Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Uszkodzony tranzystor w głośniku Manta

artur1987-19 17 Mar 2020 09:11 732 9
    artur1987-19
    Level 3  
    Mam uszkodzony element i szukam co to za oznaczenie. Jest to głośniczek firmy Manta. Element jest zaraz za gniazdem usb na linii 5V.
    Kolega podłączał pod zapalniczke w samochodzie. Zauważyłem że ten element został uszkodzony nawet mocno bo ścieżka została uszkodzona.
    zadam64
    Level 39  
    artur1987-19 wrote:
    Mam uszkodzony element i szukam co to za oznaczenie. Jest to głośniczek firmy Manta. Element jest zaraz za gniazdem usb na linii 5V.
    Kolega podłączał pod zapalniczke w samochodzie. Zauważyłem że ten element został uszkodzony nawet mocno bo ścieżka została uszkodzona.

Przemyj miejsce izopropanolem umyj uklad scalony i wrzuc jeszcze raz Prawdopodobnie bedzie to stabilizator 3,3V .
    Brak nazwy urzadzenia ,typ.W takim przypadku podaje sie wszystkie mozliwe informacje .
    artur1987-19
    Level 3  
    zadam64 wrote:
    artur1987-19 wrote:

Przemyj miejsce izopropanolem umyj uklad scalony i wrzuc jeszcze raz Prawdopodobnie bedzie to stabilizator 3,3V .
    Brak nazwy urzadzenia ,typ.W takim przypadku podaje sie wszystkie mozliwe informacje .

A więc jest to model SPK 303BL FORTON od manty .
    Element po rozkręceniu mial wyrwaną nóżkę , a napis był na nim taki "1 6" . Jakiś zamiennik do tego mógł by pasować ? Układzik miał 5 nóżek teraz ma 4 tylko bo jedna się upaliła . Ja ten układ wylutowałem już .
    artur1987-19
    Level 3  
    Czy ktoś pomoże rozkodować uklad smd sot-23 a kod na nim to 16 wiadomo że stabilizator napięcia . Chodzi mi o datasheet . To już sam ogarnę reszte .
    Jaś Kula
    Level 33  
    Witam.
    artur1987-19 wrote:
    Czy ktoś pomoże rozkodować uklad smd sot-23 a kod na nim to 16 wiadomo że stabilizator napięcia . Chodzi mi o datasheet . To już sam ogarnę reszte .

Co na pewno wiemy?
    1. element smd w obudowie SOT23-5
    2. opis na obudowie (marking code) 1 6
    Co przypuszczamy ?
    zadam64 wrote:
    Prawdopodobnie będzie to stabilizator 3,3V.

Jest to bardzo prawdopodobne, ale niekoniecznie. Pewni bylibyśmy gdybyśmy znaleźli kartę katalogową elementu takiego, który w dokumentacji w rubryce "marking" miałby opis "16", a to niestety nie jest łatwe :|
    Natomiast, możemy spróbować coś dobrać. Pamiętaj tylko że oprócz napięcia stabilizacji ważna jest również wartość maksymalnego obciążenie (prąd) wyjścia oraz kompatybilność wyprowadzeń.
    W TME jest taki wybór.

Pozdrawiam.
    artur1987-19
    Level 3  
    Dostałem taki sam głośniczek . Wylutowałem z tego co był sprawny i wlutowalem sprawdzić w miejsce spalonego, czy będzie ładowanie i okazało się że ładuje i dioda świeci się na czerwono czyli tylko ten układ ucierpiał 16 . Ale jak sprawdzić tą wydajność prądową teraz? Wymiary tego układu to są 2,8mm na 1,4mm bez nóżek .
    zadam64
    Level 39  
    artur1987-19 wrote:
    Dostałem taki sam głośniczek . Wylutowałem z tego co był sprawny i wlutowalem sprawdzić w miejsce spalonego, czy będzie ładowanie i okazało się że ładuje i dioda świeci się na czerwono czyli tylko ten układ ucierpiał 16 . Ale jak sprawdzić tą wydajność prądową teraz? Wymiary tego układu to są 2,8mm na 1,4mm bez nóżek .

Podaj teraz napiecia wejsciowe i co z niego wychodzi bo to rozne wersje skoro Twoj juz jest sprawny .