Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Prawdopodobny brak jednej fazy

21 Mar 2020 14:37 588 26
  • Poziom 9  
    Dzień dobry wszystkim

    Mam taki mały problem , posiadam piłę na tzw. siłę która po podłączeniu do sieci buczy. U sąsiada wszystko działa czyli u mnie jest jakaś awaria.
    Jak budowałem chałupę 10 lat temu i panowie z zakładu energetycznego podłączali mi do niego prąd od razu założyli mi gniazdo siłowe, którego do tej pory nie używałem, więc prawdopodobnie od początku coś źle zrobili (chyba).
    Sprawdziłem napięcia w gniazdku i tak w L1,L2,L3 jest napięcie 230V, potem miernikiem sprawdziłem między fazowe i gdy łączyłem L1 i L2 mam 400V L1 i L3 mam 400V ,ale przy L2 i L3 jest 0 i to chyba już jest nie dobrze.
    Jestem raczej laikiem w tych sprawach ,ale prosiłbym o jakieś opinie, sugestie, w tej kwestii.
    Czy jest jeszcze coś co sam mogę sprawdzić ? Jeżeli to grubsza sprawa , to czy prosić o pomoc jakiegoś fachowca, czy raczej uderzać do zakładu energetycznego?
  • Poziom 42  
    Jeśli u sąsiada jest dobrze( czym sprawdzane, silnik 3 fazowy chodzi?), to problem jest u Ciebie.
    Rollexus napisał:
    Sprawdziłem napięcia w gniazdku i tak w L1,L2,L3 jest napięcie 230V, potem miernikiem sprawdziłem między fazowe i gdy łączyłem L1 i L2 mam 400V L1 i L3 mam 400V ,ale przy L2 i L3 jest 0
    Ten pomiar sugeruje że faza L2 i L3 jest tą samą fazą.
  • Specjalista elektryk
    stanislaw1954 napisał:
    Ten pomiar sugeruje że faza L2 i L3 jest tą samą fazą.

    Co oznacza, że "fachowcy" z zakładu zgubili jedną fazę lub aż strach pomyśleć gdzie ją przyłączyli.
  • Poziom 43  
    Wygląda to jakby L2 i L3 były wspólne.
    Do sprawdzenia samo podłączenie w tym gnieździe, sprawdzenie obwodu zasilania tego gniazda, wraz z jego zabezpieczeniem.
    Poproś kogoś (elektryka oczywiście) do zdiagnozowania.
  • Poziom 42  
    opornik7 napisał:
    Co oznacza, że "fachowcy" z zakładu zgubili jedną fazę lub aż strach pomyśleć gdzie ją przyłączyli.
    To może oznaczać, tylko tyle, że albo nie sprawdzono działania gniazda siłowego wcześniej, albo coś się stało z jakiejś przyczyny , o której na razie nie można więcej powiedzieć, bo jeszcze nie ustalono.
  • Poziom 39  
    Witam .
    Pomiar samym miernikiem jest niewystarczający .Należy zrobić pomiar żarówką przykładowo 230V/60W na przewodach ;
    L1 do N
    L2 do N
    L3 do N
    W żadnym przypadku nie dokonywać pomiaru między przewodami fazowymi .
    Błędne wskazanie multimetrem może być spowodowane przez włączone odbiorniki do instalacji.
    Lecz jeśli jesteś laikiem w tych sprawach ,to koniecznie niech sprawdzi to elektryk.
  • Poziom 9  
    Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi

    stanislaw1954 napisał:
    Jeśli u sąsiada jest dobrze( czym sprawdzane, silnik 3 fazowy chodzi?), to problem jest u Ciebie.

    Tak podłączałem piłę u sąsiada i chodziła, u mnie jest lekkie drgnięcie i buczenie silnika.
    nikusert napisał:
    Pomiar samym miernikiem jest niewystarczający .Należy zrobić pomiar żarówką przykładowo 230V/60W na przewodach ;
    L1 do N
    L2 do N
    L3 do N


    Zrobiłem pomiar żarówką 25W/230V tylko taką starego typu znalazłem no i na wszystkich L1,L2,L3 świeci.
    nikusert napisał:
    W żadnym przypadku nie dokonywać pomiaru między przewodami fazowymi .

    Słyszałem kiedyś że można żarówką sprawdzić między fazowe tylko trzeba to robić szybko żeby nie spalić i niby jak mocno zaświeci to jest ok a jak normalnie to lipa. Nigdy nie próbowałem bo mam miernik :D
    Pewnie będę musiał się z tym problemem jakoś przemęczyć bo teraz w czasie tej zarazy nikt nie będzie chciał przyjechać.
  • Poziom 43  
    Rollexus napisał:

    Słyszałem kiedyś że można żarówką sprawdzić między fazowe tylko trzeba to robić szybko żeby nie spalić

