zwirekn wrote: Delphi podłaczony do latopa
Przypuszczam, że ten Delphi to "chiński" klon skoro pisze, że kod usterki nieznany.
W DTC Opla nie ma takiego błędu jak 12200, dla marki Opel błędy są poprzedzane następującymi oznaczeniami:
B – nadwozie (Body)
C – podwozie (Chassis)
P – układ napędowy (Powertrain)
U – komunikacja (Network Communication)
Podpiąłbym auto pod dedykowany interfejs dla tej marki jak np: Op-com, Tech2, Opel Scanner, alternatywą jest płatna aplikacja Scan My Opel, działająca z ELM 327 (przetestowałem kilka aut z silnikami DTI, z czystej ciekawości i działa bardzo dobrze ale to taka "mini" zabawka do podglądu błędów, parametrów rzeczywistych jeśli nie mam możliwości skorzystania z bardziej zaawansowanych interfejsów).
Błąd który wyskoczył tj. P1345 pochodzi od czujnika położenia wałka pompy wtryskowej - na podstawie sygnału z tego czujnika jest obliczana prędkość pompy wtryskowej.
Dodam jeszcze, że pedał hamulca, może również wywoływać błąd P1220, ponieważ jest czujnik pod pedałem hamulca, a jego sygnały wchodzą do sterownika silnika - nawet na tej prostej aplikacji Scan My Opel - jest funkcja sprawdzania tego czujnika w postaci aktywny/nieaktywny.
Sprawdź jeszcze kable które idą ze sterownika pompy wtryskowej - czy przypadkiem izolacja na którymś z czujników nie jest uszkodzona, i nie zwiera do masy - co by było prostym problemem.
Do sprawdzenia również parametry: Rzeczywisty początek wtrysku, Prędkość obrotowa pompy wtryskowej - szczegółowe informacje w pliku który zamieściłem wcześniej.
Pozdrawiam