logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przesłuchy na pinach wejściowych ESP32. Jak zapobiegać?

Askabius 15 Mar 2020 20:48 2469 8
REKLAMA
  • #1 18533762
    Askabius
    Poziom 5  
    Ocena: 20
    Dzień dobry,

Używam płytki ESP32 DevKit V1, podczas odczytywania napięcia wejściowego z pinów analogowych (GPI: 34,35,36,39), występują jakieś przesłuchy i mimo iż przewód "wisi w powietrzu" albo jest wpięty w płytkę prototypową to ni stąd ni z owąd pojawia się napięcie na tyle długie, że 'digitalRead()' odbiera je jako wysokie, oraz utrzymuje powyżej 100ms, wiem to, ponieważ dodałem dodatkową instrukcję sprawdzającą stan po upływie 100ms. Problem pojawia się mimo wlutowania rezystora 1 kOhm. Nie wiem jak to rozwiązać. Ktoś wie może jak to naprawić?

Dodam jeszcze, że pinMode ustawiony na INPUT, ponieważ INPUT_PULLUP dawał jeszcze gorsze rezultaty i napięcie pojawiało się częściej. Wcześniej (bez rezystora) wystarczyło, że trzymałem w jednej ręce przewód podłączony do wejścia, a w drugiej ręce przewód 3.3V, a napięcie już było na tyle duże. żeby program odczytał je jako stan wysoki.

Byłbym zapomniał... z moich obserwacji wynikało, że gdy np. przez 5 min mam w obwód wpięty miernik ( minus miernika do jakiegokolwiek GND, a plus w dowolnym miejscu układu - np. przy nóżce rezystora) to przesłuchy w ogóle się nie pojawiają. Natomiast wystarczy, że na chwilę odepnę miernik, już występują. Czy to może sugerować, że opór miernika "zabija" te przesłuchy i wystarczy wpiąć większy rezystor?

Bardzo dziękują za czas poświęcony na przeczytanie i mam nadzieję, na szybką odpowiedź :)
  • REKLAMA
  • #2 18533876
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 700
    Askabius napisał:
    Problem pojawia się mimo wlutowania rezystora 1 kOhm.

Gdzie podłączyłeś ten rezystor ?
  • #3 18533891
    Askabius
    Poziom 5  
    Przesłuchy na pinach wejściowych ESP32. Jak zapobiegać?
    TvWidget napisał:
    Askabius napisał:
    Problem pojawia się mimo wlutowania rezystora 1 kOhm.

Gdzie podłączyłeś ten rezystor ?

Dodano po 3 [minuty]:

Trafiłem też na informację, że powinno być coś takiego:
    Przesłuchy na pinach wejściowych ESP32. Jak zapobiegać?

Jednak nie jestem pewien czy dobrze to zrozumiałem :/
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 18533995
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 700
    Ten drugi sposób jest prawidłowy.
    Jeśli przewody nie są bardzo długie to możesz zrezygnować z rezystora. W takim przypadku wejście powinieneś skonfigurować jako PULL_DOWN.
  • Pomocny post
    #5 18533997
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 18534984
    Askabius
    Poziom 5  
    Dziękuję bardzo za pomoc, zrobię wszystko według schematu. Rozumiem, że MCU oznacza masę, tak?

EDIT: Sprawdziłem, że MCU oznacza mikrokontroler. W takim razie masa jest "na dole schematu", w sensie w tym przypadku, gdy VCC jest na górze schematu?
  • Pomocny post
    #7 18534988
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 18534991
    Askabius
    Poziom 5  
    khoam napisał:
    Askabius napisał:
    Rozumiem, że MCU oznacza masę, tak?

MCU oznacza wejście do procesora. Masa oznaczona jest jako odwrócony trójkąt.

Okej, dziękuję. Temat uważam, za zamknięty
  • REKLAMA
  • #9 18534997
    Askabius
    Poziom 5  
    khoam napisał:
    Askabius napisał:
    Rozumiem, że MCU oznacza masę, tak?

MCU oznacza wejście do procesora. Masa oznaczona jest jako odwrócony trójkąt.

Okej, dziękuję. Temat uważam, za zamknięty

Dodano po 1 [minuty]:

Odpowiedzią jest schemat wysłany przez użytkownika.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z przesłuchami na pinach analogowych ESP32 DevKit V1, gdzie napięcie na pinach GPI (34, 35, 36, 39) jest odczytywane jako wysokie mimo braku sygnału. Problem występuje nawet po zastosowaniu rezystora 1 kOhm oraz ustawieniu pinMode na INPUT. Użytkownicy sugerują zastosowanie rezystorów pull-up lub pull-down oraz odpowiednie podłączenie przewodów, aby zminimalizować zakłócenia. Wskazano również na konieczność eliminacji drgań styków przycisków. Użytkownik potwierdza zrozumienie schematu po wyjaśnieniach dotyczących oznaczeń masy i MCU.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA