Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Static routing - nie daje efektu

26 Mar 2020 15:37 117 2
  • Poziom 9  
    Witajcie,
    Kombinuję, czytam, szukam ale nie mogę rozwiązać problemu.
    Mam router "A" w puli 192.168.1.0/24. Do niego mam podłączonego fritzboxa "B".
    Port WAN "B" jest pod adresem 192.168.1.2. Ale do niego nie mam z zewnątrz dostępu. Sieć LAN we Fritzboxie "B" jest w puli 192.168.2.0 a sam "B" jest dostępny z mojej sieci "A" o ile zmienię ręcznie adres na kompie do puli "B".
    Do Fritza mam podłączoną drukarkę i aby coś wydrukować muszę zmieniać adres na kompie ręcznie.
    Myślałem. że rozwiązaniem będzie ustawienie static routing na "A", ale nic mi to na razie nie daje.
    Pewnie czegoś nie kumam.
  • Specjalista Sieci, Internet
    @luczky11
    Masz różne podsieci na rożnych routerach, dodatkowo podłączając pod WAN we Fritzu tworzysz drugi NAT.

    Wszystko musi być w jednej podsieci a zamiast WAN podłącz we Friztzu do LAN:
    https://www.tp-link.com/pl/support/faq/417/
  • Poziom 9  
    Ten fritz to nie jest AP. Do niego jest podłączona drukarka, a on sam jest bramką VOiP. Musi być podłączony przez WAN, aby bramka działała, a porty LAN MUSZĄ być w innej puli niż WAN.
    Dlatego różne podsieci. DHCP jest wyłączone na Fritzu.
    Dodatkowo mam połączenie LAN A - LAN B (FRITZ), aby można było drukować po sieci.
    Czy w ogóle static routing tak działa jak myślę, że łączy dwie podsieci?