    Nie zupełnie tak. Trzeba dwie żarówki połączyć szeregowo i wówczas dokonać pomiaru międzyfazowego.
  • Poziom 42  
    A jakie masz gniazdo , bo może w nim coś jest źle podłączone?
  • Poziom 9  
    Gniazdo mam 16A 5 bolcowe po otwarciu obudowy 3 przewody na fazy - szary L1 czarny L2 i brązowy L3 oraz niebieski N i żółty uziemienie. Wszystkie pomiary robiłem bezpośrednio na tych kablach
  • Poziom 42  
    Ja bym sprawdził z drugiej strony kabla, tzn. tam gdzie jest zabezpieczenie, zakładając, że przewody idą bezpośrednio z tablicy(skrzynki) bezpiecznikowej. Jeśli trzymać się oznaczeń, czarny i brązowy są pod jednym zaciskiem na bezpieczniku trójfazowym.
  • Poziom 39  
    Lub źle podłączony bezpiecznik trójfazowy ,jego zasilanie (dwie te same fazy).
  • Poziom 27  
    A może kolejność faz jest pomylona?
  • Poziom 39  
    Przy złej kolejności faz ,odwrotne obroty na silniku .
  • Poziom 9  
    stanislaw1954 napisał:
    Ja bym sprawdził z drugiej strony kabla, tzn. tam gdzie jest zabezpieczenie, zakładając, że przewody idą bezpośrednio z tablicy(skrzynki) bezpiecznikowej. Jeśli trzymać się oznaczeń, czarny i brązowy są pod jednym zaciskiem na bezpieczniku trójfazowym.

    Zrobiłem tak jak podpowiedziałeś, do tego jeszcze wyłączyłem bezpiecznik 3 fazowy i sprawdziłem napięcie na gnieździe i okazało się że na L2 jest ciągle 230V.
    Po kablach doszedłem że L2 jest podłączone do zupełnie innego bezpiecznika. :D
    Teraz pytanie - czy mogę go przełożyć do tego trójfazowego i zobaczyć co z tego wyniknie?(oczywiście każda faza osobno)
  • Poziom 42  
    A w tym bezpieczniku trójfazowym są wszystkie przewody podłączone, czy brakuje jednego?
  • Poziom 43  
    Rollexus napisał:

    Zrobiłem tak jak podpowiedziałeś, do tego jeszcze wyłączyłem bezpiecznik 3 fazowy

    Czy do niego są podłączone wszystkie fazy ? (wyjściowe)
    Jeśli tak, to możliwe jest że zostały one pomylone i zasilają inny układ.
  • Poziom 9  
    Na wyjściu tego bezpiecznika raczej są wszystkie fazy, bo sprawdziłem miernikiem między fazowo i tam wszędzie wychodzi 400V nigdzie zero tak jak na gnieździe
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    Rollexus napisał:
    Na wyjściu tego bezpiecznika raczej są wszystkie fazy,
    Nie chodziło o to czy tam jest napięcie, ale o to czy są podłączone wszystkie przewody.
  • Pomocny post
    Poziom 42  
    To że na wyjściu bezpiecznika są wszystkie 3 fazy to OK, ale pytanie brzmiało, czy na wyjściu są podłączone wszystkie trzy przewody. W zasadzie powinno być ich po jednym w każdym wyjściu, chyba że coś innego jeszcze z tego bezpiecznika jest zasilane.
  • Poziom 9  
    Z tego bezpiecznika wychodzi kilka przewodów, ale do gniazda na pewno idą tylko 2
  • Poziom 43  
    Rollexus napisał:
    Z tego bezpiecznika wychodzi kilka przewodów,

    Więcej niż jeden spod zacisku ?
  • Poziom 9  
    Tak po dwa z zacisków. Być może elektryk podłączył mi pod niego pompę ze studni głębinowej, choć chyba nie tylko bo jak wyłączam ten bezpiecznik to gaśnie mi światło w piwnicy, więc jakiś misz masz tu jest. 😳
  • Poziom 42  
    Pompa , jest możliwa. A może ten przewód pomylony jest właśnie z przewodem światła z piwnicy który miał iść z tego bezpiecznika o którym pisałeś w#15.
  • Poziom 18  
    Może jest brak jednej fazy (np. spalony bezpiecznik) a napięcie 230V na danej fazie pojawia się przez inny odbiornik podłączony do tego obwodu.
  • Poziom 9  
    Był pomylony kabel od światła z tym od gniazda. Zamieniłem oba przewody i wszystko hula. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i pomoc, sam bym do tego nie dotarł.
    Pozdrawiam😊
  • Poziom 39  
    [quote="Rollexus"]

    nikusert napisał:
    Pomiar samym miernikiem jest niewystarczający .Należy zrobić pomiar żarówką przykładowo 230V/60W na przewodach ;
    L1 do N
    L2 do N
    L3 do N
    To błędna metodyka.
    W przypadku np. L1, L2, L2(zamiast L3) miernik pokaże 3 napięcia. A jednej fazy brak.

    Przy pomiarze napięć międzyfazowych miernik pokaże brak jednej fazy.
    Rollexus napisał:
    Słyszałem kiedyś że można żarówką sprawdzić między fazowe tylko trzeba to robić szybko żeby nie spalić i niby jak mocno zaświeci to jest ok a jak normalnie to lipa. Nigdy nie próbowałem bo mam miernik
    Tak jak piszesz żarówka się natychmiast spali.
    Może się rozerwać.
    Stosuje się dwie żarówki 230V 15W połączone szeregowo.