Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereMierzejewski46 wrote:Bez sensu, ponieważ potrzebna kolejna szyna N za RCD dla tych odbiorów, o których kolega pisze.Z licznika przewód PEN na szynę PE. Z szyny PE na szynę N i dopiero na różnicówkę na górny zacisk w twoim przypadku. Odbiory; przewód L pod dolny zacisk L1 L2 lubL3 różnicówki, przewód N pod dolny zacisk N różnicówki. Przewód ochronny żółto zielony na szynę PE. Kto tak zrobił? Niespotykane ze złącza licznika bezpośrednio wydzielać żyłę ochronną. Może rysunek nie oddaje rzeczywistego podłączenia i z układu pomiarowego(licznika) rozdział następuje dalej na zaciskach przy liczniku, a może się wydawać, że wychodzi z licznika.
elpapiotr wrote:Bez sensu, ponieważ potrzebna kolejna szyna N za RCD dla tych odbiorów, o których kolega pisze.
Mierzejewski46 wrote:Tylko że mamy do czynienia z rysunkiem bardzo okrojonym, i nie wiemy, co autor ma na myśli zakreślając ten fragment z opisem "DOM". I zaczyna się gdybanie.elpapiotr wrote:Bez sensu, ponieważ potrzebna kolejna szyna N za RCD dla tych odbiorów, o których kolega pisze.
No to dajemy kolejną, jaki problem😉.
Dla odbiorów nie zabezpieczonych RCD tamta będzie, albo do zasilenia kolejnych różnicówek. Jak to mówią; każdy lekarzyk ma swój cmentarzyk, każda różnicówka ma swoją szynę N😜
atp2000 wrote:.Skrzynka dwór:
Ze słupa L1, L2, L3, PEN;
Fazy podpięte do C32, każda do pojedynczego;
Z C32 kable do licznika, PEN do licznika;
Z licznika kabel 5x6 czy 5x4 (dokladnie nie wiem) do domu, gdzie z zacisku licznika, gdzie zero jest wpięte wychodzą właśnie dwa z tego kabla 5-cio żyłowego (PE i N) - po prostu...
750kV wrote:atp2000 wrote:.Skrzynka dwór:
Ze słupa L1, L2, L3, PEN;
Fazy podpięte do C32, każda do pojedynczego;
Z C32 kable do licznika, PEN do licznika;
Z licznika kabel 5x6 czy 5x4 (dokladnie nie wiem) do domu, gdzie z zacisku licznika, gdzie zero jest wpięte wychodzą właśnie dwa z tego kabla 5-cio żyłowego (PE i N) - po prostu...
Trzeba te trzy przedlicznikowe zastąpić jednym S303 C32A.
Podział toru PEN w tym miejscu podyktowany jest zbyt małymi przekrojami żył po stronie odbioru, bo min. przekrój PEN dla miedzi, to 10 mm². Trzeba z zacisku (PEN) licznika wyjąć te dwie żyły i połączyć jedną o przekroju 10 mm² zacisk z szyną PEN następnie na tej szynie dokonać podziału na PE i N. Dalej uziemić tor PE (można wielokrotnie).
atp2000 wrote:Dlatego, że urządzenie trójfazowe przy wyłączeniu jednej z faz ulegnie uszkodzeniu. Zabezpieczenia przedlicznikowe odbiorów trójfazowych stosuje się zawsze jako współbieżne. Dziwię się, że coś takiego oplombowano.Z wymiana na S303 nie bedzie problemu, tylko dlaczego?
atp2000 wrote:Podział zostaw tam gdzie jest, tylko na listwie PEN, nie zacisku licznika. Pozostaje uziemienie toru PE niekoniecznie w punkcie podziału PEN.Nie mam możliwości podziału PEN w skrzynce w domu oraz uziemienia.
atp2000 wrote:Z wymiana na S303 nie bedzie problemu
750kV wrote:atp2000 wrote:Dlatego, że urządzenie trójfazowe przy wyłączeniu jednej z faz ulegnie uszkodzeniu. Zabezpieczenia przedlicznikowe odbiorów trójfazowych stosuje się zawsze jako współbieżne. Dziwię się, że coś takiego oplombowano.Z wymiana na S303 nie bedzie problemu, tylko dlaczego?atp2000 wrote:Podział zostaw tam gdzie jest, tylko na listwie PEN, nie zacisku licznika. Pozostaje uziemienie toru PE niekoniecznie w punkcie podziału PEN.Nie mam możliwości podziału PEN w skrzynce w domu oraz uziemienia.
mawerix123 wrote:atp2000 wrote:Z wymiana na S303 nie bedzie problemu
Ten wyłącznik powinien byś oplombowany, masz możliwość wyłączyć zasilanie przed nim skoro zasilanie z linii napowietrznej czy wymiana pod napięciem.
750kV wrote:Dlatego, że urządzenie trójfazowe przy wyłączeniu jednej z faz ulegnie uszkodzeniu. Zabezpieczenia przedlicznikowe odbiorów trójfazowych stosuje się zawsze jako współbieżne. Dziwię się, że coś takiego oplombowano.
750kV wrote:atp2000 wrote:Jest konieczne, niestety....Czy jest konieczne uziemienie toru PE?..
atp2000 wrote:
Czy jeżeli na razie zrobię podział, a później uziom, to będzie jakiś problem?
Do tej pory instalacja była bez uziomu, więc stąd moje pytanie?
Chyba, że przy podziale musi być uziom.
atp2000 wrote:Niekoniecznie przy podziale. Tor PE może być uziemiony za podziałem i to w wielu miejscach....Chyba, że przy podziale musi być uziom.
750kV wrote:Niekoniecznie przy podziale. Tor PE może być uziemiony a podziałem i to w wielu miejscach.
zbich70 wrote:atp2000 wrote:Sugeruję żeby zgłosić to dostawcy. Brak plomb o niczym jeszcze nie świadczy, ale zgłaszając to możesz uniknąć dodatkowych i niepotrzebnych komplikacji.plomb już nie ma, bo niestety same odpadły przy otwieraniu skrzynki.
750kV wrote:atp2000 wrote:Niekoniecznie przy podziale. Tor PE może być uziemiony za podziałem i to w wielu miejscach....Chyba, że przy podziale musi być uziom.
atp2000 wrote:To nie był elektryk, to taki "farbowany".Chciałem zrobić kiedyś taki uziom, ale znajomy elektryk powiedział mi, że po co skoro mam PEN i tam już jest wszystko pod kontrolą oraz, że rura zardzewieje i będzie po uziemieniu (u tu się mogę zgodzić)
elpapiotr wrote:atp2000 wrote:To nie był elektryk, to taki "farbowany".Chciałem zrobić kiedyś taki uziom, ale znajomy elektryk powiedział mi, że po co skoro mam PEN i tam już jest wszystko pod kontrolą oraz, że rura zardzewieje i będzie po uziemieniu (u tu się mogę zgodzić)
GK wrote:atp2000 wrote:To co? Mogę tą rurę użyć jako uziom?
Przepisy dopuszczają stosowanie uziomów naturalnych (np.. stalowych rur wodociągowych). Po wcześniejszym uzgodnieniu z ich właścicielem (wodociągami).