Ot, moj kolejny, trzeci już klon Amstrada CPC. Tym razem pseudo ITX

Założenia..
-płyta o wymiarach 17x17 cm, czyli mini ITX
- jak najwięcej złączy do kart rozszerzeń
-na płycie głównej tylko niezbędne minimum
-montaż przewlekany.
-zgodne z Amstradem CPC
-wszystkie rozszerzenia jako osobne karty w standarcie motherX
-oryginalne układy stosowane w CPC
- w miarę ładny wygląd

-łatwość rozbudowy
Wyszło coś takiego.
Płyta 4 warstwowa, robiona u Chińczyków, rysowana w Diptrace z oryginalnego schematu CPC 464.

Zmontowana

Jako że to kolejna wersja z uruchomieniem nie było żadnych kłopotów. Wyjścia, 1 joystick, RGB na mini din8 do SCART , 3,5 jack stereo audio., gniazdo zasilania 5.5/2,1 , 5 volt. Wejście, 3,5mm jack mono do podłączenia magnetofonu.
No ale co po komputerze jeśli nie ma jak wgrać programów ?
Tu zastosowałem 3 rozwiązania. Do ładowania obrazów kaset dodałem prosty i tani moduł Bluetooth z Allegro. W ten sposób można wgrywać obrazy kaset z komórki. To ten czerwony moduł po środku płyty.
Druga opcja, zrobiłem kartę sterownika stacji dysków, z typowym gniazdem 34 pin Shuggart

Można więc podłączyć stację dysków. Ja podłaczyłem mojego Microgoteka, czyli bardzo małego Goteka

Płyta CPC ma przewidziany kabel do zasilania czy to stacji czy Microgoteka.
Następny krok, zrobiłem rozszerzenie pamięci bo jednak 64 kilobajty to troche mało. To dodatkowe 512 kb ramu, także wpinane w płytę

Mam też rozszerzenie 4 mega ramu ale nie mieściło się w obudowie więc czekam na zamówione, niższe płytki..
Do tego dochodzi karta M4, nie mojej produkcji, czyli WI-fi , twardy dysk używający karty SD i programowany ROMBOX.

Płyta zrobiona, trzeba ją jakoś ładnie obudować. Mój wybór padł na Realana H80. Początkowo miałem nadzieje zmieścić sie w H60 (niższym) no ale karty są za wysokie.

Pozostało wydrukować tylni panel i Amstrad "Just CPC 4 ATX" gotowy

Układy nadal można kupić , choćby w UT Source. Jedynym problemem może być amstradowa ULA czyli 40010, lub 40007 z odpowiednim adapterem (nie są zgodne w pinoucie ) .Mnie sie udało wykupić zapas po 20 USD za sztukę

Koszty ? Hmm, ciężko policzyć. Najdroższa obudowa , około 230 PLN. No i płyty 4 warstwowe. Myślę że około 1000 PLN z kartami rozszerzeń.
A tu krótki filmik jak to działa,
https://www.youtube.com/watch?v=xC1O6jrawEE
I tak, wiem że są emulatory, wiem że jest FPGA, wiem że jest Rpi. Rzecz w tym że ja chciałem mieć prawdziwy komputer generujący efekt WOW na zlotach 8-bitowych maniaków

Cool? Ranking DIY