Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Technics SU-V45A trzeszczy, brak reakcji na potencjometr.

marcinradom 23 Mar 2020 18:58 1044 7
    marcinradom
    Level 13  
    Jak w tytule. Było wszystko w porządku i nagle przestało. Zaraz po włączeniu w głośnikach słychać dzwięk jednak raz bardzo głośno pomimo ustawienia potencjometru na zero. Wystarczy go lekko ruszyć, a dźwięk robi się losowo jeszcze głośniejszy lub cichszy. Dzieje się tak na źródle "tuner" na innych nie sprawdzałem. Sprawdzę jeszcze słuchawki.

Czy winę może ponosić potencjometr głośności pokazany na fotografii, czy szukać należy gdzie indziej?
  • Helpful post
    jozgo
    Level 41  
    marcinradom wrote:
    Czy winę może ponosić potencjometr głośności

Oczywiście że może. Ale sprawdź jeszcze luty jego wyprowadzeń do płytki.
    zadam64
    Level 39  
    marcinradom wrote:
    Jak w tytule. Było wszystko w porządku i nagle przestało. Zaraz po włączeniu w głośnikach słychać dzwięk jednak raz bardzo głośno pomimo ustawienia potencjometru na zero. Wystarczy go lekko ruszyć, a dźwięk robi się losowo jeszcze głośniejszy lub cichszy. Dzieje się tak na źródle "tuner" na innych nie sprawdzałem. Sprawdzę jeszcze słuchawki.

Czy winę może ponosić potencjometr głośności pokazany na fotografii, czy szukać należy gdzie indziej?

Wieksza prawdopodobnosc na uszkodzenie potencjometru .Zaopatrz sie w zloty srodek serwisantow jakim jest KONTAKT PR i prysnij do wewnatrz .Zrob to przy wylaczonym urzadzeniu i pokrec troche w lewo,prawo.Jak pomoglo to na jakis czas .Za jakis czas moze ten srodek nie podzialac trzeba nowy potencjometr .
    Grzegorz740
    Level 37  
    Jak masz zdolności manualne to rozbierz potencjometr i zobacz czy ścieżka oporowa nie jest zbyt mocno starta. Jak okaże się w porządku to wyczyść iziopropanolem. Sprawdź jeszcze czy blaszka ze sykiem ruchomym dobrze dociska do ścieżki oporowej.

Jak ten zabieg nie pomoże to kup nowy potencjometr.
    rnb_bolii
    Level 39  
    Dla potencjometrów bass, treble, balace tak samo preparat czyszcząco-konserwujący podany jak wyżej. Przełączniki chęnie też "posmakują" preparatu.
    marcinradom
    Level 13  
    Po przelutowaniu nóżek potencjometra sytuacja wróciła do normy. Myślę, że prewencyjnie zastosuję się do rad Kolegów i przeczyszczę potencjometry.
    Dziękuję za pomoc.
    jozgo
    Level 41  
    marcinradom wrote:
    przeczyszczę potencjometry

Zostaw to może na później jak zaczną trzeszczeć.
    "Lepsze jest wrogiem dobrego."
    Grzegorz740
    Level 37  
    marcinradom wrote:
    Po przelutowaniu nóżek potencjometra sytuacja wróciła do normy. Myślę, że prewencyjnie zastosuję się do rad Kolegów i przeczyszczę potencjometry.
    Dziękuję za pomoc.

Jak po przelutowaniu nóżek potencjometru nastąpiła poprawa to nie nie ma sensu go czyścić.

Zabierz się za czyszczenie w tedy jak będzie trzeszczał.