Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Nokia 105 recenzja prosty telefon dla osoby starszej

elektronik68 17 Mar 2020 18:02 705 4
    elektronik68
    Level 19  
    Chciałbym zaprezentować telefon Nokia 105 (2017). Jest to bardzo prosty, ale dobrze wykonany telefon, idealny dla seniora. Nie ma dostępu do Internetu, nie ma Bluetootha ani aparatu fotograficznego, dzięki czemu nie ucieka nam bateria na głupoty.
    Połączenie: jakość rozmów jest dość dobra, jednak słychać samego siebie (według mnie ten typ tak po prostu ma, bo mam takie trzy w magazynie, wszystkie kupiłem jako nowe i wszystkie od początku miały to samo), wystarczy ściszyć głośność rozmowy i jest trochę lepiej. Oprócz tego nie zauważyłem żadnych nieprawidłowości.
    Wiadomości: pisanie wiadomości jest bardzo wygodne ze względu na to, że klawiatura jest gumowa, bardzo miękka. Również odczytywanie nie powinno sprawić problemu. Litery są wyraźne i na czarnym tle, dzięki czemu są łatwe do odczytania.
    Dzwonki: telefon ma kilka dzwonków do wyboru, wśród nich Nokia tune, słynny dzwonek Nokii od lat, tutaj w nowym wydaniu. Można również wybrać sobie dzwonek wiadomości. Dzwonki są głośne, dlatego nie ma problemu z ich usłyszeniem w zatłoczonym miejscu, lub gdy przez przypadek schowamy go w kieszeni kurtki w szafie. Również osoby słabiej słyszące powinny usłyszeć dźwięk. Głośność oczywiście można regulować, więc osoby wolące ciche dźwięki również będą zadowolone. Można ustawić również wibracje, jednak nie są one tak silne, jak w starszych modelach Nokii.
    Wyświetlacz: wyświetlacz nie jest zbyt duży, występuje na nim spora liczba widocznych pikseli, jednak nie ma problemu z odczytywaniem. Niestety, w pamięci telefonu jest tylko jedna tapeta i nie można jej zmienić, nie można również wgrać tapet. Niestety, Nokia zrezygnowała z klasycznego systemu blokowania/odblokowania klawiatury. Zamiast kombinacji lewy górny i * tu jest kombinacja " 2x czerwona słuchawka i lewy górny". Tym byłem zawiedziony.
    Internet: telefon nie ma dostępu do Internetu.
    Aparat fot.: telefon nie posiada aparatu fotograficzego.
    Gry: telefon posiada klasycznego Snake'a, który jest całkowicie darmowy. Pozostałe gry są darmowe tylko na pięć zagrań, potem trzeba wykupić pełną wersję. Jednak według mnie jest to całkowicie zbędna opcja, przecież osoby starsze z reguły nie grają w gry, bardziej przydałby się przynajmniej 1,3 mpx aparat, aby np. uwiecznić wyjazd w góry.
    Bateria: trzyma ok. tygodnia, gdy padnie, możemy włożyć znaną BL-5C znaną m.in. z X2-00 lub z N70. Baterię ładuje się ładowarką micro USB.
    Dodatki: przydatna latarka.
    Wygląd- telefon wygląda klasycznie, nie posiada zbędnych udziwnień i ozdób, jest dostępny w kolorze czarnym, białym i niebieskim. Niestety, obudowa jest podatna na rysy. U mnie już w dniu zakupu po kilku godzinach były widoczne rysy na tylnej klapce.
    Cena: ok. 80 zł za nowy
    Polecam ten telefon osobom starszym i potrzebującym prostego telefonu do rozmów i SMS-ów.
    KRY5PIN
    Level 36  
    Moje zdanie jest inne. Bardziej dziadziusiom i babcią pasuje maxcom albo EMPORIA.
    elektronik68
    Level 19  
    KRY5PIN wrote:
    Moje zdanie jest inne. Bardziej dziadziusiom i babcią pasuje maxcom albo EMPORIA.

Ale Nokia to jednak firma z tradycją, a Maxcom to nie jest jakaś genialna firma, ich telefony nie są jakimś wzorcem trwałości. A Emporia jest droższa. Ale każdy ma inne zdanie. Jedna osoba woli nokię, a inna Maxcom.
    KRY5PIN
    Level 36  
    Ja osobiście też bym wybrał Nokie, ale wiesz jak dzisiaj jest , ludzią nie wytlumaczysz.
    elektronik68
    Level 19  
    Gdyby te takie chińskie telefoniki typu Myphone, MaxCom itp. były dobrej jakości to sam bym taki miał. Ale wiesz jak to jest. Miałem kilka ładnych lat temu przez miesiąc Myphone'a jakiegoś (chyba 3210), bateria tak spuchła, że jeszcze parę dni użytkowania i byłbym kaleką. Rozmontowałem ten złom na części. Ile warte są te telefony za 40-60 zł? Nic. To się nadaje ale na kilka tygodni jako zastępczy. Tak więc i sobie, i koledze i nikomu tych telefonów nie polecam. Owszem, ta Nokia też ma wady, m.in. to słyszenie samego siebie, ale to jest nic w porównaniu z wadami tych zabawek za 39 zł. Lepszej jakości są te MaxComy takie droższe po 150-200 zł. Tam to już się bardziej postarali i to jeszcze można używać.