Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ustawienie kotła Cerapur Midi ZWB24-1RE

_Wawrzonn_ 18 Mar 2020 20:05 1374 1
    _Wawrzonn_
    Level 9  
    Witam,

W Grudniu odebrałem mieszkanie od dewelopera, mam zamontowany kocioł gazowy kondensacyjny Cerapur Midi ZWB24-1RE.
    W salonie na wewnętrznej ścianie jest zainstalowany regulator pokojowy Salus 091FLv2 (ściana wewnętrzna nie nasłoneczniona, regulator na wysokości 1,5m)

Mieszkanie 65m2 Parter
    Blok z cegły porotherm ocieplony
    W mieszkaniu grzejniki:
    2x 80cm
    2x 40cm
    + drabinka w łazience
    Wszystkie grzejniki otwarte "maksymalnie".

Ustawienia kotła:
    Maksymalna temp. zasilania : 60 °C
    temp. C.W.U : 45 °C

Ustawienia sterownika:
    temp "komfortowa" (od 6:00 - 23:00) : 22,2 °C
    temp "ekonomiczna: (od 24:00 - 6:00) : 21 °C

Problem z kotłem polega na tym że nie osiąga "zadanej" temperatury. W ciągu dnia włącza się co jakiś czas, temperatura rośnie ale tylko do pewnego momentu, grzejniki są ciepłe ale po czasie stygną a kocioł nie załącza się ponownie mimo że temperatura w pomieszczeniu nie jest taka jak zaprogramowana. Na sterowniku pokojowym ustawiona jest w dzień temperatura 22,2 °C, na sterowniku pojawia się ikonka "palnika" a odczyt temperatury pokazuje około 21,8 °C więc teoretycznie kocioł powinien pracować ale się nie włącza. W jaki sposób powinien być ustawiony kocioł żeby wszystko działało poprawnie? Przy pierwszym uruchomieniu teoretycznie serwisant wszystko ustawił (jest podbite pierwsze uruchomienie i deweloper twierdzi że była regulacja) ale niestety nie działa to dobrze.

Drugą sprawą jest "spalanie" z pierwszych faktur które dostałem wynika że w 2 miesiące (05 grudzień - 05 luty) zużycie wyniosło 284 m3 gazu czyli około 580zł. Porównałem zużycie ze znajomym który ma identyczne mieszkanie na parterze i identyczny kocioł + sterownik i u niego za ten sam okres wyszło około 400zł (nie pamiętam ile m3). W instrukcji znalazłem informacje że ten kocioł ma moc maksymalną 24kW. Gdzieś w internecie znalazłem informację że dla mieszkania o moim metrażu powinno wystarczyć około 6kW i można tą moc zmniejszyć w ustawieniach serwisowych. Jaką faktycznie moc powinien mieć kocioł? Czy zmniejszenie mocy pieca wpłynie na zmniejszenie zużycia gazu? Jak zmniejszenie mocy wpływa na "komfort" użytkowania?
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Zmniejszenie mocy wydłuży poszczególny cykl pracy kotła.
    Dłużej będzie się rozgrzewał, mniej gazu zużywał, grzejniki będą dłużej ciepłe.

To, że przy 21,8*C nie pracuje możę mieć dwie przyczyny.
    Pierwsza to histereza pracy sterownika pokojowego, która jest regulowana w zakresie 0,25 lub 0,5*C
    Sprawdź, która jest u Ciebie.
    Druga przyczyna to antytakt kotła. Masz dość mocno prze mocowany kocioł więc on się załącza, szybko przegrzewa i musi się wyłączyć.
    Ponownie załączy się dopiero po ok. 3 min i to może być ten czas gdy masz wymaganie grzania, a kocioł nie działa. Obniżenie mocy maksymalnej powinno trochę złagodzić ten problem.

Jeśli chodzi o zbyt dużą moc kotła do mieszkania to tutaj niestety ta moc potrzebna jest do zagrzania CWU. Taka cena za brak zasobnika.

Duże zużycie gazu może też powodować częste odkręcanie ciepłej wody w małych ilościach.
    Jeśli potrzebujesz coś spłukać to używaj tylko zimnej wody. Każde odkręcenie ciepłej, nawet ja ta nie doleci do kranu, powoduje szereg działań ze strony kotła.