pamiętajcie, że pod każdą płytą powinna być zamontowana podkładka termiczna odpowiedniej grubości, która odprowadzi ciepło do ekranu. Zdażały się odbiorniki w których podkładki były za cienkie a same radiatory ledwo trzymały się procesora.
    Poza tym, pamięci NAND posiadają uszkodzone komórki, w logach widoczne jako bitflip, jeżeli takich wierszy w logów jest dużo to należy również wymienić NANDa. Przez moje ręce przeszło sporo tych płyt. Sporą cześć udawało się postawić ale jakaś część wracała po kilku miesiącach. Niestety nie ma sposobu by przeprowadzić segregację, by określić która płyta rokuje na dłuższe życie... Zatem zaprzestałem napraw. Jeżeli koś chciałby ożywić taki TV to najlepiej szukać sprawnej płyty (tylko skąd ktoś może wiedzieć jak długo będzie sprawna, tydzień miesiąc, pół roku...) albo zaadaptować KIT z dedykowaną płytą z systemem Android (lecz to drogo wychodzi...).
    Dajcie znać czy komuś udała sie naprawić skutecznie taką płytę.
    [Kupię] płytę główną do TV Philips PFL6008S/R1D344DE0B-9...2CF3F.jpeg Download (851.7 kB)
    Adewag
    Level 20  
    Jesli mogę dodać coś od siebie:
    1. Oprócz reballingu procesora, dodatkowo 4szt RAM
    2. Klej usuwamy obowiązkowo
    3. NANDa i eprom demontujemy przed reballingiem (dla bezpieczeństwa)