Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AWARIA ELEKTRYCZNEGO WSPOMAGANIA KIEROWNICY LANCIA YPSILON 2004

MikolajLancia 21 Mar 2020 20:30 2337 8
    MikolajLancia
    Level 2  
    Witam, mam lancie ypsilon 2004 1.2 60km od jakiegoś czasu zapala się kontrolka z czerwoną kierownicą i pojawia sie komunikat ,,Power Sterring Failure". Wspomaganie dalej działa w trybie City również. Jedynie raz przy odpalaniu nie było wspomagania, czuć było lekko spalenizną, ale później po ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy. Dzień wcześniej wymieniłem żarówki trzeciego światła STOP i nie wiem czy to też mogło być przyczyną zwarcia i większego poboru prądu? Mechanik powiedział mi, że musze wymienić całą pompę lub czujnik skrętu jeśli się da go wymienić osobno i własnie mam pytanie czy można sam czujnik wymienić bez wymiany całej pompy. Czytałem na różnych forach, że to może być też słaby akumulator, lub coś z przewodami elektrycznymi lub też alternatorem. Bardzo bym był wdzięczny, żeby ktoś mi doradził czy rzeczywiście musze wymienić cała pompe czy wystarczy tylko ten czujnik bądź czy nie jest tu problem elektryki.
    Dziękuje za odpowiedzi i serdecznie pozdrawiam.
    radiogaga
    Service technician RTV
    Zacznij od dobrej diagnozy komputerowej z kodami błędów.Tam jest EPS,a nie pompa.Czujniki wymienia się,lecz trzeba mieć doświadczenie.
    MikolajLancia
    Level 2  
    Dziekuje za informacje, niestety moj mechanik ma komputer ktory mu wskazuje ze jest to blad czujnika.
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Popraw luty w układze wspomagania.
    MikolajLancia
    Level 2  
    Ok przekaże mechanikowi, dziekuje za radę 🙂
    radiogaga
    Service technician RTV
    Czujnik do wymiany.Wspomaganie typu Panda.Lutowanie na 99% zbędne.
    Zbigniew 400
    Level 38  
    Jestes taki pewny bez oglądania.
    Mi wystarczyło poprawic luty.
    MikolajLancia
    Level 2  
    Tez to słyszałem tylko proszę mi napisać czy jest to czesc która można sama wymienić czy trzeba razem z całym tym układem? Będę wdzięczny za odpowiedz
    radiogaga
    Service technician RTV
    Tak jak pisałem czujnik jest wymienny.Sam kosztuje poniżej 400zł.Prawie drugie tyle wymiana.Trzeba mieć wiedzę i umiejętności techniczne,by precyzyjnie wymienić.Jeśli tester pokazał błąd czujnika na 99% jestem pewien,że jest on do wymiany.Zawodowo naprawiam układy wspomagania.