Osobiście lubię ich ciepło (dosłownie)
i prostotę aplikacji (nie zawsze:!:
)
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamalnus napisał:poza tym są baaaardzo modne! - czy ktoś sie przyzna ?
marcin_oizo napisał:Lampe to zaje.... wynalazek. Chwała dla Edisona, to on to zrobił!
dark_one napisał:Lampy mają swoje wady i zalety i cieszy mnie że po zachłyśnięciu się techniką półprzewodnikową częściowo powrócono (przynajmniej w niektórych dziedzinach) do korzystania z lamp. Swoją drogą powracając do wady o której mówił w swojej wypowiedzi Preskaler - konieczności żażenia lamp - czytałem dawno temu w rosyjskiej książce o pracach nad materiałem mającym zdolność emisji termoelektronowej następującej już w temperaturze pokojowej. Z tego co pamiętam nuwistory miały włókna żażenia wykonane z materiału nie wymagającego dostarczania tak dużej ilości energii ... Czy ktoś może wie coś więcej na ten temat ?
dark_one napisał:Przepraszam za orta - zrobiony z rozpędunatomiast ciekawiło mnie czy ktokolwiek pokusił się o wykorzystanie takowej emisji w przyrządach z serii lampy elektronowe gdyż mam podobny pogląd co do stabilności (a może nawet celowości) takiego rozwiązania, niemniej pomysłowość konstruktorów nieraz zaskakuje.
Pozdrawiam