Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kamera IP nie dostaje adresu IP na różnej długości kabla

Ruff_Ryder 27 Mar 2020 10:18 1110 4
Optex
  • #1
    Ruff_Ryder
    Level 11  
    Witam.
    Mam uciążliwy problem z działaniem dwóch kamer IP BSC 214RWSA-G oraz BCS 212RWSA-II-G.
    Chce je podłączyć przez switch POE Smart iCreatin ale problem myślę nie leży w samym switchu. Otóż obydwie kamery działają bez zarzutu przy podłączeniu kablem prostym o długości mniej więcej 8m. Kiedy użyję również prostego kabla ale o długości 20m kamera dostaje zasilanie ale nie jest rozpoznawana w sieci po podłączeniu do switcha. Kabel był sprawdzany testerem RJ iwygląda, że jest ok, zresztą dla pewności był kilkukrotnie obcinany i zaciskany ponownie.

    Switch portem uplink jest następnie podłączony (kablem prostym) do jednego routera , króry robi za switch (TpLink WDR3500 z wyłączonym DHCP, za DHCP robi kolejny router) a ten następnie do głównego routera LTE Houawei B525s-23a. Kamery wpięte krótszym kablem są widoczne w sieci a dłuższym już nie. Dodam, iż te same kamery na długim kablu wpęte bezpośrednio do WDR3500 działają a wpięte do B525s-23a już nie czyli tylko wpięte w router WDR3500 dostają adres IP (pomimo iż jest ustawiony na static).
    Użyłem routera WDR3500 jako switcha bo jedynie na nim i docelowym kablu kamera działa, przy podłączeniu przez switch poe lub wcześniej zwykły gigabitowy już nie.

    Macie jakiś pomysł bo niedługo oszaleje.
  • Optex
  • #2
    adamjur1
    Level 41  
    Quote:
    Dodam, iż te same kamery na długim kablu wpięte bezpośrednio do WDR3500 działają

    Czy to jest ten sam kabel na którym nie działają ?
    Pozdr.J.
  • Optex
  • #3
    Ruff_Ryder
    Level 11  
    adamjur1 wrote:
    Quote:
    Dodam, iż te same kamery na długim kablu wpięte bezpośrednio do WDR3500 działają

    Czy to jest ten sam kabel na którym nie działają ?
    Pozdr.J.


    Tak na tym samym kablu, na którym nie działają podłączone do switcha POE lub głównego routera działają na routerze WDR3500.
  • Helpful post
    #4
    gkwiatkowski
    CCTV and Stationary Alarms specialist
    Był niedawno podobny problem.

    [url=]https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18513089#18513089[/url]

    Jaka to skrętka? Jak zarobione są końcówki?
  • #5
    Ruff_Ryder
    Level 11  
    Chyba masz racje, że mój problem jest tym z linku. W zasadzie nie zastanawiałem się nad układem kabli w kostce użyłem jak mi było wygodniej aby po obu stronach tak samo ale teraz widzę ze jednak to ma znaczenie.

    Pójdę sprawdzić czy to pomogło