Witam,
ten silnik nie toleruje instalacji gazowych (to samo Kia 1.4/1.6)
Zauwazyles podwyzszone spalanie i zapewne spadek mocy? = zuzyte zawory na wlasne zyczenie.
Pozdrawiam.
To fakt te silniki nie za bardzo tolerują instalacje gazowe. Jeżeli nowa instalacja to może mieszanka trochę bogato ustawiona. Do gazownika co montował i ponowna regulacja i diagnostyka silnika. Może sonda lambda źle wskazuje. Na jakich odcinkach latasz. Bo wiesz jazda ekonomiczna wokół komina to nie trasy 50 i więcej km. Benzyniaki na ssaniu palą więcej. Ogólnie gazu powinien więcej spalać te 20%. Do diagnostyki komputerowej problem się nadaje. Do sprawdzenia stan świec. Na gazie muszą być w stanie idealnym. Na benzynie nie jest to tak istotne. Przewody też. Gaz jest ekonomiczny bo jest tani, ale dochodzą inne koszty. Po montażu instalacji zaczął więcej palić. Lidzie dzisiaj wszystko gazują. Zwłaszcza w dobie sekwencyjnych układów wtryskowych gazu.
Wcześniej na benzynie też więcej palił. Gaz był już regulowany a gazownik tylko zapytał ile benzyny pali bo u niego wszystko jest ok. Świece oryginalne , też stawiam na sondę ale podłączenie pod komputer mnie czeka i powinienem mieć przyczynę. Miałem to samo w merivie w mieście paliła 13l benzyny trasa 7l Sonda do wymiany i spalanie zmalało do 9l w mieście a trasa nie zmieniło się . Jeżdzę teraz praktycznie w trasie po 30km .
to w koncu silnik ma 41tysiecy przejechane czy 100km przejachane?
Po zainstalowaniu gazy 1200km to zamalo abys cos tak szybko uszkodzil, ale skoro juz wczesniej byly problemy to pelna analiza silnika.
Z tego co pamietam to powinien spalac okolo 5-6l /100km, ta Meriva to z jakim silnikiem ? w miescie 13l/100km to jakis czolg albo silnik 3.0 Tak sie zastanawiam skoro to sie powtarza czy na to nie ma wplywu twoj styl jazdy? ja przykladowo jadac Kia sportage 1.6 nie jestem w stanie w miecie spalic wiecej niz 8l/100km w zimie nie bedac zawalidroga.
Pozdrawiam
Silnik 100 KM Przebieg 41 tyś w Merivie 1,6 benzyna 2007r. dlatego tyle palił bo sonda uszkodzona Może być zły olej silnikowy o mam castrol EDGE 5w30 ll a powinien być 5w30 m Może być przez olej Świece nie wymienione od nowości