Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ninebot es2 - Po wymianie mosfetu hulajnoga się wyłącza

soflesone 22 Mar 2020 13:47 2418 5
    soflesone
    Level 4  
    Mam problem z hulajnogą Ninebot es2, początkowo uległa znanej awarii gdzie przepala ścieżkę na płycie głównej przy jednym z kabli zasilania silnika przez co wibrował on i wydawał hałas.

Sprawdziłem i oba mosfety na jednej linii były zwarte, wymieniłem na inne mosfety (z hulajnogi xiaomi m365) nie są one dokładnie takie same:
    oryginalnie były zainstalowane mosfety NCEP01T13A i nadal 6 jest takich zamontowanych natomiast 2 zwarte zastąpiłem NCEP85T14.

Hulajnoga się uruchamia można się z nią połączyć itp ale zaraz po naciśnięciu gazu wyłącza się, można ją włączyć na nowo ale znowu po dodaniu gazu natychmiast się wyłącza.

Macie może jakieś rozwiązanie, czy najzwyczajniej mosfety które dałem w zastępstwo nie nadają się ?

Dzięki bardzo za jakąkolwiek pomoc
  • Helpful post
    slawko_k
    Level 34  
    Wg mnie tranzystory dałeś Ok tylko jeszcze gdzieś jest na którymś zwarcie.
    A samą baterię pod obciążeniem sprawdziłeś czy sprawna
    soflesone
    Level 4  
    slawko_k wrote:
    Wg mnie tranzystory dałeś Ok tylko jeszcze gdzieś jest na którymś zwarcie.
    A samą baterię pod obciążeniem sprawdziłeś czy sprawna

Bateria jest sprawna, działa na innej płycie głównej. Właśnie wydaje mi się że wszystkie tranzystory są sprawne, jedyna różnica jaką zauważyłem, to większy opór o 130kΩ na tych wymienianych tranzystorach, nie wiem czy ma to jakiś związek z tym co się dzieje ?

Ninebot es2 - Po wymianie mosfetu hulajnoga się wyłącza Ninebot es2 - Po wymianie mosfetu hulajnoga się wyłącza

Tak to wygląda, tył troszkę druciarstwo ale wypaliło ścieżki.
    Pomiędzy G a S na wszystkich 8 mam 9,96-9,99 kΩ
    Na oryginalnych pomiędzy D i S mam 1,103mΩ natomiast na wymienionych 1,234mΩ
  • Helpful post
    slawko_k
    Level 34  
    Wyłącza się z odłączonym silnikiem?
    Sprawdzałeś driver tych uszkodzonych tranzystorów?
    Po włączeniu ale bez dodawania gazu sprawdzałeś czy napięcia na kazdej fazie są identyczne?
    soflesone
    Level 4  
    slawko_k wrote:
    Po włączeniu ale bez dodawania gazu sprawdzałeś czy napięcia na kazdej fazie są identyczne?

Wszystko sprawdziłem ale na odpiętej płycie i miałeś rację, był uszkodzony jeden rezystor zamiast 5,1Ω miał przeszło 150kΩ i do tego oberwała jedna dioda t4, diodę i rezystor wziąłem ze starej płyty laptopa niestety nie miał żadnego rezystora 5,1Ω i wstawiłem taki który ma 3Ω.

Teraz co się zmieniło, opory na jednym z wymienionych tranzystorów są normalne takie jak pozostałych natomiast na drugim wymienionym tranzystorze nadal zamiast 1,07mΩ mam 1,20mΩ :/

Edit: Płyta naprawiona, okazało się że na tym pierwszym tranzystorze mają być wyższe opory, wszystko działa tak jak powinno. Dziekuję bardzo za pomoc :)
    soflesone
    Level 4  
    slawko_k wrote:

Wszystko sprawdziłem ale na odpiętej płycie i miałeś rację, był uszkodzony jeden rezystor zamiast 5,1Ω miał przeszło 150kΩ i do tego oberwała jedna dioda t4, diodę i rezystor wziąłem ze starej płyty laptopa niestety nie miał żadnego rezystora 5,1Ω i wstawiłem taki który ma 3Ω.

Teraz co się zmieniło, opory na jednym z wymienionych tranzystorów są normalne takie jak pozostałych natomiast na drugim wymienionym tranzystorze nadal zamiast 1,07mΩ mam 1,20mΩ :/

Edit: Płyta naprawiona, okazało się że na tym pierwszym tranzystorze mają być wyższe opory, wszystko działa tak jak powinno. Dziekuję bardzo za pomoc :)

Dodano po 2 [godziny] 16 [minuty]:

slawko_k miał racje uszkodzone były inne elementy poza tranzystorami, wszystko udało się naprawić.