Witam moze ktos wie jak ustawic wysokosc pomp jednostkowych wzglem wałka w silniku BF6M 1013E . Silnik ciezko odpala,na zimnym silniku dymi na niebiesko na duzych obrotach przydymia na czarno. Dziekuje za zainteresowanie tematem.
Witam wszystkich. Czy ktoś mi może powiedzieć jak wyliczyć podkładki pod nowe pompy do silnika jak w tytule, i gdzie te podkładki się znajdują w silniku? Jakoś ich nie mogłem dostrzec.
Panowie dalej problem. Podkładki dobrane, włożone tak jak trzeba. Wtryski po regeneracji, nowe pompki paliwowe. Pompka włożona bolczykiem takim w fasolkę w lostwie, przekręcone w lewo do wyczucia oporu i dokrecone śrubami,( bolczy ten cofa się aż do ogranicznika na pompce) oczywiście wszystko na cewce w pozycji gaszenia. Pompki odpowietrzone a ciągnik dalej nie pali. Po wyjeciu cewki listwa stoi jak by w miejscu, a chyba powinna się cofnąć w kierunku kabiny(koła zamachowego) powiedzcie co jest nie tak? Wyczytałem że może być zgięta listwa. Jak nie ma żadnej pompki to listwa chodzi luźno. Jak już są
pompki to w miejscu cewki nie da się nią ruszyć... Pomocy...
Ustawianie pompek to specjalny klucz. ( Niby można bez niego ale cieżko) do tego specjalna procedura. Więc albo pogięta listwa, stoi pompka, lub zły montaż i ustawianie. To cofanie w lewo do lekkiego oporu to nie jest dobre ustawianie
Nie tędy droga, czasem wystarczy że jedną dowolną wyciągniesz i działa. Tu trzeba wyjąć wszystkie i szukać śladów na listwie. Można też użyć suwmiarki.
Ja też na szkoleniu zagiołem listwę. Dlatego też z czasem opracowałem niezawodną metodę wkładania. Jak równiesz szybka metodę ustawiania, o większej dokładności od fabrycznej..
Kurcze chyba się porwałem z motyka na księżyc, tak patrzę. Jutro spróbuje jeszcze raz jak się nie uda chyba trzeba będzie szukać fachowca w okolicy. A może Ty kolego gdzieś z okolic jesteś?
Pierwsza pozycja to stop. Druga to start. Nie wiem czy dobrze widzę czy się tylko olej odbija ale widać ślady zagięcia i szorowania pazurka pompy o listwę.
Rysy to raczej po śrubokręcie, a zgięcie? Kurcze no nie wiem. To teraz tak, jaak mam wszystko wyjęte to listwa jest w pozycji stop. Jak ja przepchnę śrubokrętem w pozycję start i puszczę to wraca w pozycję stopu. To tak ma być?
Ok. To coś jest nie tak. Bo cewkę mam wyjęta, pompki też. Listwa się rusza płynnie pod palcem tylko wraca cały czas do pozycji że zdjęcia pierwszego. Czyli tym wycięciem wraca w kierunku chłodnicy.
Dodano po 3 [minuty]:
Ok. To coś jest nie tak. Bo cewkę mam wyjęta, pompki też. Listwa się rusza płynnie pod palcem tylko wraca cały czas do pozycji że zdjęcia pierwszego. Czyli tym wycięciem wraca w kierunku chłodnicy.
Dodano po 4 [minuty]:
Uczucie jest takie jagby ja pchała sprężyna jakaś w kierunku tej chłodnicy
Dodano po 29 [minuty]:
Znalazłem w sieci listwe co prawda bf6m 1013
a nie bf6m 1013e
Ale wycięcia wyglądają tak samo. Teraz pytanie, czy jest możliwość że ta sprężynka jakimś cudem się przedostała za ta podkładkę i teraz jest odwrotne działanie?
Nie nie ma możliwości żeby sprężynka gdzieś poszła, zdejmi regulator to tylko pięć śrub. Będziesz widzieć końcówkę listwy.
Ma wystawać ponad blok w kierunku koła zamachowego i dać się wepchnąć palcem w kierunku chłodnicy.
Witam. A więc tak: regulator wyjety, listwa wystaje i chodzi luźno najmniejszym palcem. Kanały pod kły z pompy są w pozycji startu, ale jak przyłożę regulator zpowrotem to listwa się cofa w pozycję stopu.
Zepsuty regulator?