Przy cenie ESP8266 można dwa takie urządzenia połączyć przez UART. Jeden pracuje w ESP NOW, a drugi jest normalnie w sieci WiFi. UART jest buforowany, co przy małych paczkach danych daje nam niemal asynchroniczną komunikację.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekrzbor wrote:UART jest buforowany, co przy małych paczkach danych daje nam niemal asynchroniczną komunikację.
grzeg26 wrote:
Przeszukałem neta wczoraj i nie znalazłem żadnego tutoriala na ESP8226 który sczytywał by dane z czujników np temperaturę i wyświetlał by ją na własną stronę www w sieci lokalnej i dodatkowo zbierał dane np. z innego ESP8226 który sczytuje inne czujniki np temperaturę z za okna i wyświetlał ją również na tej stronie.
grzeg26 wrote:Już w kodzie jest użyta bibliotek esp_now.h zamiast espnow.h.
krzbor wrote:Oczywiście, wszystko zależy co się przesyła. Jeśli są to odczyty czujników (np. temperatury, położenia itp.), to zwykle mamy do czynienia z pojedynczymi bajtami.
grzeg26 wrote:Tu nie ma długich przewodów - myślałem o połączeniu obu układów będących obok siebie - przewody mogą mieć 5 cmZ tym podłączeniem innego ESP8226 do ESP8226 ze stroną WEB przez UART żeby można było odebrać dane za okna lub z piwnicy, to myślałem o tym ale ja nie chcę żadnych przewodów więc to odpada.
dktr wrote:150ms
startrek1p2p wrote:Dobra, mam problem z tym Esp-Now. Niby powinna sie pojawić po zainstalowaniu płytek, ale nic nie ma. Szukałem na necie <espnow.h> oraz <esp_now.h> i nigdzie nie moge znaleźć(albo nie wiem jak szukac) paczek tej biblioteki nie wspominając o arduino IDE
khoam wrote:startrek1p2p wrote:Dobra, mam problem z tym Esp-Now. Niby powinna sie pojawić po zainstalowaniu płytek, ale nic nie ma. Szukałem na necie <espnow.h> oraz <esp_now.h> i nigdzie nie moge znaleźć(albo nie wiem jak szukac) paczek tej biblioteki nie wspominając o arduino IDE
Post #35
efi222 wrote:Slave pracuje w trybie AP i Stacji i może pracować jako odbiornik danych ESP Now niezalezny od sieci wifi, albo odebrane dane może wyświetlać na wygenerowanej przez niego stronie w sieci lokalnej. W tym drugim przypadku Slave łączy się z punktem dostepowym sieci lokalnej. W takim przypadku w modułach nadawczych Master nalezy ustawić kanał naszej sieci lokalnej. Slave ustawia kanał automatycznie po podłączeniu do punktu dostępowego.
efi222 wrote:Jeśli ktoś jest zainteresowany mogę udostępnić wsady modułu nadawczego i odbiornika do testowania.
grzeg26 wrote:
Z tym podłączeniem innego ESP8226 do ESP8226 ze stroną WEB przez UART żeby można było odebrać dane za okna lub z piwnicy, to myślałem o tym ale ja nie chcę żadnych przewodów więc to odpada.
Uniwersytet3Wieku wrote:Problem nr 2 polega na tym, że nie potrafię uruchomić wspolnie na ESP1 komunikacji przez wifi z routerem i w tym samym czasie komunikacji z ESP2 przez ESP-NOW. Komunikacja musi byc w 2 strony. Naczytalem sie proponowanych rozwiazan i albo nic nie rozumiem bo jeszcze za mało umiem albo polecane rozwiazanie to restart ESP co wydaje mi sie rozwiazaniem ktore wprowadzi opoznienia w komunikacji itd. - wyglada na totalnie amatorskie rozwiazanie.
Uniwersytet3Wieku wrote:Tak więc moja wiedza to basic, nie znajduje prostego tutoriala wyjasniajacego jak wyslac z ESP1 na ESP2 danych z kilku czujnikow lub stanu przycisku itp przez ESP-NOW
Uniwersytet3Wieku wrote:nie trafilem na razie na łopatologiczne materialy zeby krok po kroku ktos wyjasnil zasady komunikacji, tryby pracy, polecenia, skladnie... nie potrzebuje nic skomplikowanego... znasz jakąs dobrą stronę, ksiązke, kurs? proste szkice na yt jak przesyłac dane miedzy kontrolerami?