Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak ustawić Aristona Clas 24 do wymiennika 200 litrów i starej instalacji co?

qr 22 Mar 2020 14:06 660 2
Buderus
    qr
    Level 12  
    Witam wszystkich

Problem dość powszechny na elekrodzie dotyczy oczywiście Ariston Clas 24, tj:
    jak ustawić Aristona Clas 24 do wymiennika 200 litrów i starej instalacji co.. bez termostatów..

Wkleje swoje ustawienia serwisowego tegoaristona clas 24 może ktoś rzuci okiem co można poprawić aby ten ariton tak nie wkurzał - w pliku zdjęcia

Widać wszystkie ustawienia po powiększeniu z zaznaczeniem na zielono

Pytam, bo wczoraj do 3 nocy ustawiałem to ręcznie aby nie zamarnąc w chałupie

Piecyk jest podłączony do dużej instalacji gdzie jest wymiennik ciepłej wody na 200 litrów i mnóstwo żeliwnych grzejników powierzchnia domu to z 300 m2

Na zielono dałem jak ustawiłem to w menu..

Objawy:
    1. piecyk słabo grzeje wode w centralnym nawet jak się ustawi na np. 60 stopni na pokrętle, mam wszędzie termometry i tak na wyjściu ciepłej wody z centralnego jest jakies 20-30 stopni..
    2. w ogóle nie grzeje ciepłej wody użytkowej jest 15 stopni, a pokazuje temp. wody z wymiennika z 20 stopni max jak wymiennik jest nagrzany ponad 40 stopni
    3. piecyk nie uruchamia się samoczynnie jak temperatura spada w centralnym

Jedyne wyjście to:
    4. uruchomienie funkcji "auto" wtedy pracuje niezależnie od ustawienia regulacji pokrętłami i daje 70 stopni do wyłączenia tej funkcji [funkcja auto jest to termostatu zewnętrznego - jak wynika z instrukcji, którego brak piecyk po prostu jest podłaczonony do instalacji bez zadnych dodatków]
    5. inny sposób uruchomienia tego badziewia to resetowanie i przełączanie pokrętłem regulacji na zero, wejście w menu i esc aby się ponownie uruchomił i coś grzał, jak nie wypali to ponownie uruchomienie przełącznikiem do włączania zasilania..

Moje obserewacje ustawień wg załączonej instrukcji:

W skrócie nie wygląda to dobrze, jest mało ustawień jak coś nie chodzi na mechanicznych ustawieniach pokrętła regulacji temperatury centralnego..

Jest co prawda ta funkcja "Auto" co jak widać ratuje sytuację, ale trzeba ręcznie ją uruchamiać; jest funkcja "comfort" w tym aristo clas 24 ale w innych piecykach jak CLAS B 24 CF jest zamiast tego opcja aby wyłączyć nagrzewanie wody użytkowej.. a tylko grzanie centralnego - można zobaczyć w instrukcji do tego jeszcze gorszego badziewia oznaczenia jako "Przycisk Wyłączenia zasobnika (opcjonalny)"

Po zabawie w menu jest jakiś PARADOKS
    bo opcja "421" wybór rodzaju termoregulacji jest:

- 0=stała temp przepływu ->wtedy mamy opcję z "402" gdzie możemy ustawić stałą temp. centralnego ogrzewania od 35-85 stopni [jak napisali w instrukcji jak ustawi się "0" w opcji "421"]
    i może wtedy funkcja "auto" nie wywali tych 70 stopni grzania centralnego nikomu nie potrzebną??

- jak ustawi się w "421" opcję "1" co oznacza "termoregulację post" - MOZEMY w opcji "244" ustawić "czas zwiększania temp. na wyjściu" tj od 0 do 60 minut - szybkie nagrzewanie zimnej instalacji [mam ustawione na 15 stopni.. tylko co z tego.. jak daje na "auto" i tak 70 stopni]

w opisie jest jednak "ten parametr można użyć do ustawienia czasu opóźniania automatycznego wzrostu temperatury na wyjściu kotła co 4 stopnie C -maksymalnie 12 stopni C)"

i tak nic z tego bo tylko funkcja "Auto" grzeje ale przy 70 stopniach..

-jest jeszcze opcja niby "231" maksymalna moc grzewcza w układzie CO: od 0 do 99.. mam ustawione 45.. ale co z tego..

- nie pomaga także nastawienie w pkt "238" nastawa prędokości pracy pomcy na 0-niska..

- teoretycznie jest jeszcze pkt "239" nastawa parametru delta t przłączania prędkości modulowanej pompy.. mam na 20 stopni..

