Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sunpower 12000 kod instalatora, fronius Ig 150 v3

amasiak 29 Mar 2020 08:02 648 12
    amasiak
    Level 9  
    Dzień dobry.
    Zainstalowałem właśnie instalacje Pv o mocy 7kW. Inwerter sunpower 12kw. Paneli na razie 7kw, pozostałe 5kw czeka na palecie na montaż.
    Inwerter tak na prawdę jest froniusem IG 150 V3. Kropka w kropkę. Menu takie samo, komponenty etc.
    Wszystko działa problem w tym że muszę podnieść napięcie wyjściowe z 253v do 260v. Mam na to zgodę uprawnionego elektryka z rejonu. Tyle że on nie jest serwisantem froniusa i nie posiada odpowiedniego kodu dostępu.
    Sunpower 12000 kod instalatora, fronius Ig 150 v3

Dodam że serwisanci froniusa mają to w tzw. "d". Mają do mnie daleko, nie jeżdżą bo virus i inne tego typu..

Dodano po 58 [minuty]:

Załatwione. Na jednym z nowozelandzkich for internetowych, pojawia się ten magiczny kod. 4 dni szukania...... Pozdrawiam
    madamsz1
    Level 39  
    A dlaczego aż takie napięcie wyjściowe, przecież to już jest poza normą ?
    amasiak
    Level 9  
    W sieci u mnie jest 252-253v. Jak zaczyna invert. Pracować to go rozłącza. Elektryk stwierdził że na trafo nie zmniejszą i ogólnie w naszym rejonie każdy podbija u siebie na instalacji.
    Mam pytanie jeszcze czy jeśli mam założony w instalacji falownik do zasilania chłodni z jednej fazy na trzy. To on może mi zawyżać tak napięcie?
    sq9fmc
    Level 28  
    amasiak wrote:
    Wszystko działa problem w tym że muszę podnieść napięcie wyjściowe z 253v do 260v. Mam na to zgodę uprawnionego elektryka z rejonu.

Pierwsze słyszę, żeby takie zgody wydawali elektrycy. Masz to na papierze? Chętnie zobaczyłbym to na zdjęciu.
    amasiak
    Level 9  
    Hahahha no jasne że nie na papierze..ogolnie przyjęta praktyka w rejonie i tyle. Zamiast szukać dziury w całym to lepiej jakoś pomóc.

Dodano po 4 [minuty]:

Hahahha no jasne że nie na papierze..ogolnie przyjęta praktyka w rejonie i tyle. Zamiast szukać dziury w całym to lepiej jakoś pomóc.
    sq9fmc
    Level 28  
    Wiesz jakie parametry powinna mieć dostarczana energia elektryczna do domu? To nie jest dziura w całym.
    Napisz pismo do ZE i wtedy zobaczymy czy Ci oficjalnie pozwolą bo na wniosku zgłoszenia mikroinstalacji masz ujęte normy w jakich instalacja powinna się mieścić. Takimi zmianami dokonujesz samowoli.
    amasiak
    Level 9  
    formalnie masz rację.. A życie życiem... Zakład obniżyć niechce napięcia a zgodę na możliwość żeby przyłączyć dali. Zaznaczam że 252v mam przy liczniku. Czyli inwerter powinien się wyłączyć. W tej chwili daje 4.5kW i mam napięcie 254v...no kosmos zmiana.
    madamsz1
    Level 39  
    Takie podnoszenie jest bardzo niezdrowe. Bo co będzie jak sąsiad wpadnie na pomysł, że u niego też zaczął się wyłączać bo w piku było 263V - trzeba podnieść . Chyba lepszym rozwiązaniem będzie jednak w większej grupie zgłoszenie do ZE, że w okolicy powstało dużo instalacji PV i napięcie w trakcie ich pracy podskoczyło powyżej normy, może uda się to obniżyć do rozsądnego poziomu.
    amasiak
    Level 9  
    Jestem jedynym na tej Lini od trafo z Pv.
    madamsz1
    Level 39  
    To czemu napięcie jest tak wysokie, u mnie trafo widać z okna a nie przekracza 246V - a instalacji jest dość sporo
    amasiak
    Level 9  
    Trafo wymienili w zeszłym roku i wszędzie na wiosce jest teraz 253v +/-1 lub 2...i wg nich tak ma być i już.
    theo33
    Level 27  
    253 V to górna granica dopuszczalnego napięcia i jeżeli takie dłuższy czas się utrzymuje i gdy nie pracuje żadna instalacja PV to raczej nie tak być powinno i trzeba to zgłaszać
    amasiak
    Level 9  
    Trafo wymienili w zeszłym roku i wszędzie na wiosce jest teraz 253v +/-1 lub 2...i wg nich tak ma być i już.

Dodano po 1 [minuty]:

A czy falownik na jednej z faz zmieniający 230v w 380v może mi robić przysłowiowy bałagan w tych napięciach?