Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wykonanie konwertera midi -> control voltage

ShakenSoda 21 Mar 2020 13:04 450 4
NDN
    ShakenSoda
    Level 2  
    Witam! Szukam informacji na temat wykonania konwertera informacji midi na 6 bądź 4 zestawy wyjść control voltage, gate oraz midi cc1. Czy jest tu ktoś kto by się tego podjął? Jeśli tak to w jakiej cenie? (planuję budowę własnego syntezatora polifonicznego)
  • NDN
    adambyw
    Moderator of Acoustics
    Opisz dokładniej co chcesz uzyskać. Twoja wypowiedż jest dość pobieżna.
    Chcesz to sam ogarnąć czy zlecić?

Jak chcesz to sam ogarnąć to jest to właściwie koszt procesora i kilku elementów pobocznych (myślę poniżej 70zł z programatorem). Można zaprzęgnąć atmegę (20zł) z progamatorem usbasap (10-20zł). Cała reszta to praktycznie soft. Można użyć gotowych bibliotek z arduino, czy na czysty procesor.
  • NDN
    ShakenSoda
    Level 2  
    adambyw wrote:
    Opisz dokładniej co chcesz uzyskać. Twoja wypowiedż jest dość pobieżna.
    Chcesz to sam ogarnąć czy zlecić?

Jak chcesz to sam ogarnąć to jest to właściwie koszt procesora i kilku elementów pobocznych (myślę poniżej 70zł z programatorem). Można zaprzęgnąć atmegę (20zł) z progamatorem usbasap (10-20zł). Cała reszta to praktycznie soft. Można użyć gotowych bibliotek z arduino, czy na czysty procesor.

Chcę uzyskać moduł w który wepnę kabel MIDI z mojego kontrolera, wcisnę jakieś klawisze, a on puści napięcia odpowiednie zagranym nutom. Takie moduły są dostępne, ale monofoniczne. Czyli mogą wysłać tylko jeden zestaw tych cv, odpowiedni dla jednej nuty. Moim celem jest syntezator polifoniczny, więc potrzebuję konwertera który będzie miał 6 albo 4 takich zestawów wyjść. Na każdy taki zestaw składało by się: wyjście cv w systemie 1v/oct (czyli standard napięć kontrolujących dla oscylatorów, napięcie wzrasta o jeden v = podwaja się częstotliwość oscylacji, pomiędzy tym jest 12 kroków, tyle ile półtonów w oktawie) , wyjście gate czyli system gdzie długość trwania nuty jest podawana jako ciągły sygnał powyżej 5v, oraz PRZYPISYWALNE wyjście midi cc1/ pitch bend, cokolwiek bym chciał ustawić tam.
    Niestety nie jestem za bardzo w stanie wykonać tego sam na obecny moment więc próbuję się rozeznać po kosztach zlecenia tego jakiemuś pasjonatowi. Chyba że ktoś posiada łopatologiczne instrukcje typu zlutuj to i tamto, wklep gotowy kod taki i taki. Jestem nowy w temacie więc nie wiem nawet jakie są możliwości.
    jarekz_2
    Level 16  
    ShakenSoda wrote:
    (...)Moim celem jest syntezator polifoniczny, więc potrzebuję konwertera który będzie miał 6 albo 4 takich zestawów wyjść. Na każdy taki zestaw składało by się: wyjście cv w systemie 1v/oct (czyli standard napięć kontrolujących dla oscylatorów, napięcie wzrasta o jeden v = podwaja się częstotliwość oscylacji, pomiędzy tym jest 12 kroków, tyle ile półtonów w oktawie) , wyjście gate czyli system gdzie długość trwania nuty jest podawana jako ciągły sygnał powyżej 5v, oraz PRZYPISYWALNE wyjście midi cc1/ pitch bend, cokolwiek bym chciał ustawić tam(...)

Na pierwszy rzut oka wychodzi na to, że potrzebujesz przynajmniej 12 wyjść analogowych. Ja bym to wszystko zrobił na mikrokontrolerze serii STM32F0, np. STM32F078CBT6. Ma on 2 wyjścia 12-bitowego przetwornika C/A. Każde wyjście uzupełniamy demultiplekserem analogowym np. HC4051, 8 kondensatorami rzędu 1nF i 8 wtórnikami na wzmacniaczach operacyjnych. W ten sposób (używany w większości wielogłosowych syntezatorów analogowych) otrzymujemy 16 wyjść analogowych o rozdzielczości 12 bitowej i dokładności rzędu 0,1%. Wyjścia "gate" to oczywiście cyfrowe wyjścia mikrokontrolera.
    Warto wziąć pod uwagę fakt, że w syntezatorach analogowych układy LFO i ADSR często realizowano programowo w mikroprocesorze, co oszczędzało zrobienia sporego kawałka hardware'u. Więc wygląda mi na to, że najlepiej byłoby mieć na każdy głos 3 wyjścia analogowe: 1 dla VCO, 1 dla VCF i 1 dla VCA, wszystkie modulacje robić w mikrokontrolerze, a "na zewnątrz" wysyłać już gotowe, zmodulowane napięcia odpowiadające bieżącym częstotliwościom VCO i VCF oraz poziomowi VCA. Wtedy wyjścia GATE byłyby niepotrzebne.
    paszczak_85
    Level 2  
    Witam wszystkich,
    Ostatnio sam zastanawiałem się jak zrobić konwerter midi/cv żeby sterować brzmieniem mojego VCS3.
    Problemem było, że nie każdy ma standard 1V/oct (u mnie np jest 0.32V/oct).
    Doszedłem do wniosku, że dobrym rozwiązaniem jest zbudowanie analogowego sekwencera 16 krokowego.
    Też daje sporo możliwości, a nie jest taki trudny do zbudowania (sporo schematów jest dostępnych-np MFOS).
    Masz pełną kontrolę napięcia na coarse i fine.
    Już jestem na etapie okablowania, później tylko kalibracja oscyloskopem. Póki co koszt jakieś 200-300zł.