Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Takie trochę dziwne pytanie o pastę do lutowania SMD.

keseszel 21 Mar 2020 21:17 555 7
    keseszel
    Level 26  
    Na wstępie - lutuje tylko tinolem, montaż przewlekany.
    Coraz częściej zdarza mi się borykać z SMD.
    Moje pytanie - jaka pasta.. Temat zapewne walkowany setki razy, pojawia się KOKI. Ja robię myk własnoręczny. Roztapiam tinol w bobla, potem go szlifuje pilnikiem. Potem mieszam z pastą lutowniczą opiłki cyny. No i mam coś do lutowania SMD. Co stosują Koledzy? Bo tak coś czuję, że mam jakąś dziwną manufakturę. Aczkolwiek przyznam, że całkiem fajnie się tym lutuje.
    Takie trochę dziwne pytanie o pastę do lutowania SMD.
    n6210
    Level 29  
    Ja SMD lutuję zwykłą cienką cyną z topnikiem... pasta to do pieca, ew. do reballingu BGA. Jak robisz sam to OK możesz się bawić jak ci tak wygodnie, ale gotowa to trochę drogo wychodzi i nie widzę też większych plusów jej używania.
    Grendel
    Level 21  
    Witam.
    Też uważam, że do lutowania ręcznego SMD najwygodniej jest używać cienkiej cyny z topnikiem (0.25-0.5 mm).
    Jeśli powierzchnia (PCB lub elementów) jest już nieco utleniona, to warto dodać odrobinę topnika żelowego
    np. typu Alpha RMA-7 Flux Gel.
    keseszel
    Level 26  
    Mam taką cienką, znalazłem. Mam też zwykłą ok. 0.8 mm lub 1 mm. Ale znalazłem też takie coś..

Takie trochę dziwne pytanie o pastę do lutowania SMD. Takie trochę dziwne pytanie o pastę do lutowania SMD.

Lutowałem tym miedź w instalacji wodnej. Sprawdzę w najbliższym czasie na szrotach jak się sprawuje.
    n6210
    Level 29  
    Pytanie jaki to coś ma skład. Chodzi o to, że jak nie dajesz płytki po lutowaniu do myjki to topnik nie może być kwaśny (a takie wynalazki mogą być) bo ci po jakimś czasie nieusunięty topnik złapie wilgoć i skorodują ścieżki/elementy/przewody czy co tam przylutowałeś. Doświadczenie mówi, że mało kiedy da się bez mujki usunąć cały topnik. Miałem kiedyś z tym problem (jakiś polski topnik niby do elektroniki, dość twardy) więc od dość dawna używam moim zdaniem lepszych topników Amtech 559 (praca) i Alfa RMA7 (dom). Bywa też, że topnik jest OK ale np zmieni ci parametry elektryczne układu bo np odrobinę przewodzi :) też znam takie przypadki. Wszystko zależy co lutujesz oczywiście bo co innego układ BGA co innego jakiś SOT czy duże elementy bierne np. 1206 czy kable.
    keseszel
    Level 26  
    Sprawdziłem tą pastę. Lutowalem przewody pomiarowe i całkiem fajnie brała.
    keseszel
    Level 26  
    Dziękuję za zwrócenie uwagi, sprawdzę. Generalnie nie zwracam na takie coś jak opis składu, a tu błąd..