- jak ten było napisane funcja "comfort" nic nie daje nawet na te 30 minut itd, opcja "250"

W SUMIE: jakby na to spojrzeć powstaje pytanie jak dopasować tego aristona - bez żadnych dodatków, termostatów do większej instalacji z dużym wymiennikiem 200 litrów..

Skąd ten piecyk ma wiedzieć ile i jak grzać.. ?

ps. w załączeniu zdjęcie starego piecyka i jego czyszczenia.. na elektrode jonizacyjną chyba nic z niego już się nie uratuju.. ktoś kojarzy jeszcze takie piece działające bez prądu.. ?
  • Buderus
    qr
    Level 12  
    Mam chyba przyczynę tego stanu rzeczy z Aristonem.. chodzi o pompę co, pracuje cały czas i rozwala cały obieg temperatury..

A rzecz w tym, że ktoś "sprytny" wymyślił "odzyskiwanie ciepła" do zaworu trójnożny - który po jakimś czasie nie przełącza co- cwu..

a pompka chodzi w próźnie..

Może jakiś termostat by pomógł albo coś do wymiennika..

w wolnym tłumaczeniu:

Jest to funkcja polegająca na wykorzystaniu całej energii, która w przeciwnym razie zostanie utracona; w ten sposób otrzymuję oszczędności i mogę zagwarantować
    lepszy komfort.
    Funkcja działa optymalizując post-obieg pompy w kotle.
    Zwykle post cyrkulacja rozpoczyna się na końcu cyklu ogrzewania (gdy temperatura w pomieszczeniu osiągnie ustawioną wartość
    przez użytkownika), palnik wyłącza się, ale pompa nadal przepuszcza wodę w obiegu grzewczym, unikając
    przegrzanie kotła i wykorzystanie całej energii wewnątrz kotła, która w przeciwnym razie zostanie utracona.
    W ten sposób unikamy również ciągłych cykli włączania / wyłączania, większych naprężeń komponentów i wzrostu przestrzeni
    Temperatury.
    Z odzyskiem energii zawór 3-drogowy przechodzi w stan sanitarny, a pompa kontynuuje pracę (po obiegu) do
    odzyskać całe ciepło z obwodu pierwotnego, przekazując je do zasobnika CWU. Oczywiście wszystko to dzieje się, gdy czołg
    musi zostać ponownie podgrzany (ma temperaturę <10 ° C niż temperatura ustawiona przez użytkownika), a gdy obwód pierwotny ma
    temp.> 5 ° C niż temperatura zbiornika.
    na przykład
    - powrót ogrzewania (NTC2): 60 ° C
    - Nastawa temp. CWU (nastawa T): 50 ° C
    - temperatura zbiornika (NTC1): 49 ° C
    Pompa kontynuuje pracę, ponieważ 60 ° C jest wyższa niż 49 ° C + 5 ° C, 49 ° C jest niższa niż 60 ° C, a 49 ° C jest niższa
    niż 50 ° C + 10 ° C
    FUNKCJA ODZYSKU ENERGII gwarantuje skrócenie cykli wyłączania / wyłączania i lepsze wykorzystanie
    komponentów zmniejszających naprężenie robocze, co daje 30% oszczędności energii na ponowne ogrzewanie
    zbiornik

It a function to use all energy that otherwise will go lost ; in this way I get a saving and I can guarantee a
    better comfort.
    The function works optimizing the post circulation of the pump in the boiler.
    Usually post circulation starts at the end of an heating cycle (when the room temp has reached the set value
    by the user), the burner switches off, but the pump continue to run the water in the heating circuit avoiding
    overheating of the boiler and exploiting all energy inside the boiler that otherwise will get lost.
    In this way we avoid also continuous on/off cycles, bigger components stress and increase of room
    temperature.
    With the energy recovery the 3-way valve goes in sanitary and the pump continue to run (post-circulation) to
    recover all heat in the primary circuit passing it to the DHW tank. Clearly all this happens when the tank
    needs to be re-heated ( it has a temp < 10°C than temp set by the user) and when the primary circuit has a
    temp > 5°C than Temp of the tank.
    e.g.
    - heating return (NTC2) : 60 °C
    - DHW temp set (T set) : 50 °C
    - tank temperature (NTC1) : 49°C
    The pump continue to work because 60°C is over 49°C+5°C , 49°C is lower than 60°C and 49°C is lower
    than 50°C+10°C
    The ENERGY RECOVERY FUNCTION guarantees a reduction in off/off cycles, and a better utilization
    of components reducing the operating stress, giving a 30% saving of energy for the re-heating of the
    tank

https://www.manualslib.com/manual/1391527/Ariston-24-Cf.html?page=27#manual